Stilig industristil med designklassiker

31 jan, 2017 
AvSara Ångström Burling
I en gammal fabrik i Köpenhamn har Anders och Louise inrett sitt hem som präglas av gallerikänsla och en stor uppsättning designklassiker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En pittoresk bakgård omgiven av industribyggnader, garage, slitna plank och murar omger lastbryggan där en mörkröd ytterdörr leder in till en gammal fabrik. Här finns 110 kvadratmeter rå, ljus och luftig fabrikslokal där den danska formgivaren Poul Kjærholm är husgud, och stilikoner från Arne Jacobsen, Eames, Christian Dell, Mogens Koch och Fritz Nagel dominerar möblemanget.

Styling: Lise Septimius Krogh
Foto: Kristian Septimius Krogh

Allrummet om ca 70 kvadratmeter rymmer vardagsrum, kök, matplats och hemmakontor. De två gamla skrivborden av Poul Kjærholm köpte paret på en auktion på Arkitektskolan. Anders har själv byggt köket av öppna järnmoduler och rå betongskivor. Matbordet i teak är arvegods och måltiderna intas på svarta Myran-stolar av Arne Jacobsen. Svart Bumling från Ateljé Lyktan.

Anders är fotograf och det var han som, tillsammans med dottern Nanna, först flyttade in i den industriella byggnaden. Sedan kom flickvännen Louise in i bilden. Som visual merchandiser och inredare av Fritz Hansens butiker runt om i världen har hon påverkat hemmet så att det utökats med ännu fler designklassiker.

Annons

Paret delar en stor kärlek till stilren, synbart enkel design och gläds över vad konst och skicklig formgivning kan åstadkomma i deras gemensamma hem.

Från sängen  i det ljusa sovrummet  kan paret somna  till regnets trummande  på takfönstret.  Sängkläderna är  hemsydda av tyg från  belgiska Libeco.  Vintagelampa från  Jieldé och golvlampa  från Christian Dell.

– Vi inreder vårt hem enkelt och stramt. Vi observerar tendenser i tiden och plockar gärna in några element, men det viktigaste för oss är att man känner sig hemma med sina mest älskade saker, säger Louise.

Det stora allrummet eller ”multirummet” är lägenhetens hjärta, och soffgruppen i hörnet har utsikt över nästan hela den ljusa och luftiga lägenheten. Kök, matsal, kontor och foto- studio bildar en enhet, vilket gör det möjligt för familjen att följa varandras sysslor och förehavanden. I motsatta änden av lägenheten finns sovrummen.

Annons
Allrummets bortre vägg är möblerad med Mogen Kochs bokhyllor och väggen ovan är tapetserad med bilder av baland andra Rasmus Nellemann, Simon Lindhardt och Cathrine Raben Davidsen. Vägglampan 265, i design Paolo Rizzato är med sitt industriella uttryck ett perfekt val till soffgruppen med PK22-stolar i canvas och PK61 soffbord i marmor, från Fritz Hansen. Modulljusstaken av Fritz Nagel var en födelsedagspresent. Jaime Hayon är designern bakom den grå länsstolen från Fritz Hansen. Här står den under parets vägghängda kajaker och vid sidan av Louises farmors gamla barbord som i nytolkning blivit til ett växtbord. I den stora hyllan har Anders sina fotoprylar. Den vita golvlampan är Grasshopper från Gubi, design Greta Magnusson Grossman. 

Det är mestadels Louise som påverkar inredningen i hemmet. Det har fallit sig naturligt eftersom hon arbetar med design, reser mycket och kommer hem med nya intryck. På den vägen har ett dynamiskt hem, en mix av reseminnen, marknadsfynd och möbelklassiker, nyproduktion, vintage och arvegods skapats. En bostad där det är tydligt att livet pågår för fullt.

Anders har själv byggt den långa bänken i entrén med praktisk förvaring under sitsen.

– Det är kombinationen av det råa industriella, det nya, det gamla, annorlunda formspråk och val av material som gör hemmet personligt. Vi kan känna att det är bra att inte alla möbler och saker är nya och vi håller oss oftast till monokroma färgval med svart, grått och natur.

Annons

Fabriksbyggnaden är uppförd under första halvan av 1900-talet, och när Anders flyttade in 2012 var den rustika lokalen redan inredd som lägenhet. Han gjorde i ordning ett rum till dottern, byggde ett nytt kök med rå järnelement och betongskivor samt målade golv, väggar och loft med vit färg.

De stora takfönstren ger allrummet en nästan galleriaktig prägel. Ovan den grå Piero Lissoni-soffan hänger ett stort fotografi av Anders som togs under en semester på Island. Vägglampan 265, i design Paolo Rizzatto är med sitt industriella uttryck ett perfekt val till soffgruppen med PK22-stolar i canvas och PK61 soffbord i marmor, från Fritz Hansen.

– Ljuset från takfönstren bäddar ofta in vårt hem i ett mjukt och försiktigt ljus. Vi har fått vänja oss vid att utsikten kommer uppifrån, men på det viset bor vi ju väldigt privat och utan insyn och vi följer vädrets växlingar och ser regn, solsken och stjärnklar himmel. Det ger en härlig känsla att ha en unik bostad.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

 

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons