Compact living i designerns minitrea

19 maj, 2016 
AvSara Ångström Burling
I ett snart hundraårigt hus vid Hornstull har Angelica Grimborg skapat en mysig minitrea till sig och dottern Evy.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För två år sedan blev en lite större lägenhet ledig i huset där Angelica Grimborg bodde vid Hornstull i Stockholm. Angelica hade växt ur sin etta och dottern Evy behövde ett eget rum. Att flytta kändes som ett självklart beslut.

Vitt kakel i kök

Lägenheten – en trerummare på 54 kvadratmeter – var i behov av en totalrenovering, vilket passade Angelica bra. Som huvuddesigner för H&M:s kollektion H&M Studio, deras mest progressiva avdelning som visar upp kollektioner på modemässorna, kände hon inte den minsta oro över att driva ett sådant projekt på egen hand.

Annons

– Det var lite som att ta sig an en ny kollektion. Jag satte igång att göra research, rita moodboards och tänka kring färg, form och material.

Och mycket av förarbetet var redan gjort.

hemma_hos_matplats_tavelvagg_dining_table_art_wall

– En stor del av mitt arbete går ut på att sluka inredningstidningar, åka på inspirationsresor och ta del av trendrapporter. Så mitt huvud var redan fyllt till brädden av inspiration och idéer. Visionen och arbetsnamnet som Angelica utgick från var ”liten fransk våning”. Hon vill ha ett hem med ”mysig elegans”. Hon kavlade upp ärmarna och började sätta ihop Pinterest- mappar. En del fyllde hon med drömsk inspiration, där saker fick vara omöjliga att få tag i och kosta hur mycket de ville. Andra mappar var mer praktiskt orienterade med produkter från Nacka Byggnadsvård och Byggfabriken.

Annons

– Det handlar om att väga faktorer som tillgång, ekonomi och inspiration mot varandra.

Badrum med vitt och svart kakel

Angelica valde att lägga krut på vissa saker och hålla igen på andra. Hon tog ett billigare vitt kakel på väggarna i badrummet och köpte ett handfat på Blocket för att kunna satsa på en fiskbensparkett i marmor på golvet. Hon valde Ikeastommar i köket som hon sen kompletterade med luckor från Picky Living som hon målade själv.

Inomhusfönster

Elen drogs om, golv slipades och alla rum bytte plats. Och med hjälp av ett gigantiskt järnfönster som hennes mamma släpade hem från Värmland kunde hon göra ett litet rum till Evy.

Annons
hemma_hos_living_room_vardagsrum_soffa

Eftersom Angelica arbetar så mycket med färg på jobbet valde hon en lugnare, stramare färgskala för sitt hem: vita väggar med en grå ton och ljusgrå köksluckor.

– Jag får utlopp för färg på jobbet. Det räcker. Dessutom tröttnar jag så fort på färger. De är förknippade med trender för mig.

Utöver en röd detalj i en tavla och röd fåtölj så får färgen i hemmet komma från de gröna växterna. Varma och mysiga element kommer från trä, läder och metall – material som aldrig blir omoderna och som bara blir vackrare med tiden.

Annons

– Jag älskar alla typer av träslag och jag älskar läderfärger. Och att blanda metaller i olika nyanser är fantastiskt.

Sovrum - brunt fönster. Gammal gunghäst

Angelicas intresse för material och form föddes tidigt. Sin barndom i Åmål spenderade hon till stor del i sin mammas möbelaffär.

– Allt jag äger och har kommer från Dalsland och Värmland. Från loppisar och vintagebutiker. Möjligtvis kommer en och annan accessoar från Shanghai och Paris, säger Angelica och ler.

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av: Malin Glemme

Text: Matilde Sköld

Foto: Anne Nyblæus

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons