Stämningsfullt och personligt hem i Malmö

06 feb, 2020 
AvELLE Decoration
Varm och stämningsfull lägenhet i Malmö
Med köket i fokus planerade Kajsa Bengtsson lägenheten för henne och sonen Albin på en lugn bakgata i Malmö.
Annons

Varmt, inbjudande, välanvänt och ofta fullt av vänner och familj runt det stora matbordet; sällan har bilden av köket som hemmets hub stämt bättre in än hemma hos Kajsa Bengtsson.

Bokbord i hallen i lägenheten i Malmö
Kajsa Bengtsson i sitt hem i Malmö

– För några år sedan hade jag svarat köket direkt på frågan om vad som är viktigast i ett hem och med det menat en bra spis och andra köksprylar. Idag är jag ointresserad av de sakerna, det är maten, dofterna och människorna som samlas som är det viktiga. Att laga mat är mitt sätt att koppla av och därför är det viktigt med funktioner i köket, men jag är helt ointresserad av statusprylar, säger Kajsa och fortsätter:

Annons

– Däremot är det viktigt med hållbarhet och att allt jag har runt mig håller över tid. Jag försöker tänka att allt jag köper och alla val jag gör från och med nu ska hålla livet ut. Slitas och bli bättre med åren.

Klädförvaring i lägenheten i Malmö
Brun soffa och gråa gardiner i lägenheten i Malmö

Lägenheten ligger på en av de små tvärgatorna precis bakom Konsthallen i Malmö. Lugnet både på gatan och i lägenheten är påtagligt, trots att det betydligt livligare området runt Triangeln ligger precis runt hörnet. Just lugnet var också en av de saker hon föll för med den 2,5 rum stora lägenheten när hon och sonen Albin flyttade in för fem år sedan.

Annons
Växter i lägenheten i Malmö

– Det var det första jag kände när jag kom in genom dörren! Och så föll jag för materialen och möjligheten att äntligen få ett riktigt stort kök. Albin skulle börja gymnasiet när jag köpte den och jag tänkte att den skulle vara perfekt för oss två i några år – var sitt stort rum och ett kök för vårt sociala liv.

Spegelbord och grönblå matta i lägenheten i Malmö
Grönmålat platsbyggt kök i lägenheten i Malmö
Annons

Renovering i flera steg

Det första hon gjorde var att riva väggen mellan köket och ett av sovrummen. Sedan byggde hon en kökssoffa som rymmer åtta personer och ett stort skafferi. Efter det har renoveringen, som i princip enbart har innefattat köket, fått ta tid och växa fram långsamt.

Stilleben i köket i lägenheten i Malmö

– Jag har tagit det i etapper och gjort mycket själv. Bestämde mig för att inte ha bråttom utan låta det växa fram och låta platsbygga de nya delarna.

Annons
Platsbyggd förvaring i köket i lägenheten i Malmö
Köksbänk och färgglada textilier i lägenheten i Malmö

”Den här lägenheten blir ett hem som kommer finnas kvar i mig”

Albin har sedan en tid tillbaka flyttat hemifrån och Kajsa påbörjar en ny fas i livet när hon flyttar in i pojkvännens funkisvilla i Lund.

Annons

– Jag har insett att jag kan känna mig hemma i olika typer av hem, och att jag inte har några problem med att släppa taget och börja om. Men det finns några hem som stannat i kroppen och jag tror att den här lägenheten blir ett hem som kommer finnas kvar i mig.

Ljusgrön vägg i sovrummet i lägenheten i Malmö
Sovrum i jordnära toner i lägenheten i Malmö

Även om typen av boenden har växlat genom åren, har grunden i alla Kajsas hem var ganska konstant.

Annons

– Generellt skulle jag säga att jag skalat av mer och mer, att saker inte är viktigt för mig. Men Albin hittade ett hemma hos-reportage som tidningen Arbetet gjorde hos mig 1993 och det var lite komiskt för det var typ samma sorts hem jag försökte skapa som 22-åring som det jag har nu.

Tavelvägg med konst och posters i lägenheten i Malmö

Av: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

LÄS MER:

Annons
Annons