Stämningsfullt och personligt hem i Malmö

Varm och stämningsfull lägenhet i Malmö

Med köket i fokus planerade Kajsa Bengtsson lägenheten för henne och sonen Albin på en lugn bakgata i Malmö.
06 februari, 2020

Varmt, inbjudande, välanvänt och ofta fullt av vänner och familj runt det stora matbordet; sällan har bilden av köket som hemmets hub stämt bättre in än hemma hos Kajsa Bengtsson.

– För några år sedan hade jag svarat köket direkt på frågan om vad som är viktigast i ett hem och med det menat en bra spis och andra köksprylar. Idag är jag ointresserad av de sakerna, det är maten, dofterna och människorna som samlas som är det viktiga. Att laga mat är mitt sätt att koppla av och därför är det viktigt med funktioner i köket, men jag är helt ointresserad av statusprylar, säger Kajsa och fortsätter:

– Däremot är det viktigt med hållbarhet och att allt jag har runt mig håller över tid. Jag försöker tänka att allt jag köper och alla val jag gör från och med nu ska hålla livet ut. Slitas och bli bättre med åren.

Lägenheten ligger på en av de små tvärgatorna precis bakom Konsthallen i Malmö. Lugnet både på gatan och i lägenheten är påtagligt, trots att det betydligt livligare området runt Triangeln ligger precis runt hörnet. Just lugnet var också en av de saker hon föll för med den 2,5 rum stora lägenheten när hon och sonen Albin flyttade in för fem år sedan.

– Det var det första jag kände när jag kom in genom dörren! Och så föll jag för materialen och möjligheten att äntligen få ett riktigt stort kök. Albin skulle börja gymnasiet när jag köpte den och jag tänkte att den skulle vara perfekt för oss två i några år – var sitt stort rum och ett kök för vårt sociala liv.

Renovering i flera steg

Det första hon gjorde var att riva väggen mellan köket och ett av sovrummen. Sedan byggde hon en kökssoffa som rymmer åtta personer och ett stort skafferi. Efter det har renoveringen, som i princip enbart har innefattat köket, fått ta tid och växa fram långsamt.

– Jag har tagit det i etapper och gjort mycket själv. Bestämde mig för att inte ha bråttom utan låta det växa fram och låta platsbygga de nya delarna.

”Den här lägenheten blir ett hem som kommer finnas kvar i mig”

Albin har sedan en tid tillbaka flyttat hemifrån och Kajsa påbörjar en ny fas i livet när hon flyttar in i pojkvännens funkisvilla i Lund.

– Jag har insett att jag kan känna mig hemma i olika typer av hem, och att jag inte har några problem med att släppa taget och börja om. Men det finns några hem som stannat i kroppen och jag tror att den här lägenheten blir ett hem som kommer finnas kvar i mig.

Även om typen av boenden har växlat genom åren, har grunden i alla Kajsas hem var ganska konstant.

– Generellt skulle jag säga att jag skalat av mer och mer, att saker inte är viktigt för mig. Men Albin hittade ett hemma hos-reportage som tidningen Arbetet gjorde hos mig 1993 och det var lite komiskt för det var typ samma sorts hem jag försökte skapa som 22-åring som det jag har nu.

Av: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Kajsa Bengtsson.

Ovanför bokbordet i hallen sitter Maria Pohls bild av Simone de Beauvoir, från Mästerverk. Den vackra taklampan är en gammal Orrefors, en gåva från Kajsas exman.

Vy från köket ut i hallen. Klädställningarna i hallen kommer från Granit. Metallhyllan i förgrunden är köpt på Ikea.

På golvet i vardagsrummet ligger en matta designad av vännen Louise Hederström för Kasthall, ”jag kallar den naturen i stan”. Klassisk Dux-soffa köpt på Blocket och soffbordet är även det designat av Louise Hederström.

Soffbordet med spegelblank yta och den gröna mattan är designade av vännen Louise Hederström.

Överskåpen i köket är original som Kajsa själv har renoverat: "De var helt täckta av olika lager med gammal plastfärg och jag tror jag höll på i ett år för att få fram träet." Underskåpen lät hon platsbygga av Byggfabriken för att passa ihop med de gamla originaldelarna.

Favoritporslin och loppisfynd i den platsbyggda hyllan i köket. Ljusstaken i form av en potatis i brons är gjord av Louise Hederström.

Hyllan mellan fönstren i köket lät Kajsa platsbygga av en snickare för att passa ihop med det gamla köket.

Den långa bänken i köket var en av de första saker Kajsa lät göra när hon flyttade in i lägenheten. Den rymmer åtta personer! Även köksbordet lät hon en snickare göra efter måtten i köket. Stolarna är designade av Philippe Starck för Kartell. ”De har följt med länge för jag gillar transparensen de ger.”

Sovrummet är behagligt avskalat och känns väldigt lugnt, precis som resten av lägenheten. Pallen och lampan är loppisfynd. Sängkläder från AB Småland.

Det stora ljusa sovrummet ligger mot gården. Skåp i rotting från Ikea, sängkläder från AB Småland.

Detalj från vardagsrummet med tryck från bland andra All The Way To Paris.

LÄS MER:

Ombonad och naturnära sekelskifteslägenhet i Malmö

Personligt och kreativt hemma hos stylisten och toppmodellen Ursula Wångander

Rofylld och hemtrevlig oas i Skåne