Kika in i spektakulära villan på Lidingö

Ett unikt hem på Lidingö.

Han drömde om att bo på en båt, men det blev ett hus vid vattnet. Richard och Caroline har skapat ett hem som inte liknar något annat, inrett i en internationell, exklusiv stil som gjort för umgänge.
01 december, 2015

Men vänta här, är det kanske ett fartyg som ligger där, inte ett hus? En avlång byggnad med gigantiska fönsterpartier, klädd i lärkträ, med ett 60 meter långt däck som hålls upp med stålvajrar – nog får man känsla av en båt. Längst ut på Lidingö, intill Stockholms inlopp, ligger denna villa, ursäkta klyschan här, men som verkligen är något utöver det vanliga. I mörkret liksom svävar huset, upplyst underifrån. Vågorna kluckar mot familjens strand och det lyser vid bastun som ligger på bryggan. En bit ut i fjärden kommer en finlandsbåt glidande i ensamt majestät och bryter tystnaden en aning.

Se bilder på det unika hemmet nedan

– Helt klart var det läget vi föll för, säger Richard Frisk, som bor i Sjövillan tillsammans med sin fru Caroline, deras son John-John, och Richards tonårsbarn från en tidigare relation.

– Och dessutom får vi det bästa av två världar. Vi har naturen runt hörnet, här syns hjortar, rådjur och alldeles intill har vi hästhagar. Samtidigt är det bara en kvart med bil till city med flyt, säger han.

De köpte tomten med det gamla båthuset för drygt sex år sedan. Båthuset var i skick som en sämre barack och följaktligen bara att riva. Paret kontaktade Ulf Nelson arkitekter och så sjösattes projekt Sjövillan. Många gånger gick man på grund och fick kryssa genom kommunens byråkratiska vågspel. Det var många instanser som skulle säga sitt, men till slut kunde första spadtaget sättas i jorden och det gigantiska bygget drogs igång. Att det bara är drygt ett år sen de flyttade in är svårt att tro idag.

– Jag ville ha mycket glas och ett stort tak eftersom jag ville kunna landa med min helikopter, säger Richard.

Han driver bland annat ett företag som bygger industrifastigheter. För honom är det smidigt att kunna flyga mellan uppdragen runt om i landet. Redan som 18-årig grabb uppfyllde han sin pojkdröm och tog flygcertifikat.

Inredningen går i en internationell stil med påkostade materialval och det är genomtänkt in i minsta fäste. Eftersom Caroline och Richard reser mycket ville de återskapa en modern, samtidigt tidlös ”hotellkänsla”. Färgerna håller ihop väl: mullvad, grått, beige och en och annan gulddetalj. I hela huset ligger ett trägolv från Energia Natural av grå betsad ek med omväxlande breda och smala plankor.

Bostaden är på drygt 300 kvadratmeter i tre plan med takterrass med landningsplatta och med pool i souterrängplan. Entréplanet har ett stort rum med kök och sällskapsdel. På det övre planet finns två sovrum, dressingroom, tv-rum och ett stort badrum. Möblerna är genomgående italiensk design. Paret har tagit hjälp av Harry Granlund på Geco, som skapar exklusiv inredningsarkitektur.

– Vi vet väl vad vi vill ha och har haft ett jättebra samspel med Harry, säger Caroline. Jag är mer på detaljnivå, Richard älskar konstruktioner och är lite mer otålig.

Varenda kvadratmeter används, här finns inga extrarum som fylls med ”bra-att-ha-saker”.

– Vi är inga samlare. Hela huset ska leva. Vi har ofta gäster, huset är som gjort för det, och vi badar faktiskt i poolen varje dag. Det är så avkopplande och mysigt, säger Richard.

Styling Gill Renlund
Text Cecilia von Mentzer
Foto Johan Sellén

Läs mer:

Johanna Bradford säljer sitt charmiga hus – kika in!

Kika in i formgivarens rosa drömhus

Gathus med charmiga originaldelar – och eget orangeri 

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!