Spektakulär våning i Madrid med konst i fokus

Spektakulär våning i Madrid med färgstark konstsamling i fokus

Ägarnas magnifika konstsamling har varit utgångspunkten vid renoveringen och återställandet av den här spektakulära våningen i Madrid. Häng med in!
31 augusti, 2020

Slå på ljud

 

Arkitekten Juan Pablo Domínguez designade den första Louis Vuitton-butiken i Bogotá och jobbade med lyxmärket i Sydamerika innan det etablerades i Spanien. Till hans projekt hör också till exempel Loewe la Roca-gallerian i Barcelona och restaurangerna Hortensia och Narciso i Madrid.

Juan Pablo samarbetar ofta med Fernando Tapia på inredningsstudion Andina & Tapia. De är kända för sin eleganta och sofistikerade stil på sina projekt för hus, lokaler och kontor i och utanför Spanien.

Elegant privathem i Madrid

Och nu är Juan Pablos och Fernandos senaste projekt färdigt: ett privathem i stadsdelen Justicia i Madrid. Här ligger den ena av stadens mest eleganta byggnader efter den andra.

Väl inne i hemmet möts man av en överväldigande målning av Secundino Hernández och ett par verk av Javier Calleja. Samt en skulptural fåtölj av Campanabröderna, en italiensk spegel som kaxigt lutar sig mot väggen och en spindellik lampa av Serge Mouille som vakar över hela scenen från taket.

Ett par colombianska konstälskare valde den här lägenheten för att kunna låta sin privata samling växa organiskt. I samma trapphus bor flera colombianer som numera är både grannar och vänner till paret. De kontaktade arkitekten Juan Pablo Domínguez, också han colombian bosatt i Spanien sedan 20 år, och de kom snabbt överens om hur våningen skulle ställas i ordning à la ett mindre konstgalleri.

Allt i original

– De ville egentligen ha en större gård utanför Madrid, men tyckte om området här. Med tanke på det arkitektoniska värdet, skulle en större renovering närmast ha varit ett brott. Vi har behållit det mesta av originaldetaljerna, som speglar på dörrarna och stuckatur. Och vi har till och med återskapat beslag och element. Och öppnat upp lite mellan rummen för att få ett bättre flöde i planlösningen, berättar Juan Pablo.

Själva inredningsarbetet har utförts av Andina & Tapia-studion parallellt med restaureringsarbeten av gips, lister, takhöjd och golv. I huset från 1890 ligger fortfarande det vackra originalgolvet i klassiskt fiskbensmönster. Köket fick dock göras om helt.

Den vita basen kändes självklar, och ljuset och rymden i lägenheten får förstås konsten att träda fram än mer. Känslan är verkligen den att befinna sig på ett galleri. Det känns både passionerat och levande.

Samtida konst

Den första målningen paret köpte var den av Secundino Hernández i hallen – och det redan innan de hade köpt lägenhet. Den andra, av Brian Calvin, köpte paret på Art Basel Miami.

– Vi gillar att köpa samtida konst som får oss att känna och reagera. Och vi har tur som alltid förälskar oss i samma objekt, säger de.

Den privata samlingen har utökats mycket sedan de slog sig ner i Madrid, de får mycket förslag från gallerierna i Madrid. Ett besök i huset känns som en glädjeinjektion, här kombineras konst, design med väl utformade och inedda rum.

Italienska designmöbler

Här blandas verk av spanska konstnärer med colombianerna Nadin Ospina och Aníbal Vallejo, tyskarna Thilo Heinzman och Wolfgang Voegle och amerikanerna Brian Calvin och Evan Holloway. En levande, imponerande samling. Men möblerna är gärna italienska och sträcker sig från 50-talet till i dag. En skön stilkrock mellan modern konst, italiensk design och spanskt sekelskifte!

I matsalen en målning av Brian Calvin. Fronten på den italienska hyllan är i körsbärsträ, från L.A. Studio. EM-bord med plåtplatta, av Jean Prouvé för Vitra. Conference chair av Eero Saarinen för Knoll.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

På hallväggen ett verk av Secundino Hernández, under stolen Favela av Humberto and Fernando Campana. Vit soffa, M Cabrol, över den ett verk av Wolfgang Voegele. Soffbord av GamFratesi för Gubi. Den svarta porslinsfiguren är designad av Jaime Hayon för Lladró. Bordet till höger är D.555.1 av Giò Ponti, Molteni&C.

Juan Pablo Dominguez och Fernando Tapia har tillsammans renoverat Madridvåningen.

Hela vardagsrummet är som ett levande galleri. En målning av Thilo Heinzman har sin självklara plats här. Både modulsoffan, Groundpiece av Antonio Citterio för Flexform, och marmorbordet Carrara jumbo, av Gae Aulenti för Knoll, kommer från Naharro. Vaser i färgat glas av Jacopo Foggini. Bord med fågelfötter, Traccia av Meret Oppenheim. Lilla marmorbordet Eros av Angelo Mangiarotti. 1960-talsfåtöljer klädda i gult, av Giò Ponti på 1960-talet. Skulpturen är ett verk av Evan Holloway.

I matsalen en målning av Brian Calvin. Fronten på den italienska hyllan är i körsbärsträ, från L.A. Studio. EM-bord med plåtplatta, av Jean Prouvé för Vitra. Conference chair av Eero Saarinen för Knoll.

I hallen en spegel i design av Luciano Bertoncini, från 1970-talet. Italiensk puff från 1950-talet. 1960-talsvas vas från Murano, allt från L.A. Studio. Skulpturen Missing the blue sky är en begränsad upplaga av Javier Calleja producerad av APPortfolio.

Lampa vid sovrumsfönstret av Tommaso Barbi, köpt på Living Retro. De italienska Isa-fåtöljerna från 50-talet är köpta hos Modernario och siden- och ullmatta av Alfombras Peña.

Järnbalken är original från huset och bakom den börjar köket. Runt frukostbordet står Superleggera-stolar i svart lackerad ask, klassisk design av Giò Ponti (1957), producerade av Cassina, köpta hos Naharro. Målningen är signerad Ben Sledsens.

Vit soffa, M Cabrol, över den ett verk av Wolfgang Voegele. Soffbord av GamFratesi för Gubi. Den svarta porslinsfiguren är designad av Jaime Hayon för Lladró. Bordet till höger är D.555.1 av Giò Ponti, Molteni&C.

Av: Beatriz Fabián
Stylist: Mercedes Ruiz-Mateos
Foto: Pablo Sarabia

LÄS MER:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus