Spektakulär våning i Madrid med konst i fokus

31 aug, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Spektakulär våning i Madrid med färgstark konstsamling i fokus
Ägarnas magnifika konstsamling har varit utgångspunkten vid renoveringen och återställandet av den här spektakulära våningen i Madrid. Häng med in!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kreativ färgbonanza hos modeprofilen i KöpenhamnBrand logo
Kreativ färgbonanza hos modeprofilen i Köpenhamn

 

Arkitekten Juan Pablo Domínguez designade den första Louis Vuitton-butiken i Bogotá och jobbade med lyxmärket i Sydamerika innan det etablerades i Spanien. Till hans projekt hör också till exempel Loewe la Roca-gallerian i Barcelona och restaurangerna Hortensia och Narciso i Madrid.

Annons

Juan Pablo samarbetar ofta med Fernando Tapia på inredningsstudion Andina & Tapia. De är kända för sin eleganta och sofistikerade stil på sina projekt för hus, lokaler och kontor i och utanför Spanien.

Elegant privathem i Madrid

Och nu är Juan Pablos och Fernandos senaste projekt färdigt: ett privathem i stadsdelen Justicia i Madrid. Här ligger den ena av stadens mest eleganta byggnader efter den andra.

Väl inne i hemmet möts man av en överväldigande målning av Secundino Hernández och ett par verk av Javier Calleja. Samt en skulptural fåtölj av Campanabröderna, en italiensk spegel som kaxigt lutar sig mot väggen och en spindellik lampa av Serge Mouille som vakar över hela scenen från taket.

Annons

Ett par colombianska konstälskare valde den här lägenheten för att kunna låta sin privata samling växa organiskt. I samma trapphus bor flera colombianer som numera är både grannar och vänner till paret. De kontaktade arkitekten Juan Pablo Domínguez, också han colombian bosatt i Spanien sedan 20 år, och de kom snabbt överens om hur våningen skulle ställas i ordning à la ett mindre konstgalleri.

Allt i original

– De ville egentligen ha en större gård utanför Madrid, men tyckte om området här. Med tanke på det arkitektoniska värdet, skulle en större renovering närmast ha varit ett brott. Vi har behållit det mesta av originaldetaljerna, som speglar på dörrarna och stuckatur. Och vi har till och med återskapat beslag och element. Och öppnat upp lite mellan rummen för att få ett bättre flöde i planlösningen, berättar Juan Pablo.

Annons

Själva inredningsarbetet har utförts av Andina & Tapia-studion parallellt med restaureringsarbeten av gips, lister, takhöjd och golv. I huset från 1890 ligger fortfarande det vackra originalgolvet i klassiskt fiskbensmönster. Köket fick dock göras om helt.

Den vita basen kändes självklar, och ljuset och rymden i lägenheten får förstås konsten att träda fram än mer. Känslan är verkligen den att befinna sig på ett galleri. Det känns både passionerat och levande.

Annons

Samtida konst

Den första målningen paret köpte var den av Secundino Hernández i hallen – och det redan innan de hade köpt lägenhet. Den andra, av Brian Calvin, köpte paret på Art Basel Miami.

– Vi gillar att köpa samtida konst som får oss att känna och reagera. Och vi har tur som alltid förälskar oss i samma objekt, säger de.

Den privata samlingen har utökats mycket sedan de slog sig ner i Madrid, de får mycket förslag från gallerierna i Madrid. Ett besök i huset känns som en glädjeinjektion, här kombineras konst, design med väl utformade och inedda rum.

Italienska designmöbler

Här blandas verk av spanska konstnärer med colombianerna Nadin Ospina och Aníbal Vallejo, tyskarna Thilo Heinzman och Wolfgang Voegle och amerikanerna Brian Calvin och Evan Holloway. En levande, imponerande samling. Men möblerna är gärna italienska och sträcker sig från 50-talet till i dag. En skön stilkrock mellan modern konst, italiensk design och spanskt sekelskifte!

Annons

I matsalen en målning av Brian Calvin. Fronten på den italienska hyllan är i körsbärsträ, från L.A. Studio. EM-bord med plåtplatta, av Jean Prouvé för Vitra. Conference chair av Eero Saarinen för Knoll.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

Av: Beatriz Fabián
Stylist: Mercedes Ruiz-Mateos
Foto: Pablo Sarabia

LÄS MER:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons