Sparsmakat i Köpenhamn – inspirerat av wabi-sabi

Inspirerade av japansk wabi-sabi-filosofi, som hyllar det icke perfekta och strävar mot det sparsmakade, har Silke och Kasper Bonde inrett sin lilla lägenhet norr om Köpenhamn.
12 september, 2017

Den lilla lägenheten i Hellerup i östra Köpenhamn har ett nästan zen-liknande lugn över sig. Och utanför de stora fönstren är det alldeles grönt, naturen känns alltid närvarande. Så var just närheten till naturen också ett av de viktigaste kriterierna när innehavarna, designern Silke Bonde och maken Kasper, letade efter en ny bostad.

– Det vi föll för här var ljusinsläppet och den gröna utsikten. Vi flyttade från en liten lägenhet mitt på Nørrebro i centrala Köpenhamn. Den var väldigt charmig, men det var också alltid mycket människor omkring en och väldigt långt till naturen.

Det är heller ingen slump att lägenheten är så sparsmakat och lugnt inredd. En av Silkes stora inspirationskällor är den japanska wabi-sabi-estetiken.

– Jag gillar att naturen bjuds in i hemmet och att det operfekta hyllas. Jag är också inspirerad av tanken att man ska ha få ting som har en personlig betydelse. Jag tycker om när det finns ett inslag av tillfällighet i inredningen, när inte allt står helt perfekt.

Det första Silke och Kasper gjorde när de flyttat in var att bygga en stort skåp i sovrummet, där alla kläder kunde gömmas undan.

– De rena linjerna har varit viktiga för oss från början. Jag tycker att det gör att man kan koppla av när man kommer hem.

Lägenheten känns väldigt ombonad och personlig, trots avsaknaden av prylar. Kanske just på grund av den personliga kopplingen till sakerna. På väggarna hänger övervägande Silkes egna akvarellprints, som hon säljer i sin webbshop. Och bakom de flesta av möblerna finns en historia om hur de hamnade här.

– Eames Lounge-stol fick vi till exempel i bröllopsgåva. Den symboliserar en skön dag i kärlekens tecken. Och så sitter man så skönt i den.

De flesta dagar cyklar Silke de åtta kilometerna in till studion i centrala Köpenhamn för att jobba med sin printproduktion. Även den mycket inspirerad av naturen.

– Jag är så fascinerad av naturens nyanser, detaljer och mönster. Och av de skillnader man möter i naturen när man besöker nya världsdelar. Nya projekt uppstår ofta när jag upptäcker nya saker, som till exempel när jag började dyka. Då öppnade sig en helt ny värld, som sedan blev inspiration till min Under water-kollektion.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Vy från matbordet 
mot vardagsrumsdelen. Soffan 
och soffbordet är designade av Hans J Wegner och köpta 
second hand. Soffkuddar från Norrgavel. På väggen sitter övervägande Silkes egna verk.

Det stora bordet är designat av Egon Eiermann, stolarna är ett vintagefynd, 
av okänd dansk design. Vasen på bordet är designad av Anna Elzer Oscarson och köpt på Norrgavel.

Fåtöljen och fotpallen designade av paret Eames var en bröllopsgåva till Silke och Kasper. Det lilla svarta brickbordet med handtag kommer från Hay. Det stora vardagsrummet är L-format med matplatsen i ena änden och stora fönster ut mot de gröna omgivningarna.

Det smala köket var det 
senaste som paret renoverade med släta vita luckor och 
bänkskivor i ek. Att det bara är överskåp på delar av väggarna ger en luftig och skön känsla.

Ovanför 
sängen sitter några av Silkes egna prints, i övrigt är rummet avskalat och rofyllt. Sängbord och vägghylla från Trævarefabrikernes Udsalg

I hallen är 
väggarna klädda med träpanel. Taklampan kommer från 
Flos och är en bröllopsgåva.

Av: Emma Persson Lagerberg

Foto: Petra Bindel