Sobra toner i den vackra 1920-talsvillan

09 jun, 2016 
AvSara Ångström Burling
1920-talsvillan har fått behålla sitt tidstypiska skal, men invändigt har Sofia och hennes familj satt sin prägel med moderna möbler och ett nytt platsbyggt kök – i en färgskala som går i beige, grått och rosa.
Annons

I Bromma i västra Stockholm bor Sofia med man och tre barn. Bromma har en mycket blandad bebyggelse, här finns allt från de populära Per Albin-radhusen, till gigantiska villor och små egnahemshus.

 

Vitt stort hus

Det skulle egentligen ha legat en flickskola på just den här tomten, men efter att gymna- sierna i Sverige öppnades för kvinnliga elever 1927 var flickskolorna inte längre nödvändiga, i stället byggdes här en klassisk 1920-talsvilla med putsad fasad, spröjsade fönster och glasveranda. Tomten ligger ovanligt bra till, omgiven av två allmänningar, dessutom i söderläge. Familjen flyttade in för snart fyra år sedan.

Annons
vardagsrum. Stor vit matta, taklampa med flera glödlampor

– Det är perfekt läge för oss. Barnen har lekplatsen intill och jag gillar att vi är omgärdade av träddungar, det känns fritt och det är ett lugnt och tyst område, säger Sofia.

Köksö med barstolar

Invändigt har paret gjort om det mesta. Nytt platsbyggt kök, badrum i stället för garderob på övervåningen, nya glasdörrar mellan glasveranda och matrum och kök. Dessutom är alla ytor ommålade och parketten var så sliten att det bara var att lägga in ett nytt golv. Umgängesrum och kök på bottenvåningen, tre sovrum på det övre planet och på vinden ligger gästrum och ett arbetsrum.

Annons
Öppen spis i hörn

Färgsättningen är sober och går i grått, beige och med rosa accenter.

– Jag vet inte om vi har någon speciell inredningsstil. Kanske var vi mer moderna när vi bodde i lägenhet inne i stan, nu syns här både moderna möbler och en hel del i den franska, lantliga stilen som jag gillar.

Matplats. Ljust matbord i trä

– Jag tycker om känslan i vårt hus. Det är hemtrevligt och mysigt. Och vi har gott om plats för att bjuda hem folk.

Annons
Sovrum med rosa toner och liten träpall som nattuksbord

När de hinner åker Sofia och hennes familj gärna ner till sin gård i Östergötland. Men helst av allt tillbringas ledig tid i stallet eller i den mysiga trädgården i villakvarteren i västra Stockholm. Särskilt nu när försommaren står för dörren.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Text: Cecilia von Mentzer

Annons