Säker och smakfull stilmix – och ett fantastiskt kök

Susann Karlsson Nemirovskys lägenhet i Birkastan är en lugn oas inredd med känsla för kvalitet och med inspiration från bland annat Ryssland.
19 maj, 2017

Hemma hos Susann Karlsson Nemirovsky i Birkastan i Stockholm är de gedigna materialen i fokus och inspirationen kommer från såväl uppväxten i Småland som de tio åren i Ryssland – ett land där den goda designen alltför sällan når utanför gränserna, enligt Susann, som menar att det som oftast syns internationellt är en ganska smaklös falang inom rysk design.

Av: Charlotte Frey Svidén
Foto: Jonas Gustavsson

– Det finns otroligt många duktiga designer och inredare i Ryssland vars skapelser aldrig syns utanför landet. Den långa hantverkstraditionen gör dessutom att det fortfarande finns stort materialkunnande och det skapas mycket vackra möbler, berättar Susann och fortsätter:

– Jag har en hel mapp på min dator med bara inspirerande bilder på grindar och smidesdetaljer från ryska gator. Särskilt St Petersburg är en fantastisk stad arkitekturmässigt – allt är ornamenterat. Jag bodde strax utanför city i en gammal industribyggnad som hade byggts om till bostäder med fyra meter höga fönster, enorm takhöjd, trägolv, ljusa väggfärger och modern inredning.

Hantverkstraditionen och relationen till de naturliga materialen har Susann även med sig från sin uppväxt i Småland, där bland annat skjutdörren till sovrummet är tillverkad på en liten verkstad som tidigare gjorde träinredningen till bilföretaget Ford och fortfarande har kvar såväl maskinerna som kunnandet.

Resandet har också varit en central del i Susanns väg mot att hitta sin stil.

– Jag har alltid varit fascinerad av kombinationen av modernt och klassiskt. I exempelvis Frankrike och Italien har jag upptäckt att man faktiskt kan skapa något som känns eget, men de möjligheterna finns ju även i Sverige – titta bara på små auktionshus ute i landet.

Att hitta vissa detaljer har varit mer tålamodsprövande än andra. Den maffiga 60-talstaklampan från Stilnovo som hänger ovanför matbordet är ett exempel.

– Jag hittade den i en liten antikaffär på den italienska landsbygden. Den hade suttit i någon konferensbyggnad och är en special edition med både mässing och brons. Den vägde hur mycket som helst och var helt täckt av spindelväv, men farbrorn som sålde den till mig snickrade ihop en trälåda och så beställde jag ett bud. Vissa grejer väcker bara en känsla i en, då måste man agera!

Susann är designer och driver barninredningsmärket Garbo & Friends med återförsäljare i hela världen. Märket startade som ett sidoprojekt under utbildningen på Berghs School of Communication, men efter examen fick Susann jobb på en reklambyrå och det blev vilande. Efter ett och ett halvt år sa hon dock upp sig för att satsa ordentligt. Hon lanserade märket på den internationella mässan Playtime i Paris sommaren 2012.

– Jag vill göra inredning till hela barnrummet och jobba med såväl textil- och träprodukter som möbler. För mig är det viktigt att arbeta med klassisk design och i material som håller länge, gärna flera generationer. Det har nog alltid varit min grundtanke att saker från Garbo & Friends ska sparas och ärvas.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Köksskåp från Ikea. Väggen är målad i kulören NCS S-2002 Y. Blandare, Tapwell. Vägglamporna har Susann köpt på Etsy. Taklampan, Gaetano Sciolari för Stilnova, hittade Susann i en butik på den italienska landsbygden.

Susann tröttnade på att leta efter det perfekta matbordet så hon tillverkade det själv. "Jag köpte ett gammalt bord p auktion, målade om benen och köpte en skiva från en snickare". Stolar, Thonet.

Hallmöbeln är tillverkad av köksskåp från Ikea. Tavla, Pia Ingelse. Takkronan har Susann köpt på Bukowskis Market. Bordslampan i massiv alabaster släpade Susanns mormor och morfar hem från Spanien och nu har Susann fått ärva den. Mattan har Susann köpt i Portugal. Väggen är målad i kulören NCS-2002 Y.

Tavla Stalker, Andreas Kock. Sideboardet är köpt på Auktionshuset Kolonn. Bänk, Maze. Trähänder, Hay. Glasmonter, House Doctor. Hästfigurinen har Susann ärvt av sin farmor. Porslinsfigur Ozvaldo, Stu!. Musikdosan i trä har Susann köpt 
på Sicilien.

Matta, Garbo & Friends. Soffbordet i Carraramarmor har Susann ritat och Granitop tillverkat. Oljemålningen är ett porträtt av Susanns mormor när hon var 14 år. Tv från Sony.

Taklampan från Arlus har Susann köpt i en antikaffär i Paris. Gul kruka, Ulriksdal. Vit kruka, House Doctor. Terrakottakruka, Ikea. Överkast, Day Home. Bäddset, Gripsholm. Sänglampa, Artemide.

Väggen med förvaring och dörrar in till badrummet har Susann ritat. De är målade in Alcro Duva. Träpall, House Doctor. Handdukar, Meraki.

Spegeln är specialtillverkad av Allas Glas. Marmor, Granitop. Taklampor, Normann Copenhagen. Handfat, Kvik. Badrumsmöbeln är tillverkad av modifierade köksstommar. Matta, H&M Home.

Susann Karlsson Nemirovsky driver barninredningsmärket Garbo & Friends.