Sobert och färgglatt – med ett helt fantastiskt kök

Emilia och Erik Lindmark 
är paret bakom det norrländska 
glasögonmärket EoE. 
Sedan några år bor de i Stockholm, 
i en lägenhet kryddad med 
norrländska detaljer.
28 augusti, 2017

I Emilias och Eriks stora tvåa i Vasastan i Stockholm är det såväl sobert som färgglatt.

Läs också: Magiskt ljus och nordisk svalka i sommaridyllen

Paret flyttade ner till Stockholm från Umeå för tre år sedan och letade efter just en sekelskifteslägenhet, eftersom de inte är lika vanliga i deras gamla hemstad. De var glada att komma över ett riktigt renoveringsobjekt och har gjort ”allt”.

Av: Charlotte Frey Svidén
Foto: Jonas Gustavsson

– Vi har höjt taken i tre av rummen, slipat om alla golv, lagt in nya i vissa, renoverat hela badrummet och köket, fräst in elen i väggarna och öppnat en dörr som minskats till funkisstorlek vid en tidigare renovering, berättar Emilia.

På grund av tunnelbanan som passerar under huset så hade huset satt sig och i hallen skiljde det 15 centimeter mellan den högsta och den lägsta punkten – det krävdes 500 kilo betong för att få golvet rakt igen …

Rymden i lägenheten och känslan av att den omsluter en och tar hand om en, samtidigt som det är så högt i tak och så många fönster är det som de uppskattar allra mest med lägenheten.

Även om paret har kvar ena benet i Norrland, med kontor i Umeå samt en fjällstuga i Ammarnäs (mellan Hemavan och Arjeplog), så plockar de in detaljer från norr även i lägenheten i Stockholm.

– Vi har mycket får- och renskinn och tycker det är viktigt att tänka svenskt, ekologiskt och hållbart. Det är nog ganska norrländskt, allt måste inte vara nytt och utbytbart, säger Emilia.

De personliga detaljerna är viktiga för både Erik och Emilia och i den stilrena inredningen i lägenheten hittar man flera Alice i Underlandet-inspirerade detaljer, som lampor med vingar eller fåglar och glasögon som konst.

Emilias favoritrum är sovrummet:

– Det är 28 kvadratmeter stort och vi har inrett det lite som en lägenhet. Jag gillar att man kan vara på lite olika ställen där inne, berättar hon. Och så är det väldigt härligt att titta på Slim Aarons-tavlan ovanför sängen under vinterhalvåret.

Erik och Emilia träffades när de båda pluggade till civilekonomer i Umeå och jobbade med socialt entreprenörskap. När utbildningen var färdig var de sugna på att starta eget. Att det blev just ett glasögonmärke berodde på en rad tillfälligheter: de hade båda börjat se sämre under utbildningen, ett flertal lågprisvarumärken inom glasögonbågar hade börjat etablera sig i Sverige, samtidigt som en del butiker endast sålde mycket exklusiva bågar. De tyckte att det saknades ett svenskt glasögonmärke som de kunde identifiera sig med. Resultatet blev EoE, ett norrländskt glasögonvarumärke. I sin design inspireras paret av den svenska enkelheten och den norrländska naturens karga skönhet.

– Vår önskan är att sätta både Sverige, Norrland och framför allt Västerbotten på kartan över god design och mode, berättar Erik.

I dag har han och Emilia nio anställda och kunder över hela världen. De arbetar med flera ambassadörer med norrländskt ursprung såsom musikerna i Deportees, Sahara Hotnights och tvillingarna Lejonhjärta. Deras bågar bärs även av kända ansikten som Zara Larsson och Moa Gammel.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Kaklet i köket 
kommer från Fired Earth. Taklampa, Rowan. Soffa Greta, design Emma Olbers, Tre Sekel. Bordet är köpt i en antikvitetsbutik i Vasastan i Stockholm. Bänk Sinnerlig, Ikea. Ljusstakar, Svenskt Tenn. Vas, Iittala. Pressokannan kommer från Emilias mormor.

Taklampa med småfåglar, Challieres. Fåtöljer av Mats Theselius, 
Källemo. Sideboard, design Arne Vodder. Bordslampa Lampadina, design Achille Castiglioni, Flos. 
Vas Dagg, design Carina Seth Andersson, Svenskt Tenn. Bågarna i ramen kommer från en gammal släkting.

Hyllplan och 
konsoler, Norrgavel. Kök, Ikea. Knoppar, Byggfabriken. 
Carraramarmor, Granit-skivor Scandinavia. Blandare, Tapwell. Porslin, Gustavsberg. Vägguttag, Renova.

Pallarna från Ikea har paret målat om själva. Ljusstaken från Guldkroken Hjo är arvegods från Emilias mormor. Kruka, Norrgavel. Tennföremålen från Svenskt Tenn i fönstret är skidtroféer som Eriks farfar vunnit.

Sänggaveln från All in 
Wood har Erik och Emilia 
målat själva. Konstverk
av Slim Aarons. Överkastet har Eriks mor virkat. Grå kudde, Dusty Deco. Gul kudde, 
Svenskt Tenn. Sängbord och lampa, Dusty Deco. Matta, 
Hay.

Hyllor och konsoler, Norrgavel. Hatt, Stetson. Sparbössan fick Emilia av sin pappa som barn. Vit kamera, Nikon. Lampa/tavla, Areaware. Skrivbordet har Erik gjutit själv 
i betong. Stol, Svenskt Tenn. Dockorna 
i fönstret är köpta 
i Tokyo. Fårskinnet är köpt i Ammarnäs. Glasögonbroschen 
har Erik fått av en av sina kunder.

Emilia och Erik Lindmark hemma i Vasastan. Soffa, Ikea. Matta, Norrgavel. Tavlan har en kompis till paret gjort, inspirerad av färgerna paret har i hemet. Soffbord, Svenskt Tenn. Ljusstakar, Skultuna. Mönstrade kuddar, Svenskt Tenn. Kuddar i sammet, Dusty Deco.

Lägenhetens golv är behandlat 
med vitpigmentering 
och hårdvaxolja. 
Lampa, design Eero Aarnio, Innolux design. Bänk av Per Söderberg, No Early Birds. 
Tavlor, Moderna Museet. Doftljus, Byredo.

Krokar, Svenskt Tenn. Pälsjacka, Ravn.

Drinkvagnen är köpt i en antikvitetsbutik i Umeå. Bordslampa från Flos. Whiskeyglas från Orrefors.

Toalettstolen är importerad från Italien. Kakel, Fired Earth. 
Toalettborste, Norrgavel. Handfat, Duravit. Spegeln är från 40-talet. 
Lampa, Kopparmäster. Blandare, Tapwell. Klinkers, Byggfabriken.

Läs också: 200 år gammal lägenhet – med fina detaljer i mässing