Drömmigt hus med elegant och hållbar inredning i Skåne

17 maj, 2019 
AvELLE Decoration
Elegant och hållbart hem från ELLE Decoration.
I sitt hus i norra Skåne har Martin Nygren summerat det bästa från alla hem han bott i – ett riktigt drömprojekt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Drömmigt hus med elegant och hållbar inredning i SkåneBrand logo
VIDEO: Drömmigt hus med elegant och hållbar inredning i Skåne

Text: Ida Magntorn

Foto: Jonas Ingerstedt

Omgivet av skog, stengärdsgårdar och precis bredvid en stor fantastisk kvarn, ligger Martin Nygrens egenhändigt byggda hus i norra Skåne.

Hallen går även den i ljusgråa toner, med spegel och bänk i samma färgskala
Martin Nygren i sitt hem i Skåne
Annons

Martin om att förverkliga sin bostadsdröm

– Att få bygga ett eget hus från grunden är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Martin. Jag har bott på massvis av olika ställen genom åren, både i Sverige och utomlands. Jag har alltid älskat de hem jag bott i, och här har jag kunnat använda mig av all den inspiration som jag samlat på mig.

Martin är entreprenör ut i fingerspetsarna och har ständigt massor av olika projekt på gång, allt från att driva caféer, barer och restauranger till att designa egna möbler och inreda privata hus.

Annons

– När min bror skulle stycka av sin tomt, var det ett perfekt tillfälle för mig att skapa en fast punkt. Jag älskar landet, lugnet och de stjärnklara nätterna här ute.

Smart, geometrisk platsbyggd förvaring i det gråmålade köket

Martin skissade upp huset precis som han ville ha det, och tog sedan hjälp av en vän som är arkitekt och av sin bror som är snickare.

”Genomgående naturmaterial och hållbarhetstänk”

– Jag gjorde ett moodboard av material och färger som jag känner att jag mår bra av. Min bror och jag har redan jobbat tillsammans i flera inrednings- och byggprojekt och har sedan länge samarbete med fantastiska hantverkare. Det har underlättat mycket och gett möjligheter att ändra på saker under vägens gång. Huset är extremt välbyggt med genomgående naturmaterial och hållbarhetstänk.

Annons
Stilrent badrum med grått kakel och makalös uteplats

Bostaden har en helt öppen planlösning, med kök och vardagsrum som går i ett på bottenvåningen. Taket är öppet ända upp i nock och på varje gavel finns ett loft. Ett sovrum på ena sidan och en hemmabio på den andra. Loften är avgränsade med träribbor, men kan enkelt göras om till rum med hela väggar om det skulle behövas längre fram.

– Jag gillar att allt här hänger ihop och är integrerat. På så vis blir det inredning, möbler och mattor som skapar rum i rummet. Och så är jag glad för det som är platsbyggt, fasta bänkar och hyllor, det förstärker känslan av att huset är genomarbetat.

Annons

Material och färgsättning går igen i hela huset. De keramiska plattorna som finns på väggarna i köket är samma som använts på golvet i badrummet. Där är väggarna i stället klädda i stora plattor med betongkänsla som korresponderar med det polerade betonggolvet i övriga huset. Taket i vitpigmenterad ek blir ett varmt och mjukt komplement. En lek med material.

Vardagsrummet på ovanvåningen går även det i trä, med jordnära toner i textilier och soffa
Uteplats i trä med både matbord och stolar i samma anda

– Det finns en harmoni i materialvalen. Egentligen kan man säga att det bara är olika texturer, flera olika grå nyanser. Och så gillar jag ränder, linjer och symmetri, man ser hur de går igen i trappa, ribbor och räcke, de platsbyggda bänkarna och läderfåtöljerna.

Annons

Matplatsen finns precis intill köket med stora glaspartier ut mot trädäcket.

– Jag ville ha ett inglasat rum eftersom det ger så mycket ljusinsläpp i hela bostaden, förklarar Martin. I huset finns som sagt all den inspiration som jag samlat på mig genom åren. Intryck som har fastnat och som jag gjort om till något eget som jag kunnat använda mig av här. En speciell utformning av en bar i Bangkok, en favoritkrog i Soho, New York för att nämna något.

Sovrummet med en inramning av trä

– Jag letar sällan efter saker, men kan bli helt förälskad i en stol eller möbel, då hittar jag en plats för det jag gillar. Som de två läderfåtöljerna av Arne Norell; jag fick syn på Norells stolar första gången i en källarbutik i New York, slitna och nedgångna på ett bra sätt. Det blev en drömbild för mig, och nu flera år senare står samma typ av stolar här mittemot min soffa, kanske inte precis i det där bedagade New York-skicket, men jag jobbar på det. Jag vill att saker ska nötas in lite och få sin egen charm. Det är när det är som mest nött, som man älskar det mest. Som när ett par älskade jeans till slut går de sönder.

Annons

Naturmaterial möter ett gediget hantverk

Annars är det hållbarhet och naturmaterial som Martin har förkärlek för – sten, trä, skinn.

– Jag är löjligt förtjust i gediget hantverk, och är helt inne på uttrycket som Sven Lundh myntade: Möbler ska tåla ögats slitage (grundare av möbelföretaget Källemo, reds anm).

Helheten i huset, att allt har en funktion och inga ytor är onödiga, är något av det Martin är mest nöjd med. Att allt används och varenda del av huset nyttjas.

Vardagsrummet med brun soffa, grå matta och fåtöljer i brunt

– Nu har jag bott här i ett år och känner att ytorna är väl disponerade. Möblerna fann sina platser direkt, de står kvar på samma vis som dag ett. Jag får säga att det har blivit precis som jag hade tänkt mig: mitt hem är min plats för återhämtning, samtidigt som det är kreativt och harmoniskt.

Annons

Jag gillar attityden man har kring hemmet i länderna vid Medelhavet, man går in med skorna, använder sitt hem. Det ska vara gediget och man ska inte behöva vara försiktigt. Jag tänker mig en härlig patina här om tio år, avslutar Martin.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Läs mer:

Industriell modernism möter mysigt bohemiskt i industribyggnaden från 20-talet

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort

SE OCKSÅ: 5 heta inredningstrender vi älskar just nuBrand logo
SE OCKSÅ: 5 heta inredningstrender vi älskar just nu

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons