Drömmigt hus med elegant och hållbar inredning i Skåne

Elegant och hållbart hem från ELLE Decoration.

I sitt hus i norra Skåne har Martin Nygren summerat det bästa från alla hem han bott i – ett riktigt drömprojekt.
17 maj, 2019
VIDEO: Drömmigt hus med elegant och hållbar inredning i Skåne
1:32

Efter reklamen: VIDEO: Drömmigt hus med elegant och hållbar inredning i Skåne

(1:32)

Slå på ljud

Text: Ida Magntorn

Foto: Jonas Ingerstedt

Omgivet av skog, stengärdsgårdar och precis bredvid en stor fantastisk kvarn, ligger Martin Nygrens egenhändigt byggda hus i norra Skåne.

Martin om att förverkliga sin bostadsdröm

– Att få bygga ett eget hus från grunden är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Martin. Jag har bott på massvis av olika ställen genom åren, både i Sverige och utomlands. Jag har alltid älskat de hem jag bott i, och här har jag kunnat använda mig av all den inspiration som jag samlat på mig.

Martin är entreprenör ut i fingerspetsarna och har ständigt massor av olika projekt på gång, allt från att driva caféer, barer och restauranger till att designa egna möbler och inreda privata hus.

– När min bror skulle stycka av sin tomt, var det ett perfekt tillfälle för mig att skapa en fast punkt. Jag älskar landet, lugnet och de stjärnklara nätterna här ute.

Martin skissade upp huset precis som han ville ha det, och tog sedan hjälp av en vän som är arkitekt och av sin bror som är snickare.

”Genomgående naturmaterial och hållbarhetstänk”

– Jag gjorde ett moodboard av material och färger som jag känner att jag mår bra av. Min bror och jag har redan jobbat tillsammans i flera inrednings- och byggprojekt och har sedan länge samarbete med fantastiska hantverkare. Det har underlättat mycket och gett möjligheter att ändra på saker under vägens gång. Huset är extremt välbyggt med genomgående naturmaterial och hållbarhetstänk.

Bostaden har en helt öppen planlösning, med kök och vardagsrum som går i ett på bottenvåningen. Taket är öppet ända upp i nock och på varje gavel finns ett loft. Ett sovrum på ena sidan och en hemmabio på den andra. Loften är avgränsade med träribbor, men kan enkelt göras om till rum med hela väggar om det skulle behövas längre fram.

– Jag gillar att allt här hänger ihop och är integrerat. På så vis blir det inredning, möbler och mattor som skapar rum i rummet. Och så är jag glad för det som är platsbyggt, fasta bänkar och hyllor, det förstärker känslan av att huset är genomarbetat.

Material och färgsättning går igen i hela huset. De keramiska plattorna som finns på väggarna i köket är samma som använts på golvet i badrummet. Där är väggarna i stället klädda i stora plattor med betongkänsla som korresponderar med det polerade betonggolvet i övriga huset. Taket i vitpigmenterad ek blir ett varmt och mjukt komplement. En lek med material.

– Det finns en harmoni i materialvalen. Egentligen kan man säga att det bara är olika texturer, flera olika grå nyanser. Och så gillar jag ränder, linjer och symmetri, man ser hur de går igen i trappa, ribbor och räcke, de platsbyggda bänkarna och läderfåtöljerna.

Matplatsen finns precis intill köket med stora glaspartier ut mot trädäcket.

– Jag ville ha ett inglasat rum eftersom det ger så mycket ljusinsläpp i hela bostaden, förklarar Martin. I huset finns som sagt all den inspiration som jag samlat på mig genom åren. Intryck som har fastnat och som jag gjort om till något eget som jag kunnat använda mig av här. En speciell utformning av en bar i Bangkok, en favoritkrog i Soho, New York för att nämna något.

– Jag letar sällan efter saker, men kan bli helt förälskad i en stol eller möbel, då hittar jag en plats för det jag gillar. Som de två läderfåtöljerna av Arne Norell; jag fick syn på Norells stolar första gången i en källarbutik i New York, slitna och nedgångna på ett bra sätt. Det blev en drömbild för mig, och nu flera år senare står samma typ av stolar här mittemot min soffa, kanske inte precis i det där bedagade New York-skicket, men jag jobbar på det. Jag vill att saker ska nötas in lite och få sin egen charm. Det är när det är som mest nött, som man älskar det mest. Som när ett par älskade jeans till slut går de sönder.

Naturmaterial möter ett gediget hantverk

Annars är det hållbarhet och naturmaterial som Martin har förkärlek för – sten, trä, skinn.

– Jag är löjligt förtjust i gediget hantverk, och är helt inne på uttrycket som Sven Lundh myntade: Möbler ska tåla ögats slitage (grundare av möbelföretaget Källemo, reds anm).

Helheten i huset, att allt har en funktion och inga ytor är onödiga, är något av det Martin är mest nöjd med. Att allt används och varenda del av huset nyttjas.

– Nu har jag bott här i ett år och känner att ytorna är väl disponerade. Möblerna fann sina platser direkt, de står kvar på samma vis som dag ett. Jag får säga att det har blivit precis som jag hade tänkt mig: mitt hem är min plats för återhämtning, samtidigt som det är kreativt och harmoniskt.

Jag gillar attityden man har kring hemmet i länderna vid Medelhavet, man går in med skorna, använder sitt hem. Det ska vara gediget och man ska inte behöva vara försiktigt. Jag tänker mig en härlig patina här om tio år, avslutar Martin.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Huset har en helt öppen planlösning och vardagsrummets tak är öppet upp i nock. Soffa Mags, Hay. Soffbordet är Martins egen design. Taklampa Harrison Tribeca, Menu. Fåtöljer Ari av Arne Norell. Sidobord, Fritz Hansen PK61, egen variant.

Martin Nygren.

Klädstången i hallen är ritad av Martin, byggd av hans pappa och den platsbyggda bänken är gjord av Torsten Nilssons snickeri i Brösarp.

Köket har inredning från Ballingslöv System 10. Bänkskivor Coral Clay, Silestone. Lampa över köksö IC S1, Flos. Spotar Riddle i mässing från Bert Frank, svarta Ogle mini från Ateljé Lyktan.

Sovloftet har sängar från Carpe Diem, sängkläder och filt Lovely Linen, puff Mags från Hay, sänglampa vintage Bumling från Ateljé Lyktan. Högtalare Carlsson OA-52.

Matplatsen bredvid köket har stora glaspartier ut mot altanen, och massor av ljusinsläpp. Stolar CH23 från Carl Hansen och Jonas Lindvalls Oak för Skandiform. Bord i vitpigmenterad ek, egen design. Lampa Drop Chandelier, 101 Copenhagen.

Badrummet går i samma harmoniska färgskala som övriga huset och har glasdörrar ut till altanen där Martin planerar att bygga bastu och jacuzzi så småningom. Badkar Luv, design Cecilie Manz, Duravit. Skåp Lessmore från Ballingslöv. Lampor Riddle, Bert Frank. Speglar från Ballingslöv, och Stockholm från Ikea. Mosaik Hexagon mocka från Golvabia.

Den stora altanen vetter ut mot skog och stengärdsgård. Matbordet har Martin själv ritat. Stolar från Blå Station och Grythyttan.

Ett av loften är inrett som en hemmabio. Schäslonger Söderhamn, Ikea, och Baseline från Eilersen. Bord modifierat Oak av Jonas Lindvall för Skandiform. Lampor Secto 4200.

Läs mer:

Industriell modernism möter mysigt bohemiskt i industribyggnaden från 20-talet

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort

SE OCKSÅ: 5 heta inredningstrender vi älskar just nu
1:23

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 5 heta inredningstrender vi älskar just nu

(1:23)

Slå på ljud