Stilsäker sekelskiftesvåning med en oas av växter

I en sekelskiftesvåning i Malmö bor formgivaren Louise Hederström tillsammans med maken Dan Jonsson och hunden Iggy. Här finns plats för både soffhäng med vännerna och arbete med nya projekt.
22 februari, 2018

Hela det stora arbetsbordet i Louise Hederströms ljusa ateljé rum är fyllt av mattprover. Mattprover och ullgarn, i alla tänkbara gröna nyanser. De kamouflagemönstrade mattbitarna, där de olika partierna har skiftande höjd och tjocklek på garn, påminner om ett böljande skogslandskap. Eller kanske om vegetationen i en trolsk skogssjö. Det är hur som helst omöjligt att inte vilja dra handen över den ojämna mjuka ytan, och låta fingrarna utforska de olika texturerna. Både mönstret och det tredimensionella uttrycket känns spännande och nytt.

stort rum med vackra växer

Mattan, som i färdigt format kommer att ha de imponerande måtten tio gånger fyra meter, är ett samarbete med Kasthall, tillverkad i deras väveri i Kinna, och utgör basen i den utställning Louise arbetar med för tillfället och som tar plats på Designgalleriet i Stockholm i samband med möbelmässan.

– Jag ville jobba med en plats som betytt mycket för mig. Det är kanske typiskt för den ålder jag är i, men jag började tänka på var jag har mina referenser, varför jag tycker om vissa saker och varför vissa material ligger mig nära. Grunden för de intryck jag har med mig än i dag ligger i min barndom. Jag är uppvuxen på en bondgård precis vid Söderåsen, så för mig handlade barndomen mycket om naturen. Jag var ett sladdbarn med mycket tid för mig själv och var ofta ute i naturen och hittade på grejer.

arbetsrum med stort bort fullt av textilprover med vacker lampa ovanför

Platsen hon bestämde sig för att utgå ifrån finns inte kvar i dag, men minnet av den är lika starkt som den faktiska upplevelsen.

– Det fanns ett lugn och en frihetskänsla över den, i gränsen mellan skog och äng. Jag brukade gå dit och hänga och kolla på någon liten vattensamling, och när man satt där var man så mitt i naturen på något sätt. Så för utställningen har jag plockat olika intryck därifrån. Det handlar inte om att göra en kopia av platsen, mer om upplevelsen av den.

sovrum med fin taklampa och textiler

Rummet vi befinner oss i är ett av två stora arbetsrum i den sekelskiftesvåning Louise delar med maken Dan Jonsson och Iggy, en stor greyhound, i centrala Malmö. Närheten till det stora hundfältet vid havet en kort promenad bort var en av anledningarna till att paret valde just det här området. Huset förälskade de sig i efter att ha varit på middag hos några vänner som bor en trappa ner.

bokhylla i arbetsrum

– Innan dess hade jag inte varit lockad av det här huset, utifrån ser det lite ut som en borg – väldigt mörkt och tungt. Men när vi kom in till våra vänner var det en så skön känsla i lägenheten och vi kände båda att ”här kan vi bo”.

Även i hemmet har naturen en central plats, i alla rum finns det mängder av växter och vissa väggar är fullständigt täckta av dem.

– Det här med växterna har verkligen eskalerat, haha. Det är ju så himla gött att sitta i en växtvärld, det blir en väldigt behaglig känsla. Vi jobbar båda hemma och är hemma väldigt mycket. Och då blir det ändå som att man är lite i naturen samtidigt.

sovrum med fin taklampa och textiler

Lägenheten har annars lämnats ganska orörd sedan de flyttade in, förutom att måla väggarna och lägga nytt golv i köket har de lyckats ducka för rådande renoveringshets.

– Vi har inte blåst ur den. Det är ganska skönt att det inte är så perfekt, det blir mer tillåtande då. Man behöver inte vara rädd om allt hela tiden. Vi har inrett lägenheten utifrån vad vi själva gillar och trivs i.

vardagsrum med soffa och fåtölj och stora gröna växter

Utöver arbetsrummen är vardagsrummet den mest centrala platsen i hemmet. En bra soffa prioriteras alla gånger över ett stort matbord i familjen Hederström och Jonsson.

– Vi har alltid gillat att hänga i soffan, vi gör det mycket mer än att vi sitter och äter middag. Vi sitter ju så mycket när vi jobbar och det känns fortfarande lite lyxigt att slänga sig i soffan. Det kan liksom ses som lite förkastligt att göra det när man har folk hemma, men vi har antingen trångt kökshäng runt arbetsbänken eller så blir det tallrikar i knät i soffan. Avslappnat och gött, det är grejen!

Se alla bilder och läs allt om inredningen nedan!

Den fantastiska fåtöljen heter Veranda 
och är designad av Vico Magistretti för Cassina. 
Louise har låtit vännen, tapetseraren och samarbetspartner Carina Grefmar klä om den. 
Pallen är en kamelsadel som Louise 
har ärvt av sin mormor.

På arbetsbordet i Louises ateljérum ligger provbitarna från den stora matta Louise ska ställa ut på Designgalleriet nu 
i februari. Den stora hundtavlan i hallen
är målad av 
Danilo Stankovic.

Spegel i hallen 
av Jenny Nordberg. 

Det stora ljusa hörnrummet inhyser Dans och Louises gemensamma kontor. Fladdermusfåtöljen 
i förgrunden har 
Louise ärvt av sin mamma.

I Louises ateljérum är väggarna täckta 
av böcker och golvet av olika pågående 
projekt. Det stora bordets 
skiva var del av 
Louises examensarbete på Beckmans och 
vilar på bockar från Hay. 
Pallen kommer 
från Kockums gamla verkstäder och fåtöljen från Louises föräldrahem.

Det gamla köket 
fick nytt golv, men har annars bevarats. 
Rostfri restaurangbänk är köpt secondhand 
och pallarna heter Citizen Ghost och kommer 
från Minus Tio.

Hunden Iggy vaktar i sovrummet. Den fantastiska taklampan är designad av Tobia Scarpa, 
heter Celestia och kommer från Flos, men finns tyvärr inte i produktion längre.

Av: Emma Persson Lagerberg

Foto: Petra Bindel