Säker stilmix med vintage, moderna inslag och ett drömmigt sovrum

Säker stilmix med vintage, moderna inslag och ett drömmigt sovrum

Att blanda stilar är inget som skrämmer Cajsa Berndtsdotter. Hennes våning i Göteborg är inredd med både modern finess och influenser från förr.
16 februari, 2017

S edan ett år tillbaka huserar Cajsa Berndtsdotter, 26, och Torbjörn Olsson, 33, i en rymlig tvårumslägenhet från 1920-talet. Att paret är bosatt i en våning med anor är ingen slump – äldre lägenheter ligger dem varmt om hjärtat. De bodde tidigare i en mindre lägenhet, men drömde om mer yta. När de började kika efter något nytt hade de tur och hittade rätt nästan direkt. Cajsa och Torbjörn föll för läget i stadsdelen Lorensberg i centrala Göteborg och möjligheten att förändra planlösningen på ett bra sätt.

Styling Alexandra Ydholm
Text Caroline Holmbom
Foto Andrea Papini

– Det är något alldeles visst med sekelskifteslägenheter och deras vackra detaljer, som djupa fönsternischer, högt i tak och brädgolv. Vår förra lägenhet hade även kakelugn och stuckatur samt nästan en meter till i takhöjd, vilket jag kan sakna en del.

Men den här lägenheten är mysigare och passar bättre till vår inredningsstil, säger Cajsa och fortsätter:

– Jag älskar inredning från 1950–70-talet. Allt från färg till form är fantastiskt! Jag gillar också att blanda upp med nytt för att få en egen stil. Men det bästa som finns är att loppisfynda olika möbler eller inredningsdetaljer. Det gör hemmet så personligt.

Till vardags jobbar både Cajsa och Torbjörn på Ikea i Kållered. Cajsa arbetar som inredare och Torbjörn som produktkvalitetsspecialist. Så inredning, möbler och detaljer ligger nära till hands. Att ha inredning som både profession och hobby var till stor hjälp när det var dags att renovera den nyköpta våningen.

Under året som Cajsa och Torbjörn bott i lägenheten har alla de 72 kvadratmetrarna genomgått en varsam förvandling. Förutom en renovering av både kök och vardagsrum, där även väggar tagits ner för en mer öppen planlösning, har paret målat och tapetserat väggar och tak i samtliga rum. Golven är också genomgående slipade och betsade.

– Badrummet hade vi inte tänkt göra om, men det visade sig vara i så dåligt skick att en renovering blev nödvändig. Vi fick då chansen att planera vårt drömbadrum med bland annat ett secondhandfyndat 1950-talsskåp, som jag renoverat och satt två handfat i.

Cajsa och Torbjörn har valt mycket öppen förvaring i form av String-hyllor, både i köket och i vardagsrummet.

– Det är ett bra knep för att få till en personlig touch eftersom du kan visa så många av dina favoritsaker.

I vardagsrummet sätter även en vacker grön väggfärg tonen på den inbjudande och varma atmosfären. Sovrummet skiljer sig däremot en del stilmässigt från vardagsrummet, berättar Cajsa, som efter att ha förälskat sig i en tapet från William Morris tapetserade rummet med den.

– När tapeten satt på plats kände jag inte för att inreda med för mycket 1950-talsprylar där. Men jag kunde inte låta bli att sätta upp sänglampan och String-sängbordet som jag redan hade. Vårt hem är en mix helt enkelt, men jag tycker inte att det gör något. Det får gärna vara en blandning av personliga saker och gammalt och nytt så länge du har något slags röd tråd.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

I vardagsrummet har väggarna målats i 
en behaglig grön kulör ur kollektionen Balance från Jotun. 
Den sköna gröna nyansen sätter en trivsam stämning 
samtidigt som den lyfter både möbler, tavlor och inredningsaccessoarer. Sofforna är från Ikea med nya ben från Prettypegs. 
Även skåpen Ivar längs väggen kommer från Ikea och har betsats i vitt. 
String-hyllorna är nyproducerade i valnöt och den trearmade 
lampan är köpt på Myrorna. Soffbord från Bolia, matta från Ellos 
och fladdermusfåtöljen är köpt på Artilleriet. 
Den stora tavlan längst till vänster är från Fine Little Day och 
bredvid den ett verk av konstnär Sofia Bonati. 
De övriga tavlorna är en blandning av egengjort, resefynd, 
Vanilla Fly och Urban Outfitters.

Tips! Kakelplattor lagda 
i fiskbensmönster ger
stänkskyddet i köket 
ett nytt uttryck.

De vitmålade väggarna och det betsade plankgolvet ger en perfekt fond åt de varma träslagen i köksinredning och matgrupp. 
Bord, stolar och köksluckor kommer från Ikea och taklampan är köpt på Antikladan i Lilla Edet. På bordet står loppisfyndade glaskupor 
i olika storlekar. Tapeten som skymtar i hallen är från William Morris och heter Pimpernel.

Grönt som 
röd tråd även 
i sovrummet. Tapet Chrysanthemum Toile, William Morris. Ljusstakar från Bolia, 
liten kruka från House Doctor, print med skalbagge, Hagedornhagen, och fågelprint 
från Vanilla Fly. 
Övrigt är 
köpt secondhand.

Påslakan och klädhängare, Ikea.

Sängen är bäddad med påslakan från Ikea och på väggen sitter en bonad, horn och spegel, alla vintage. Fågelprintet kommer från Balders Hage och på hyllan skymtar en tavla med teckenspråk från Vanilla Fly. Svanen är ett loppisfynd och glasvaserna är köpta på Åhléns.

Cajsa och Torbjörn har valt mycket öppen förvaring i form av Stringhyllor, både i köket och i vardagsrummet. På hyllplanen ryms olika loppsfynd och personliga favoritsaker.