Säker stilmix med vintage, moderna inslag och ett drömmigt sovrum

16 feb, 2017 
AvELLE Decoration
Att blanda stilar är inget som skrämmer Cajsa Berndtsdotter. Hennes våning i Göteborg är inredd med både modern finess och influenser från förr.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

S edan ett år tillbaka huserar Cajsa Berndtsdotter, 26, och Torbjörn Olsson, 33, i en rymlig tvårumslägenhet från 1920-talet. Att paret är bosatt i en våning med anor är ingen slump – äldre lägenheter ligger dem varmt om hjärtat. De bodde tidigare i en mindre lägenhet, men drömde om mer yta. När de började kika efter något nytt hade de tur och hittade rätt nästan direkt. Cajsa och Torbjörn föll för läget i stadsdelen Lorensberg i centrala Göteborg och möjligheten att förändra planlösningen på ett bra sätt.

Styling Alexandra Ydholm
Text Caroline Holmbom
Foto Andrea Papini

I vardagsrummet har väggarna målats i en behaglig grön kulör ur kollektionen Balance från Jotun. Den sköna gröna nyansen sätter en trivsam stämning samtidigt som den lyfter både möbler, tavlor och inredningsaccessoarer. Sofforna är från Ikea med nya ben från Prettypegs. Även skåpen Ivar längs väggen kommer från Ikea och har betsats i vitt. String-hyllorna är nyproducerade i valnöt och den trearmade lampan är köpt på Myrorna. Soffbord från Bolia, matta från Ellos och fladdermusfåtöljen är köpt på Artilleriet. Den stora tavlan längst till vänster är från Fine Little Day och bredvid den ett verk av konstnär Sofia Bonati. De övriga tavlorna är en blandning av egengjort, resefynd, Vanilla Fly och Urban Outfitters.

– Det är något alldeles visst med sekelskifteslägenheter och deras vackra detaljer, som djupa fönsternischer, högt i tak och brädgolv. Vår förra lägenhet hade även kakelugn och stuckatur samt nästan en meter till i takhöjd, vilket jag kan sakna en del.

Annons

Men den här lägenheten är mysigare och passar bättre till vår inredningsstil, säger Cajsa och fortsätter:

inredning_green_wall_gron_vagg_strin_forvaring_livingroom_vardagsrum

– Jag älskar inredning från 1950–70-talet. Allt från färg till form är fantastiskt! Jag gillar också att blanda upp med nytt för att få en egen stil. Men det bästa som finns är att loppisfynda olika möbler eller inredningsdetaljer. Det gör hemmet så personligt.

Till vardags jobbar både Cajsa och Torbjörn på Ikea i Kållered. Cajsa arbetar som inredare och Torbjörn som produktkvalitetsspecialist. Så inredning, möbler och detaljer ligger nära till hands. Att ha inredning som både profession och hobby var till stor hjälp när det var dags att renovera den nyköpta våningen.

Annons
inredning_kok_kakel_tiles_kitchen

Under året som Cajsa och Torbjörn bott i lägenheten har alla de 72 kvadratmetrarna genomgått en varsam förvandling. Förutom en renovering av både kök och vardagsrum, där även väggar tagits ner för en mer öppen planlösning, har paret målat och tapetserat väggar och tak i samtliga rum. Golven är också genomgående slipade och betsade.

De vitmålade väggarna och det betsade plankgolvet ger en perfekt fond åt de varma träslagen i köksinredning och matgrupp. Bord, stolar och köksluckor kommer från Ikea och taklampan är köpt på Antikladan i Lilla Edet. På bordet står loppisfyndade glaskupor i olika storlekar. Tapeten som skymtar i hallen är från William Morris och heter Pimpernel.

– Badrummet hade vi inte tänkt göra om, men det visade sig vara i så dåligt skick att en renovering blev nödvändig. Vi fick då chansen att planera vårt drömbadrum med bland annat ett secondhandfyndat 1950-talsskåp, som jag renoverat och satt två handfat i.

Annons
Cajsa och Torbjörn har valt mycket öppen förvaring i form av Stringhyllor, både i köket och i vardagsrummet. På hyllplanen ryms olika loppsfynd och personliga favoritsaker.

Cajsa och Torbjörn har valt mycket öppen förvaring i form av String-hyllor, både i köket och i vardagsrummet.

– Det är ett bra knep för att få till en personlig touch eftersom du kan visa så många av dina favoritsaker.

Sängen är bäddad med påslakan från Ikea och på väggen sitter en bonad, horn och spegel, alla vintage. Fågelprintet kommer från Balders Hage och på hyllan skymtar en tavla med teckenspråk från Vanilla Fly. Svanen är ett loppisfynd och glasvaserna är köpta på Åhléns.

I vardagsrummet sätter även en vacker grön väggfärg tonen på den inbjudande och varma atmosfären. Sovrummet skiljer sig däremot en del stilmässigt från vardagsrummet, berättar Cajsa, som efter att ha förälskat sig i en tapet från William Morris tapetserade rummet med den.

Annons
Påslakan och klädhängare, Ikea.

– När tapeten satt på plats kände jag inte för att inreda med för mycket 1950-talsprylar där. Men jag kunde inte låta bli att sätta upp sänglampan och String-sängbordet som jag redan hade. Vårt hem är en mix helt enkelt, men jag tycker inte att det gör något. Det får gärna vara en blandning av personliga saker och gammalt och nytt så länge du har något slags röd tråd.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons