Perfektion i vackra sekelskiftesvåningen

07 dec, 2015 
AvSara Ångström Burling
Joanna och David köpte en försummad sekelskifteslägenhet, gav den nytt liv med tidstypiska detaljer och lät sina favoritmöbler bryta av och skapa inbjudande trivsel.
Annons

Det är lätt att bli förälskad i äldre interiörer – i äkta material, tidstypiska detaljer och hantverksskickligheten hos de som en gång byggde. Så var det för Joanna Lavén och David Wahlgren. De hade just fått sitt andra barn och bodde i en vacker jugendlägenhet med ett överflöd av fönster men ett akut underskott på rum.

Vardagsrum i sekelskifteslägenhet

Annonsen för en vindlande sekelskifteslägenhet vid Karlaplan i Stockholm väckte inga större förhoppningar, men på visningen skymtade de skönheten bakom tidigare ägares snabbrenoveringar och tveksamma materialval.

– Det fanns få originaldetaljer kvar. Mycket var bortrivet och annat var övertäckt. Vi rev upp sex lager golv innan vi kom ner till det massiva brädgolvet. Det blev många vändor med Big Bags ner till gatan, konstaterar Joanna leende.

drinkvagn

För att återställa lägenhetens ursprungliga karaktär började de leta efter begagnade, tidstypiska detaljer. De hittade en antik panel som precis räckte till vardagsrummet. Taket fick takrosetter och på de släta luckorna i den långa serveringsgången satte snickare dit nya beslag och fina dörrspeglar.

Annons

Köket, som på sekelskiftesvis var placerat vid pigkammaren och köksingången längst bort i ena hörnet, flyttade Joanna och David in till matsalen, mitt i lägenheten. Här tillbringar familjen sin mesta tid tillsammans. En annan populär plats är den öppna spisen i vardagsrummet.

– Vi använder spisen jättemycket, berättar Joanna. Barnen brukar dra dit skinn och plädar och ligga och mysa framför brasan.

Tvärtemot vad man kanske skulle kunna tro är Joanna och David långtifrån några purister. Ansträngningarna att hitta rätt detaljer sträcker sig inte till valet av möbler.

– Själva lägenheten är en sak, jag tycker att den ska spegla sin tidsperiod. Men inredningen ska bryta av och mjuka upp. Jag tycker inte riktigt om när det blir för enhetligt, då blir det lite som ett museum och det vill man ju inte leva i, säger Joanna.

Kök med unik marmor och antik spis

När det gäller inredningsdesign är de speciellt förtjusta i perioden från 1930- och fram till 1970-talet, i synnerhet från Italien och Frankrike. Mycket hittar de på italienska och franska Ebay, annat på svenska auktionssajter och i antikvitetsaffärer.

Annons

– Vi är lite pryltokiga. David är en riktig nätauktionsnörd. Han är ute och tittar mycket och har koll på vad som finns.

Massivt träbord, vardagsruminredning

Joanna arbetar som prop & interior stylist, vilket bland annat innebär att hon skapar inredningar till bilder för reklamkampanjer. Jobbet har gett henne ett säkert öga och stor erfarenhet av att skapa miljöer. Men några större paralleller med att inreda hemma vill hon inte dra.

– Ett stylingjobb är ju någonting tillfälligt, utan krav på funktion. Ett hem måste fungera att leva i. Och det måste vara trivsamt, det är det viktigaste.

Se fler bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Foto: Marcus Lawett

Retusch: Julia Hallengren

Text: Anders Bergmark

Annons