Rofyllt sommarhus där trädgård och rum smälter samman

Rofyllt sommarhus där trädgård och rum smälter samman

På sommaren flyttar formgivaren Marie Lundgren Carlgren och maken Pelle Carlgren från Stockholm 
till sommarhuset i Långasand. 
Här finns plats för arbete, umgänge 
och stillsam sommarvila.
06 juli, 2017

Av: Gill Renlund
Text: Anders Bergmark
Foto: Johan Sellén

Ett rofyllt sommarhem där det är enkelt att leva, umgås och arbeta, som bjuder in den omgivande naturen och tar tillvara det vackra halländska ljuset. Det var målet när formgivaren Marie Lundgren Carlgren och maken Pelle Carlgren byggde huset i Långasand söder om Falkenberg.

Paret driver företaget Smak Design tillsammans, med agentur för flera klassiska möbel- och belysningstillverkare. Företaget marknadsför också designklassikern Elflugan, som Marie designade tillsammans med Kina Strandberg. Tre månader om året lever och arbetar de här nere.

– Som grafisk formgivare arbetar man med kontraster och harmonier som ska samspela med varandra. Jag trivs bäst när omgivningen pratar i viskningar i stället för rop. Samtidigt behöver man små crescendon här och där som piggar upp, små färgklickar som inte skriker men skapar en sorts balans, säger hon.

Marie och Pelle vände sig till arkitekterna Anna-Carin Sundberg och Anders Landström, som de också umgås med privat. Resultatet blev ett ljust, lättskött, U-format hus som omfamnar en uteplats med trädäck. De stora fönsterpartierna mot uteplatsen kan öppnas och skapar en sömlös övergång mellan rummen ute och inne.

Tillsammans med taken som stiger mot husets ytterkanter ger det en härlig känsla av rymd.

– I och med att vi byggde nytt och vinterbonat var vi tydliga med att det inte skulle kännas som en villa, utan som ett sommarhus. Anders löste det på så sätt att alla rum har dörrar ut mot trädgården, berättar Marie.

För att ytterligare sudda ut gränsen mellan inne och ute har Marie och Pelle i stor utsträckning valt möbler och mattor som fungerar både utomhus och inomhus. Skulle de vilja flytta ut soffan och soffborden på trädäcket så är det inga problem. Både möblemang och belysning kommer till stor del från deras agenturer. Annat har de tagit med hemifrån eller köpt billigt på lokala auktioner och loppisar.

I stället för garderober har de byggt hyllor med draperier framför. Naturliga material och en lugn färgskala med enstaka accenter skapar en harmonisk atmosfär.

– Vi har inte använt jättedyra material, men vi har hållit oss till naturmaterial. Sedan har vi krönt det hela med ett vackert golv. Vi valde ett golv med långa brädor från Dinesen, berättar hon.

Marie har tillbringat sina somrar sedan tonåren på tomten intill, där hennes föräldrar har hus. Hon och Pelle döpte sin yngsta, numera vuxna, dotter vid stranden och gifte sig på klipporna bara en bit bort. När de bestämde sig för att skaffa ett eget ställe hörde de sig för med föräldrarnas grannar.

– Vi knackade på och berättade att vi letade efter en tomt och så blev det så att en äldre dam hörde av sig och sa att det var dags för henne att sälja, berättar Marie.

[socializer-facebooklikebox]

Sedan huset stod klart för fyra år sedan har det tillkommit en friggebod och ett attefallshus, som också är ritade av Landström Arkitekter. Nu finns det plats för alla barnen, deras partner och barnbarn.

– Det är härligt att ha ett ställe där alla kan mötas, säger Marie. Det finns mycket man kan göra tillsammans här i Långasand, samtidigt som man har naturen alldeles inpå knuten.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Köksbordet är tillverkat av 
överblivna brädor från golvet, Dinesen. Den svarta stolen på kortändan 
kommer från Sibast. Alla stolar utom den har Marie köpt på loppis och målat svarta. Vas Pallo av Carina Seth Andersson för Skruf. Linneduk och handmålad skål, Bertozzi. Taklampa Lanterna från Oluce. Mattor från 
Paola Lenti. Snickarbyggt kök ritat av Anna-Carin Sundberg. Gasspis från Bertazzoni och takarmatur Star, design Jonas Bohlin för Örsjö Belysning.

Det sitter hyllor ovanför alla fönster i huset. På hyllan i arbetshörnan står bland annat en tavla av en släkting till Pelle, konstnären Christina Isinger, en leksaksbil som var Pelles och en samling kristallvaser som fångar ljuset. I fönstret står en byst av vännen Ijah Reveman som Marie ställt på två gatstenar. Bakom linnegardinen skymtar Elflugan som Marie formgivit tillsammans med Kina Strandberg. Golvlampa 626 av Joe Colombo för Oluce. Fåtöljerna Teatime och bordet Giro, båda av Francesco Rota för Paola Lenti, fungerar lika bra utomhus. Sittpuff Cubo, Paola Lenti.

Soffan Teatime från Paola Lenti och sidobordet Guéridons från Fermob i vardagsrummet kan flyttas ut vid behov. På väggen hänger mattan Crochet, design Patricia Urquiola och Eliana Gerotto för Paola Lenti. Soffbord Giro och matta Ray från Paola Lenti. Marie och Pelle valde snurrfåtöljerna Santa Monica från Poliform för att kunna välja att sitta vända ut mot fönstren, 
mot soffan eller in mot den öppna spisen. Pläd av Ulrika Mårtensson. I hörnet står en golvlampa från Luceplan och sidobordet Console från DePadova, 
ritat av Vico Magistretti. Ovanför den öppna spisen vakar husguden Maja.

Uteköket från Furhoffs hänger ute året om. Auktionsfyndad stol och hylla String.

På baksidan hänger soffan Wabi, design Francesso Rota för Paola Lenti under tak för att man ska kunna sitta och gunga i regnet.

Staketet av flätad pil från 
Salixprodukter skyddar duschvrån från insyn. 
Dusch från Mora Armatur.

Skärmen av flätad pil från Salixprodukter löper i en böljande linje som följer tomten. 
Stolar och brickbord Portofino, design Vincent Van Duysen, och solsängar Baia av Francesco Rota. Alla är från Paola Lenti 
och tål att lämnas ute utan att blekas eller mögla. Trädäcket är behandlat med träskydd från Sioo.

Nära huset finns en kilometerlång strand 
där familjen badar på somrarna. Här nere har Marie och Pelle 
både döpt sin yngsta, numera vuxna, dotter och gift sig.

Sovrummet, liksom alla rum, 
har egen utgång. Sänglampor från Lampe Gras. 
Pallar av Alvar Aalto fungerar som 
sängbord. Kuddar från Linum. På väggen
hänger ett färgprov av Marie.

Läs också:

Sommarens hetaste debatt: Hålen på Ikeas påslakan

5 stilrena hotell i Barcelona

Arbetarbostad blev pittoresk utopi – med magisk veranda