Rofyllt sommarhus där trädgård och rum smälter samman

06 jul, 2017 
AvELLE Decoration
På sommaren flyttar formgivaren Marie Lundgren Carlgren och maken Pelle Carlgren från Stockholm 
till sommarhuset i Långasand. 
Här finns plats för arbete, umgänge 
och stillsam sommarvila.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Av: Gill Renlund
Text: Anders Bergmark
Foto: Johan Sellén

Ett rofyllt sommarhem där det är enkelt att leva, umgås och arbeta, som bjuder in den omgivande naturen och tar tillvara det vackra halländska ljuset. Det var målet när formgivaren Marie Lundgren Carlgren och maken Pelle Carlgren byggde huset i Långasand söder om Falkenberg.

Paret driver företaget Smak Design tillsammans, med agentur för flera klassiska möbel- och belysningstillverkare. Företaget marknadsför också designklassikern Elflugan, som Marie designade tillsammans med Kina Strandberg. Tre månader om året lever och arbetar de här nere.

Annons

– Som grafisk formgivare arbetar man med kontraster och harmonier som ska samspela med varandra. Jag trivs bäst när omgivningen pratar i viskningar i stället för rop. Samtidigt behöver man små crescendon här och där som piggar upp, små färgklickar som inte skriker men skapar en sorts balans, säger hon.

Marie och Pelle vände sig till arkitekterna Anna-Carin Sundberg och Anders Landström, som de också umgås med privat. Resultatet blev ett ljust, lättskött, U-format hus som omfamnar en uteplats med trädäck. De stora fönsterpartierna mot uteplatsen kan öppnas och skapar en sömlös övergång mellan rummen ute och inne.

Annons

Tillsammans med taken som stiger mot husets ytterkanter ger det en härlig känsla av rymd.

– I och med att vi byggde nytt och vinterbonat var vi tydliga med att det inte skulle kännas som en villa, utan som ett sommarhus. Anders löste det på så sätt att alla rum har dörrar ut mot trädgården, berättar Marie.

För att ytterligare sudda ut gränsen mellan inne och ute har Marie och Pelle i stor utsträckning valt möbler och mattor som fungerar både utomhus och inomhus. Skulle de vilja flytta ut soffan och soffborden på trädäcket så är det inga problem. Både möblemang och belysning kommer till stor del från deras agenturer. Annat har de tagit med hemifrån eller köpt billigt på lokala auktioner och loppisar.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I stället för garderober har de byggt hyllor med draperier framför. Naturliga material och en lugn färgskala med enstaka accenter skapar en harmonisk atmosfär.

– Vi har inte använt jättedyra material, men vi har hållit oss till naturmaterial. Sedan har vi krönt det hela med ett vackert golv. Vi valde ett golv med långa brädor från Dinesen, berättar hon.

Marie har tillbringat sina somrar sedan tonåren på tomten intill, där hennes föräldrar har hus. Hon och Pelle döpte sin yngsta, numera vuxna, dotter vid stranden och gifte sig på klipporna bara en bit bort. När de bestämde sig för att skaffa ett eget ställe hörde de sig för med föräldrarnas grannar.

Annons

– Vi knackade på och berättade att vi letade efter en tomt och så blev det så att en äldre dam hörde av sig och sa att det var dags för henne att sälja, berättar Marie.

[socializer-facebooklikebox]

Sedan huset stod klart för fyra år sedan har det tillkommit en friggebod och ett attefallshus, som också är ritade av Landström Arkitekter. Nu finns det plats för alla barnen, deras partner och barnbarn.

– Det är härligt att ha ett ställe där alla kan mötas, säger Marie. Det finns mycket man kan göra tillsammans här i Långasand, samtidigt som man har naturen alldeles inpå knuten.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs också:

Sommarens hetaste debatt: Hålen på Ikeas påslakan

5 stilrena hotell i Barcelona

Arbetarbostad blev pittoresk utopi – med magisk veranda

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons