Rofylld och naturnära oas på 47 kvadratmeter

Se bilderna på den fina lägenheten på Södermalm.

Hemgjort på Södermalm. På smart renoverade, väl genomtänkta och fantastiskt fina 47 kvadrat bor Julia Eriksson och Mikael Löfroth.
06 september, 2018

De gillade området, på Södermalm i Stockholm, och var inte rädda för renovering. När Julia Eriksson och hennes sambo Mikael Löfroth först såg lägenheten i huset från 1930-talet, på Katarina Bangata i Stockholm, var den en etta med potential. Golvet var fint, men behövde slipas, och köket var stort – tillräckligt stort för att delas av och byggas om, så att ettan kunde förvandlas till en tvåa.

Se bilderna från hemmet på Södermalm

– Vi gjorde allt själva, i stort sett, så vi tog det lite pö om pö under det första halvåret, berättar Julia. Vi tycker att det är kul att renovera och är intresserade av byggnadsvård, så vi försökte bevara så mycket som möjligt. Vi har läst på mycket och när vi inte vet något så hör vi oss för – eller googlar!

Det avlånga, stora köket revs och med hjälp av en vägg förvandlades rummet till ett lite mindre kök på ena sidan, med öppning mot vardagsrummet, och ett sovrum på den andra. Köket platsbyggdes av Rymans Snickeri i Lindesberg, men Julia och Mikael målade det själva.

I lägenheten, där de bor tillsammans med mopsen Barbro, blandas fynd från olika sommarloppisar och auktioner med både klassisk och modern design. Möbler från Blocket och Ikea möter lampor från Artilleriet.

– Jag tycker att man ska försöka att inte titta för mycket på trender och i stället gå på magkänslan och strunta i vad andra tycker. Det är du som ska bo där och trivas. Brun är en färg som jag alltid har tyckt om, men det är inte alltid självklart att man vågar gå på den känslan.

Favoritfärgen går igen i lägenheten, i kuddarna i soffan, i Lamino-fåtöljen i skinn och i flera av trämöblerna. Ja, även i tapeten, Pimpernel från William Morris & Co, som lyfter väggarna i vardagsrummet och sätter stilen i hela lägenheten.

– Det sägs ju att om man målar rum vita så upplevs de som större, men jag vet inte om jag håller med om det riktigt, säger Julia Eriksson.

Det höga taket och stora fönster bidrar till att lägenheten känns större än sina 47 kvadratmeter, men två rum och relativt liten boarea kräver ändå lite extra tankekraft när det gäller förvaring och att möblera smart.

– Det gäller att inte övermöblera och att ställa möblerna luftigt. Nu har vi ganska mycket möbler ändå, men vi försöker att inte ställa för mycket mot väggarna.

Det stora vitrinskåpet, en födelsedagspresent till Julia från Mikaels far och sambo, rymmer mycket, liksom den platsbyggda bokhyllan i utrymmet utanför badrummet. De har även förvaring under sängen och i hallen står garderober från Ikea, som ser platsbyggda ut eftersom paret valde att sätta lister runt – samma lister som i övriga lägenheten.

– Vi var inne på att beställa platsbyggda garderober när vi beställde köket, men tyckte att det blev för mycket pengar. Det här var en bra lösning och vi behövde inte lägga en förmögenhet.

Inspirationen till inredningen kommer från gamla filmer, magasin och tidningar, resor – ”Italien och Frankrike inspirerar mycket!” – från vänner och naturen. Det sistnämnda märks tydligt i lägenheten som är fylld av gröna växter som pillerfikus, rumslind och doftjasmin.

– Jag älskar att hålla på med växter. I framtiden vill vi hitta ett hus, ett renoveringsobjekt, där jag kan hålla på i trädgården. Det är ett stort intresse. Och det gör så mycket att ha lite grönt inomhus. I och med att vi inte har någon balkong så ger det i alla fall en liten känsla av natur att ha mycket växter, säger hon och tillägger med ett skratt: För mycket, nästan …

Av Myrica Bergqvist
Text Helena Skoog
Foto Patric Johansson

Läs mer:

Flytta in i en gammal mjölkbutik på söder

Kreativt och personligt på 48 kvadratmeter 

Penthouse på ett tak på Södermalm 

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Den stora blomman i fönstret är en pillerfikus. 
Ljusstaken Little Joseph, av designkollektivet Qubus, finns på Artilleriet. Clusterlampan är köpt på Rusty Rose Lifestyle på Södermalm.

Skinnsoffan kommer från Ikea. Den runda kudden är Knot från Design House Stockholm och övriga kuddar är från Linum och Granit. Vägglampan är Mantis S2.

Vägglampan är ett loppisfynd, sängkläderna kommer från Ikea och sänghimlen är från Ellos Home.

Den stora växten är 
en rumslind. Fotogenlampan kommer från Karlskrona Lampfabrik och bordslampan 
Vapeur, som står bredvid, 
är från franska Moustache.

Julia och mopsen Barbro.

Köket är platsbyggt av Rymans Snickeri i Lindesberg och Julia och Mikael har målat det själva. Den rostfria diskbänken är från 
Purus och blandaren från Nacka Byggnadsvård. Kopparna som hänger på väggen är Rörstrands 
Grön Anna.

Det vackra vitrinskåpet fick Julia i födelsedagspresent 
av Mikaels far och sambo och matbordet kommer från hennes barndomshem. Stolarna runt det är loppisfynd, men gung-stolen är klassikern från Vitra, formgiven av Charles och Ray Eames. Golvlampan Rosy Angelis som står i hörnet kommer från Flos 
och är formgiven av Philippe Starck. Taklampan är från Frama Studio. Beni Ourain-mattan köptes på en resa i Marrakech.