Rofylld och hemtrevlig oas i Skåne

05 sep, 2019 
AvELLE Decoration
Rofylld oas i Skåne, hemma hos Sofia Linfeldt
Efter många år utomlands landade Sofia Linfeldt i barndomens Råå i nordvästra Skåne. Här njuter hon av lugnet och närheten till havet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Några steg från havet i lilla fiskeläget Råå i nordvästra Skåne bor Sofia Linfeldt i en gammal kaptensbostad från 1910. Efter många år utomlands har hon landat i den ljusa lägenheten som faktiskt är en del av hennes barndomshem.

Sofia Linfeldt utanför sitt hem i Skåne
Vardagsrummet går i ljusgröna toner hemma hos Sofia Linfeldt i Skåne

Sofia driver Sister of The North som erbjuder service-produktion och location scouting till film- och fotoproduktioner i Europa med kontor både i Skåne och Köpenhamn. Det kan handla om allt från filmproduktioner som Fenar Ahmads nya film Valhalla, tv-serien Bron eller reklamkampanjer för Nike på Lofoten i Norge eller vacker natur för bilmärken som Volvo.

Annons

– Jag har alltid varit intresserad av miljöer både interiört och exteriört och i det visuella språket säger Sofia.

Under drygt 20 år bodde Sofia i London där hon tog en kandidatexamen i Fine Art med inriktning på måleri på Chelsea College of Art . Utbildningen därifrån har varit en stark grund till att förstå visuell kommunikation och den kreativa processen. När Sofias son Ib var i tioårsåldern lämnade de London.

Ljusgröna väggar hemma hos Sofia Linfeldt i Skåne
Matplatsen går i ljusgröna toner hemma hos Sofia Linfeldt i Skåne

– Det blev så ofritt för Ib att inte kunna röra sig själv, cykla, eller ta sig till kompisar på egen hand.

Annons

Om resan att återvända till barndomshemmet i Skåne

Planen var att flytta till Köpenhamn, men lägenheten i Sofias gamla barndomshem blev ledig och hon bestämde sig för att flytta hem. Råå är litet, men det är nära till Köpenhamn och att bo vid havet har många fördelar.

– Vi har nära till bad och natur året runt och seglar gärna över sundet för att ta oss till Louisiana i Humlebæk. Där finns så mycket inspiration att hämta både form av byggnaden i sig, utställningarna, föreläsningar musik och festivaler.

Köket går i svarta toner med kakel i olika nyanser av grått och svart
I vardagsrummet står växter och inredningsobjekt i fokus
Annons

Hus med historia från första världskriget

Huset byggdes av sjökapten Kastrup vars fartyg förliste i samband med en minsprängning på Östersjön under första världskriget innan bygget var klart. Frun och sonen ärvde. På 1970-talet köpte Sofias föräldrar huset.

– Längst ner utåt gatan hade mamma sin salong. En våning upp, där jag bor nu, fanns vardagsrum, bibliotek, sällskapsrum. Ytterligare en våning upp låg sovrummen. Idag har min mamma sin lägenhet högst upp.

Hemma hos Sofia, på andra våningen, möts man av ljus och rymd, trärena såpade golv, tre kakelugnar och högt i tak. Från hallen öppnar sig vardagsrummet med stora fönster. Köket ligger i direkt anslutning och där innanför finns Ibs rum, numera tillfälligt kontor.

Annons
Mycket platsbyggda lösningar hemma hos Sofia Linfeldt i Skåne
Arbetsplatsen går i grönblåa toner hemma hos Sofia Linfeldt i Skåne

I andra änden av bostaden ligger Sofias sovrum med en fantastisk mörkbrun boasering på väggarna. Panelen känns som att den alltid funnits där, men Sofia berättar att hennes pappa hämtat den från ett slott som skulle rivas.

Annons

”För mig är hemmet en förlängning av mig själv”

– Det är så olika hur man ser på sitt hem, säger Sofia. För mig är hemmet som en förlängning av mig själv. Jag tycker om att omge mig med grejer som jag handplockat. Då vill jag inte göra mig av dem.

– Vissa har sina hem i en stil och sedan byter de allt till en annan stil. Själv blir jag ganska knuten till det jag har runt mig, det är inget jag byter ut. Jag har inte bott på så många olika platser även om jag rest mycket.

Sovrummet går i dova toner, med bruna väggar
På terassen går fåtöljerna i gröna toner

– Jag köper det jag tycker om och så sätter jag ihop det efteråt, fortsätter Sofia. Den stora zebrarandiga soffan hittade jag på Blocket. Den är otroligt skön. Men egentligen är djurmönster inte min stil. Den rosa soffan har jag köpt i mina vänners vintagebutik, Fyndet i Ängelholm. Sen visade det sig att det var min kompis Jenny som lämnat in sin mormors gamla soffa. Så nu sitter hon alltid i den när hon är här. Den gröna fåtöljen är det enda jag köpt för att jag tänkt att den skulle passa .

Annons

Bänken med krukväxter och fina samlingar kommer från tvättstugan i ett ålderdomshem i närheten som skulle bygga om.

Stora tavlor och mindre objekt tar plats hemma hos Sofia Linfeldt i Skåne

– Jag gillar små samlingar. Ett tag var jag jämt på loppisar. Samlade bland annat på vaser i keramik från Upsala-Ekeby, de har så vackra färger. Men jag vill inte ha mer grejer nu. Snarare tvärtom, hellre reducera sakerna. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att köpa konst.

Inspiration från utländska modetidningar

Sofia hämtar sin inspiration från bland annat utländska modetidningar, som hon menar generellt ligger långt fram i sitt visuella språk.

Annons

– Det är lite mer cutting edge i den typen av tidningar. Mindre produktplaceringar och mer abstrakt uttryck, men med en story som man vill förmedla i bilden.

Badrummet går i ljusgröna toner med växter längs fönstret hemma hos Sofia Linfeldt i Skåne

Ib är nu vuxen och Sofia tänker sig att under vinterhalvåren basera sin verksamhet i Spanien eller Portugal och därifrån göra produktioner för Skandinaviska företag.

– Just nu arbetar jag på en databas med villor i Sydeuropa att erbjuda som location.

Text: Ida Magntorn

Foto: Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Läs mer:

Sober elegans möter hållbarhet i drömhus i Skåne

Kreativ och personlig pastelldröm i Göteborg

Inspirerande färgklickar och tidlös design i Berlin

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons