Rofylld och hemtrevlig oas i Skåne

Rofylld oas i Skåne, hemma hos Sofia Linfeldt

Efter många år utomlands landade Sofia Linfeldt i barndomens Råå i nordvästra Skåne. Här njuter hon av lugnet och närheten till havet.
05 september, 2019

Några steg från havet i lilla fiskeläget Råå i nordvästra Skåne bor Sofia Linfeldt i en gammal kaptensbostad från 1910. Efter många år utomlands har hon landat i den ljusa lägenheten som faktiskt är en del av hennes barndomshem.

Sofia driver Sister of The North som erbjuder service-produktion och location scouting till film- och fotoproduktioner i Europa med kontor både i Skåne och Köpenhamn. Det kan handla om allt från filmproduktioner som Fenar Ahmads nya film Valhalla, tv-serien Bron eller reklamkampanjer för Nike på Lofoten i Norge eller vacker natur för bilmärken som Volvo.

– Jag har alltid varit intresserad av miljöer både interiört och exteriört och i det visuella språket säger Sofia.

Under drygt 20 år bodde Sofia i London där hon tog en kandidatexamen i Fine Art med inriktning på måleri på Chelsea College of Art . Utbildningen därifrån har varit en stark grund till att förstå visuell kommunikation och den kreativa processen. När Sofias son Ib var i tioårsåldern lämnade de London.

– Det blev så ofritt för Ib att inte kunna röra sig själv, cykla, eller ta sig till kompisar på egen hand.

Om resan att återvända till barndomshemmet i Skåne

Planen var att flytta till Köpenhamn, men lägenheten i Sofias gamla barndomshem blev ledig och hon bestämde sig för att flytta hem. Råå är litet, men det är nära till Köpenhamn och att bo vid havet har många fördelar.

– Vi har nära till bad och natur året runt och seglar gärna över sundet för att ta oss till Louisiana i Humlebæk. Där finns så mycket inspiration att hämta både form av byggnaden i sig, utställningarna, föreläsningar musik och festivaler.

Hus med historia från första världskriget

Huset byggdes av sjökapten Kastrup vars fartyg förliste i samband med en minsprängning på Östersjön under första världskriget innan bygget var klart. Frun och sonen ärvde. På 1970-talet köpte Sofias föräldrar huset.

– Längst ner utåt gatan hade mamma sin salong. En våning upp, där jag bor nu, fanns vardagsrum, bibliotek, sällskapsrum. Ytterligare en våning upp låg sovrummen. Idag har min mamma sin lägenhet högst upp.

Hemma hos Sofia, på andra våningen, möts man av ljus och rymd, trärena såpade golv, tre kakelugnar och högt i tak. Från hallen öppnar sig vardagsrummet med stora fönster. Köket ligger i direkt anslutning och där innanför finns Ibs rum, numera tillfälligt kontor.

I andra änden av bostaden ligger Sofias sovrum med en fantastisk mörkbrun boasering på väggarna. Panelen känns som att den alltid funnits där, men Sofia berättar att hennes pappa hämtat den från ett slott som skulle rivas.

”För mig är hemmet en förlängning av mig själv”

– Det är så olika hur man ser på sitt hem, säger Sofia. För mig är hemmet som en förlängning av mig själv. Jag tycker om att omge mig med grejer som jag handplockat. Då vill jag inte göra mig av dem.

– Vissa har sina hem i en stil och sedan byter de allt till en annan stil. Själv blir jag ganska knuten till det jag har runt mig, det är inget jag byter ut. Jag har inte bott på så många olika platser även om jag rest mycket.

– Jag köper det jag tycker om och så sätter jag ihop det efteråt, fortsätter Sofia. Den stora zebrarandiga soffan hittade jag på Blocket. Den är otroligt skön. Men egentligen är djurmönster inte min stil. Den rosa soffan har jag köpt i mina vänners vintagebutik, Fyndet i Ängelholm. Sen visade det sig att det var min kompis Jenny som lämnat in sin mormors gamla soffa. Så nu sitter hon alltid i den när hon är här. Den gröna fåtöljen är det enda jag köpt för att jag tänkt att den skulle passa .

Bänken med krukväxter och fina samlingar kommer från tvättstugan i ett ålderdomshem i närheten som skulle bygga om.

– Jag gillar små samlingar. Ett tag var jag jämt på loppisar. Samlade bland annat på vaser i keramik från Upsala-Ekeby, de har så vackra färger. Men jag vill inte ha mer grejer nu. Snarare tvärtom, hellre reducera sakerna. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att köpa konst.

Inspiration från utländska modetidningar

Sofia hämtar sin inspiration från bland annat utländska modetidningar, som hon menar generellt ligger långt fram i sitt visuella språk.

– Det är lite mer cutting edge i den typen av tidningar. Mindre produktplaceringar och mer abstrakt uttryck, men med en story som man vill förmedla i bilden.

Ib är nu vuxen och Sofia tänker sig att under vinterhalvåren basera sin verksamhet i Spanien eller Portugal och därifrån göra produktioner för Skandinaviska företag.

– Just nu arbetar jag på en databas med villor i Sydeuropa att erbjuda som location.

Text: Ida Magntorn

Foto: Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Badrummet har ett stort fönster mot trädgården. Vask, Ikea, kran, Tapwell. Svart kakel från File under Pop.

Sofia Linfeldt 
på trappan utanför 
det gamla kaptenshuset 
på Råå. Sofia 
driver företaget Sister 
of the North, 
sisterofthenorth.com.

Väggfärg i hall Pink Moon, 
i vardagsrummet Maxwell Silver Hammer, 
båda från File under Pop. Bord med glasskiva köpt i London, samling av små Höganäsvaser. Tavla Beardsley Aubrey.

Rosa soffa, Paradiset, 
av Kerstin Hörlin Holmquist 
med zebramönstrad 
soffa från Dux. Bokhylla 606, 
De Padova. Tavla av 
Sture Johannesson. Bänken 
är köpt på Louisiana, 
pläd från Hay. Matta Ikea. Soffbord, Fyndet i 
Ängelholm.

Bänken med krukväxter och fina samlingar kommer från tvättstugan i ett ålderdomshem i närheten som skulle bygga om. Vaser i fönstret från Upsala-Ekeby. Grå keramikvas på bordet av Kristina Eriksson. Lampa, längst fram, Lumino, längst bak, Ikea. Övrigt loppisfynd.

Kakel i lavasten Zulu från File under Pop, fläkt från Fjäråskupan, lamparmatur över vasken, Anour. Lådfronter från &Shufl.

När Sofia flyttade in gjorde hon om 
planlösningen och flyttade köket som fick ta större plats. 
Kakel i lavasten Zulu från File under Pop, fläkt 
från Fjäråskupan, lamparmatur över vasken, Anour, och lådfronter från &shufl. Thonetstolar i mörkblått. Bordslampa, Klong. Fjärilstavla, Bengt Lindberg.

Kinesiska motiv från Fyndet i Ängelholm.

bs gamla pojkrum är numera Sofias arbetsrum. Lampa Kelvin T av 
Antonio Citterio för Flos. Väggfärg Son of Mister Green Jeans från File under Pop.

Panelen i sovrummet är hämtad från 
ett slott som skulle rivas. Sängkläder, AB Småland. Tavla från loppis i London. Schäslongen var en present från vänner.

Den sköna innergården är omgärdad av tegelmurar som skyddar mot vinden 
och där murgrönan frodas. Trädgårdsstolar från Hay.

I Sofias vardagsrum samsas rosa soffan Paradiset av Kerstin Hörlin Holmquist med en 
zebramönstrad vintagesoffa från Dux, och äppelgröna fåtöljen, Utrecht, design Mies van der Rohe för Cassina. Kudde av Nina Perhonen. Lampa av Jean Prouvé för Vitra. Bokhylla 606, De Padova. Högtalare, 
designklassiker från Carlsson. Tavla till vänster Sture Johannesson, till höger David Shrigley. Bänken är köpt på Louisiana, pläd från Hay. Matta Ikea. Väggfärg Maxwell Silver Hammer från File under Pop.

Läs mer:

Sober elegans möter hållbarhet i drömhus i Skåne

Kreativ och personlig pastelldröm i Göteborg

Inspirerande färgklickar och tidlös design i Berlin