Rofylld oas med japanska influenser – mitt i hektiska London

Hemma hos-reportage London från ELLE Decoration

Mitt i det hektiska storstadslivet i London har Anabel Cutler och Steve Wallington skapat en stilla oas. Inspirationen till det moderna hemmet kommer både från Japan och den brittiska 1800-talskonstnären Turner.
29 maj, 2019

Av: Claudia Bryant

Text: Anabel Cutler

Översättning och bearbetning: Ida Magntorn

Foto: Paul Raeside

På en före detta garagetomt i norra London, bakom en fasad av väderbitet och vackert grånat trä, ligger författaren Anabel Cutlers hemliga oas. Huset är stilla och rofyllt, nästan asketiskt i sin enkelhet och med solens ljusspel som bas och ledord.

Hemmet ligger på en före detta garagetomt
Fåtölj, mönstrad matta och vackert stilleben i hemmet i London

– Även om jag verkligen älskar London, så är det ett hektiskt liv här och ofta väldigt stressande, säger Anabel. Staden är överbefolkad och det är näst intill omöjligt att hitta en plats som är lugn och avskild.

”Jag behövde skapa en fridfull plats att bo på”

– Jag kände att jag behövde skapa en fridfull plats att bo på, en motpol till kaoset i omgivningen. Jag ville ha ett hem som skulle vara enkelt och vackert, nästan lite klosterlikt, förklarar hon.

Köket går i sparsmakad stil i vita och gråa toner

Från öde garagetomt till personligt drömhem

När Anabel Cutler och hennes partner Steve Wallington fick chansen att köpa den öde garagetomten i Kensal Rise i norra London slog de till direkt. Det var en unik plats som gav dem möjlighet att skapa ett ställe som kunde motsvara både deras tankar om hur ett gott liv ska levas och samtidigt deras praktiska idéer om ett funktionellt hem.

Att få bygga ett hus helt från grunden hör inte till vanligheterna i London och att dessutom få lov att utgå från en helt egen estetik är extra speciellt.

Trappor i London-hemmet
Stilrent badrum i gråa toner i London

– För att få våra idéer att fungera och kännas levande, var vi helt överens om att följa principerna och materialvalen som den japanska filosofin wabi-sabi står för, säger Anabel Cutler. Tankar som innefattar ärlighet, enkelhet och naturlig design, och som hyllar skönheten i åldrande material.

JMW Turner – en stor inspirationskälla

En annan stor inspirationskälla för paret har varit en skiss av JMW Turner, Interiör från en italiensk kyrka, från 1819.

– De rundade valven och områdena med ljusspel som är så tydliga i bilden, ger en förståelse för hur viktigt solens spel på väggarna är för den atmosfär som skapas, förklarar Anabel.

Dagbädd placerad vid stora fönster för behagligt ljusinsläpp
Sovrummet går även det i gråa toner med bäddtextil i färgglada kulörer

Med hjälp av arkitektfirman Takero Shimazaki

Anabel och Steve tog hjälp av arkitektfirman Takero Shimazaki som har ett japanskt sätt att arbeta. Redan från starten förstod de precis vad paret ville uppnå.

– Det var verkligen ett kreativt samspel att arbeta med arkitekterna under de tre år som det tog att planera och bygga vårt hus.

– Huset är mycket välplanerat. Betongkonstruktionen och de strategiskt placerade öppningarna, inklusive valven och det högt sittande fönstret ovanför trappan, släpper in precis så mycket ljus som behövs för att förstärka byggnadens form, säger Takero Shimazaki. Den utvändiga fasaden av väderbitna brädor av kastanjeträ är vald för att matcha betongens färgton så nära som möjligt.

Matplatsen går även den i en stilsäker anda, med inredningsdetaljer i tydliga, geometriska former

Detta hem är en alldeles egen liten värld i storstaden, en hemlig oas, fylld av känsla och sensibelt ljus.

– Huset är allt vi hoppats på, säger Anabel Cutler. En plats som bara blir bättre med tiden, som växer och förändras när vi lever våra liv här. Vi kan stänga dörren om oss och hitta stillhet och lugn. För oss är detta en modern tolkning av ordet hem.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Lampa Atollo, Oluce, sängbord Loren, Baxter och lakan från Larusi.

I köket matchas de bleka gipsväggarna skapade av Clayworks med färgglada glas från The Conran Shop.

I trapprummet får betongväggarna tala, enda utsmyckningar är trappräcket i mässing, platsbeställt från The London Blacksmith och lampan i taket, Softspot från Giopato & Coombes.

I matrummet matchas bordet Clay av Marc Krusin, Desalto, med Rosie Uniackes Y-stol, och stoppade stolen Organic, Vitra. Blomsterarrangemang av Rebel Rebel.

Gipsväggarnas mjuka finish är gjord av Clayworks, de skapar tillsammans med sammetsgardinen av Sally Rieder och mattan Deltille av Trine Kjelland, The Rug Company, en känslig atmosfär i vardagsrummet. Soffan från De La Espada är klädd i sammetstyget Epoque Mole, av Mark Alexander och sideboard av Rosie Uniacke.

Huset är ritat av Takero Shiramazi och byggtpå en plats i norra London där det tidigare låg ett garage.

Dagbädden PK80 och stolen PK22 är båda ritade av Poul Kjærholm för Fritz Hansen. Mattan Alma är gjord av Jaime Gili, The Rug Company.

Handfatet är ett återvänt antikt fågelbad i sten med ett måttbeställt underrede från The London Blacksmith. Kranen London kommer från The Watermark Collection.

Läs mer:

Kreativ balans och röda detaljer i designritat hem i Milano

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm