Ljusblå väggar och smarta lösningar

Hemma hos Peter Neumeister skvallrar färgerna på golv och väggar och linjespelet i kök och sovrum om hans bakgrund som grafisk formgivare.
20 februari, 2017

Ibland tar man ett beslut för att man måste, utan betänketid och utan tillräcklig information, ett kliv ut i det okända. Efteråt visar det sig inte sällan vara ett lyckokast. Peter Neumeister hade separerat och behövde någonstans att bo för sig själv och sina två söner. Han hittade en lägenhet med fantastiskt läge, stack in huvudet på visningen och slog till. Men det var med blandade känslor han flyttade in. Lägenheten, en trerummare med Humlegårdens almar ett stenkast bort, var i ganska dåligt skick.

– Jag hade en fantastisk tur. Jag är allergisk mot lackad parkett och det var en hemsk parkett i lägenheten. Jag rev upp den det första jag gjorde och under låg ett tjockt plankgolv.

Peter slipade golvet, behandlade med vitpigmenterad olja och bad hantverkarna måla dit ett rutmönster. Efteråt insåg han att han hade tänkt fel om hur rutorna skulle börja och sluta i rummet och grämde sig.

– Men så tänkte jag att man kanske skulle kunna måla mindre kvadrater ovanpå de större. Det blev en fin effekt vilket jag är väldigt glad för. Så är det ibland, vissa bra saker kommer ur misstag.

Han bestämde sig också för en annan förändring som öppnade upp lägenheten mer för dagsljuset som flödar genom fönstren mot den grönskande innergården.

– Jag ville ha en öppnare planlösning, så jag vände på köket, tog upp en ny dörr mot vardagsrummet och byggde en bardisk där den gamla dörren varit. Jag tycker det är trevligt att man kan stå på varsin sida om den, det visade sig bli den bästa platsen i hela lägenheten, berättar han.

Peter driver en varumärkesbyrå med kontor i Stockholm och Malmö. Man anar hans bakgrund som grafisk formgivare när han berättar om sina tankar kring inredningen: Hur han bestämde sig för ett lågt kylskåp som gick in under arbetsbänken för att få linjerna rätt i köket. Om den blå nyansen på väggarna som han plockade upp från en butik som han gillade i Buenos Aires.

– Jag är mycket för måttanpassat och platsbyggt. Jag ritade upp och lät bygga bokhyllan i vardagsrummet på plats och i sovrummet har jag platsbyggda garderober med infällda bokhyllor på båda sidor av sängen.

Ytterligare en ledtråd till hans bakgrund är samlingen av förpackningsdesign i bokhyllan. Där finns också udda småprylar och reseminnen från runt om i världen. I ett hörn bredvid bokhyllan står en samling promenadkäppar från Bali. Lutad mot dörrkarmen ut mot entrén står en antik käpp med dödskalleknopp som gömmer ett smalt svärd.

– Jag tycker om saker som har en historia. Var jag än reser vill jag alltid köpa med mig någonting som jag gillar, dödskallekäppen hittade jag till exempel i Buenos Aires. Tillsammans blir det en blandning av saker som känns levande.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Styling: Alexandra Ydholm Foto: Andrea Papini Text: Anders Bergmark