Personligt och ombonat hos kreatören i Vasastan

31 mar, 2020 
AvELLE Decoration
Hemma hos Elin Ullenius i ELLE Decoration
Värmefilt i folie från bygghandeln, kolonner från en grekisk resebyrå eller sliten rekvisita från skyltfönster. Allt får nytt liv hos sakletaren Elin Ullenius i Vasastan. Här är det återbruk i ordets sanna bemärkelse.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: INSPIRERAS AV ELIN ULLENIUS INREDNING

Kika in hos kreatören i VasastanBrand logo
Kika in hos kreatören i Vasastan

 

Saker kommer i Elin Ullenius väg hela tiden. På stan trillar hon över sådant som andra slänger, vänner lämnar grejer till henne och har hon en stund över tittar hon in i favoritbutiken som säljer möbler second hand.

– Att ge nytt liv åt saker är det bästa jag vet, förklarar Elin.

Ingenting är för simpelt för att vara värdigt ett nytt liv i hennes värld. På väggen ovanför matbordet sitter till exempel ett stycke guldfolie.

Matplats hemma hos Elin Ullenius Vasastan

– Det är en guldpåse jag räddade på mitt gamla jobb på en PR-byrå. Jag har svårt att slänga fina material, säger Elin som jobbat inom PR i över tio år. För Tiger of Sweden, på showroom med olika varumärken och som visual merchandiser.

Annons

Flitig på Instagram

– Jag har haft olika kreativa jobb men nu tar jag en paus för att landa, ta det lite lugnt och tänka igenom vad jag verkligen vill göra. Kanske ska jag satsa på att vara kreativ utanför jobbet i stället, det är ju inte det som definierar vem jag är, funderar hon.

Förvaring Elin Ullenius Vasastan
Förvaring är det ont om i lägenheten, men Elin gillar också att se alla fina kläder och skor. ”Det vore trist att gömma undan dem i garderober”.

I stort sett alla Elins tidigare uppdrag har lämnat spår i lägenheten i Vasastan i Stockholm. Här finns en avsevärd mängd piedestaler, plintar och kolonner. Mycket är uttjänt skylt- eller PR-material som hon tagit hand om i stället för att kasta. Spridda, på genomtänkta platser, finns också ett stort antal kartonger.

Annons

– Jag älskar kartonger och fina förpackningar och många kartonger på rad blir ju ett bord, säger Elin som framöver kommer att ha onlinemagasinet The Way We Play som kreativ kanal. Hon är också flitig på Instagram.

Vardagsrum med soffa Elin Ullenius Vasastan
Matplats hemma hos Elin Ullenius Vasastan

– Om jag lägger en story där blir den vanliga frågan: “Bor du där?”.

Annons

Och det gör hon ju, och här bor också hennes barn, Louie åtta och Ettie fem år, varannan vecka. De har inga problem att leka bland spegelbord, glasmontrar och en mängd små saker som för ett barn borde vara helt omöjligt att hålla fingrarna ifrån.

Väggfärg hemma hos elin Ullenius Vasastan
Badrum hemma hos Elin Ullenius Vasastan

– Louie och Ettie har alltid respekterat mammas prylar och har aldrig varit så värst intresserade av att pilla på alla grejer. Om något går sönder så är det oftast jag, berättar Elin vars barn gärna hjälper till om någon möbel eller några prylar ska flyttas i lägenheten.

Annons

Köper bara second hand

– De verkar tycka att det är kul och när de kommer hit frågar de alltid om jag flyttat på något eller köpt något nytt. Det ser sällan likadant ut här från vecka till vecka, säger Elin som bara köper saker second hand.

– Då finns inte tid att fundera och komma tillbaka. Det är bara att slå till, och jag kan ändå inte planera. Men jag är bra på att sälja saker på Tradera också, så här är ett ständigt omlopp.

Stilleben hemma hos Elin Ullenius Vasastan

Ändå har hon två vindsförråd proppfulla och en del saker är utlånade till kompisar.

Annons

– Till exempel de tio röda konferensstolarna jag hittade på väg till Louies skola för en tid sedan. De skulle slängas från ett kontor. Min ex-svärfar fick hjälpa mig att hämta dem.

Som sagt, det dyker upp grejer i hennes väg. Mode och inredning är en passion. Tumblr ger henne bäst inspiration när det gäller mode. På Instagram ser hon en hel del inredning men när det kommer till miljöer, möbler och saker handlar det mer om att hon ser något i verkliga livet och får en idé.

Ikeakök med Picky living-luckor hemma hos Elin Ullenius Vasastan

– Och så hänger jag mycket på Blocket och Tradera. Jag söker på allt. Jag kan önska att jag var mer “härligt danskt och ljust trä” i min smak men jag känner ju verkligen mer för “många prylar och färg”. I slutändan blir det en bra mix. Det är ju jag som gillar, så jag blir den röda tråden.

Annons

Om alla andra i västvärlden vore hälften så uppfinningsrika och duktiga på att blåsa nytt liv i halvtrötta material och möbler, skulle vi inte ha så stora miljöproblem. Men det är inte målet att bli miljöhjälte som driver Elin. Det är mer glädjen i att skapa som gör att så mycket får ta så stor plats hos henne. Men det händer också att hon får panik och tänker att hon måste bli “mer vuxen och ordentlig”.

Rosa lampa hemma hos Elin Ullenius Vasastan
Lagerhyllor Ikea hemma hos Elin Ullenius Vasastan
Hallen hemma hos Elin Ullenius Vasastan
Kolonnerna är second hand och kommer ursprungligen från en grekisk resebyrå. ”Med spegel på blev de ett minibord, perfekt för kladdiga barnfingrar.”
Annons

– Då kan det bli en tur till Ikea. Där köpte jag lagerhyllor i trä för en tid sedan och jag hatar dem faktiskt inte!

“Vanliga” möbler är det annars ganska ont om hos Elin. Här finns en soffa. Den fick hon från “bortskänkes” på Blocket. Det finns stolar vid det hemmabyggda matbordet. Och nyligen fick hon en stor, bred säng från ett par vänner – men den är Elin inte helt glad i.

– Jag har hellre yta och roliga saker än en stor säng!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

Text: Sophia Genitz
Foto: Jonas Ingerstedt

LÄS MER:

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons