Personlig mix med alla rätt i Köpenhamn

Med konst i främsta rummet har konstnären Kasper Eistrup och Marianne Mosbæk skapat ett stilsäkert hem som fyller alla sinnen.
12 mars, 2018

Kasper Eistrups och Marianne Mosbæks hem kan liknas vid ett enda stort konstverk. Det som började som ett tomt, vitt ark har genom minutiösa inredningsval och detaljer växt fram till ett hem med alla rätt.

– Lägenheten är en dröm som tagit fysisk form, säger Marianne Mosbæk.

I ett lugnt hörn av stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn bor konstnären Kasper Eistrup och Marianne Mosbæk tillsammans med sina barn Elvin, 2 år, och Helmut, 11 månader.

Med hjälp av skickliga hantverkare har lägenheten renoverats med varsam hand för att passa familjens alla behov.

– Det är ett hem fullt av detaljer, som vi tycker gör livet enklare att leva.

Alla krokar, hörn, golv, väggar och små detaljer har förvandlats till något helt fantastiskt. 100 nya eluttag har adderats, trösklar har tagits bort och i princip alla hemmets funktionella delar har platsbyggts. Här har en finsnickare lagt sin hand vid allt från en kryddhylla till en knivhållare i bänkskivan och platsbyggda bänkar med olika funktioner.

– Vi är visst det man kan kalla för ”compartment freaks”. Det ger oss ro i själen att veta att allt har sin plats.

Och visst är det så: ett hem lika självklart som vackert. Även när det kommer till möbler och inredningsdetaljer finns en tydlig tanke, för att inte glömma hemmets huvudnummer: konsten.

– Det måste vara funktionellt, bekvämt och vackert. Det kan inte vara antingen eller. Konsten har en stor och viktig plats i vårt hem. Vi är nöjda med att vi är överens när det kommer till vilken konst vi vill fylla vårt hem med och var den ska placeras.

Om lägenheten är detaljrik i all sin enkelhet är Kaspers studio raka motsatsen, men med den gemensamma nämnaren att konsten agerar huvudnumret även här.

– Konsten är den perfekta illusionen av hur världen skulle kunna se ut. Jag älskar att leva i den och omge mig med den, säger Kasper Eistrup.

I Kaspers studio fyller verk, som mäter 4,5×2,5 meter, hela rummet. Det är påtagligt och vackert och är resultatet av ett pågående konstprojekt till Köpenhamns nya arkitektoniska skatt: Axel Towers.

– Jag visste att jag skulle arbeta stort för att påverka betraktaren i rummet. Det var en av tre begränsningar jag gav mig själv. Den andra var att endast måla i olja och den tredje att endast måla människor jag skulle trivas att vara i samma rum som.

Valet föll på Lars Von Trier, Mø, Lene Tranberg och Claus Meyer och resulterade i verken The Spider och The Bull.

– Jag är stolt över resultatet och skulle göra det igen om jag fick chansen.

Hemma i lägenheten är familjens konst i ständig förändring. Kasper och Marianne flyttar ofta runt konsten för att ge den och rummet ett nytt uttryck. Men framför allt uppskattar de dagligen sitt hem.

– Vi valde den här lägenheten av flera skäl. Vi uppskattar att den ligger på en lugn återvändsgata i ett område vi älskar, vi älskar varje kvadratmeter och att lägenheten ligger i söderläge med utsikt över gamla kastanjeträd.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Även i badrummet råder en enhetlig känsla med långsmala kakelplattor. Känslan förhöjs med mycket ljusinsläpp från de stora fönstren samt mönstrade betongplattor på golvet.

På skrivbordet står Arne Jacobsen-klassikern AJ, Louis Poulsen.

På båda sidor av arbetsrummet finns en platsbyggd bokhylla som ramar in rummet på ett vackert sätt. Bord från Köpenhamns möbelsnickeri.  Skrivbordsstol Oxford, Fritz Hansen.

I fönstret har paret låtit 
platsbygga en djup sittplats för att kunna njuta av utsikten över staden. Över pianot hänger Kaspers verk The Marvelous och The Hideous. 

Vardagsrummet är enkelt och spartanskt inrett, som resten av lägenheten. Här är fokus på rummets primära funktioner, som här är avkoppling i form av en stor soffa och en skulptural gungstol. 
Den gamla eldstaden har Kasper och Marianne bevarat intakt och den fungerar fortfarande så att den på kalla kvällar kan bidra med värme och atmosfär.

Den gamla dörren ger en känsla av den ursprungliga 
själen och värmen i den klassiska Köpenhamnslägenheten.
Till höger står Den spanske stol av Børge Mogensen, Fredericia. På väggen bakom matbordet hänger en samling verk, några är Kaspers egna, andra samlade över tiden. På ett vackert sätt kommer dörrarna in i konstväggen. De enkla glödlamporna 
över matbordet stjäl inte fokus från konsten.

Köket är en speciell plats 
för familjen. De varma 
träslagen bidrar med värme 
till det i övrigt sparsmakade 
och avskalade köket. 

Hjärtat i lägenheten är det 
långa matbordet från Köpenhamns möbelsnickeri. Från köket har 
familjen en balkongdörr som vetter
mot Frederiksbergs gröna bakgårdar. 

Vy mot det 
öppna, ljusa 
köket.

Av: Camilla Tange Peylecke Foto: Peter Kragballe