Personlig mix i ljusa sekelskiftesvåningen

30 mar, 2016 
AvSara Ångström Burling
I Helena Blomqvists och Jonas Brandins lägenhet skapas nya världar flera gånger om året. Båda är konstnärer och utnyttjar ateljén i den till max.
Annons

Ett stort rum med bra ljus som kunde fungera som hemmaateljé var det som fällde avgörandet när konstnärsparet Helena och Jonas köpte genomgångstrean på Södermalm i Stockholm. Paret och barnen Benjamin och Edith hade tittat på andra lägenheter i området och förförts av den ovanligt grönskande gatan.

Grå soffa och ljusrosa fåtölj i vardagsrummet

Fasaden vetter mot de prunkande Vita bergen och högst uppe på berget, Sofia kyrka. Längs hela huset håller en granne gatan levande med odlingar av stockrosor i små gaturabatter.

Väl inne i lägenheten finns, förutom ateljén, ett stort, delat barnrum, ett kombinerat kök och vardagsrum med köksträdgårdsbalkong och ett litet föräldrasovrum med ritbord. Sekelskifteslägenhetens ordentliga takhöjd passade familjen av fler skäl än de rent estetiska. I alla rum används i dag den generösa takhöjden till förvaring på ett eller annat sätt.

Annons
Vit, platsbyggd förvaring i köket

Helena Blomqvist är fotograf och Jonas Brandin är konstnär och arbetar med skulpturer och teckningar. De båda jobbar enbart konstnärligt och därför är arbetslivet en ständig resa mot nästa utställning. Helena har haft ett antal soloutställningar, bland annat på Fotografiska i Stockholm 2012.

Verk som kan ses på Moderna museet i Stockholm

Hennes verk kan permanent ses på bland annat Moderna museet i Stockholm och Hasselbladsstiftelsen i Göteborg. Nu är hon aktuell med en utställning på Lars Bohman Gallery i Stockholm, där drygt 20 nya bilder kommer att visas.

Annons
Tavelvägg med bilder i olika storlekar

I sin stora ateljé i österläge bygger hon upp sina detaljrika scenografier, ibland tar de upp hela ateljégolvet och står kvar i flera månader.

– En gång byggde jag en gata som stod kvar i nästan ett år, den blev som en del av rummet och vi fick nästan inte ut den, berättar hon och fortsätter:

– Jag jobbar ganska intuitivt och mina idéer föds på olika sätt, men gemensamt för mina ämnen är att de alla engagerar mig. För några år sedan oroade jag mig mycket över utrotningshotade djur, det är ett ämne jag skulle kunna jobba med hela tiden och det verkar intressera många fotografer, berättar Helena som tog sin an ämnet på sitt eget sätt och gav en schimpans huvudrollen i en bildserie.

Annons
Arbetsplats i trä med bokhyllor

Även Jonas jobbar hemifrån men tar då inte särskilt stor plats i anspråk. Han sitter oftast vid ritbordet i sovrummet och jobbar med tuschmålningar eller akvareller. Då och då gör han även skulpturer och då använder han Helenas ateljé. Inte sällan är skulpturerna beställda av Helena till hennes scenografier. Annars bygger Helena det mesta själv. Dockhus köper hon ibland på Ebay och modifierar.

Barnrum med säng i trä

Helenas intresse för inredning har varit stort sedan hon var barn, men det var först när hon flyttade hemifrån det verkligen fick blomma ut.

Annons

”Har alltid varit intresserad av tapeter och mönster”

– Jag har alltid varit intresserad av tapeter och mönster. Ett tag bodde jag i ett kollektiv, då hade jag ett rum helt i guld. Inredningen bestod av en persisk matta, några loppisfyndade möbler och en tältsäng. En dag hittade jag en jättetung och stor antik grind, den tog jag hem och hade som sänggavel.

Bokhyllor i arbetsrummet

Barnen Benjamin och Edith delar rum. Här finns deras sängar, ett stort skrivbord och gott om förvaring.

– Jag tycker det är viktigt att ett barnrum är lite extra speciellt. Det ska finnas saker som väcker fantasin och utrymme att kunna leka och skapa, konstaterar Helena.

Annons

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Annons