Personlig mix i coola hemmet i Berlin

02 mar, 2017 
AvELLE Decoration
Världskända inredningsdesignern Hubert Zandberg har 
ett av sina hem i Berlin. Ett högst personligt och inspirerande 
näste som är en hyllning till den brasilianska modernismen.
Annons

Hubert Zandbergs trerumslägenhet i Mitte i Berlin rymmer koskinn och uppstoppade djur, folkkonst och klassisk skulptur, tyska armaturer och möbler av de stora namnen inom brasiliansk modernism, som Sergio Rodrigues och Joaquim Tenreiro.

Av: Kerryn Fischer
Foto: Simon Lipton/Frank Features

Redan som fyraåring hade Hubert Zandberg en första samling kuriositeter. I vuxen ålder finns hans passion för att samla på sig och visa upp kuriositeter och objekt i allra högsta grad  fortfarande kvar. Passionen uttrycks tydligt genom bibliotekets väggskulptur av Curtis Jeré, det franska soffbordet från 1970-talet och en skulptur av Barrão, intill soffan och mattan från det egna designföretaget Hubert Zandberg Interiors.

– Det kan se ut som djävulens arbete, men det fungerar, skrattar Hubert, som betraktar sig själv mer som samlare än designer.

Han köpte lägenheten på ritning för fem år sedan, som ett komplement till sitt permanenta hem i ett viktorianskt hus i London och hans sekelskifteslägenhet i Paris.

Annons

– Jag hänfördes av idén att ha ett modernt boende där jag bara kan slå igen dörren, låsa och gå därifrån utan rädsla för att vatten- eller elinstallationer rämnar, skämtar han.

Bakom den ena av vardagsrummets soffor,  Ricardo Fasanellos Fardos, finns matgruppen med bord och stolar av brasilianska Sergio  Rodrigues samt en stålrörsstol i tysk 1960-talsdesign. Här finns också samtida design som taklampan Rudi Loop av Lukas Peet och det platsbyggda köket av Hubert Zandberg Interiors. Det stora fotografiet är ett print av sydafrikanske David Goldblatt.

Egentligen grundade sig hans längtan efter en samtida miljö i behovet av plats för hans fantastiska samling av brasilianska möbler från mitten av nittonhundratalet.

– Jag besökte Rio första gången under en semester för tio år sedan och kände mig genast hemma. Med tiden började jag fascineras av designkulturen där.

Sovrummets  specialbeställda sänggavel i palisander och rotting  kommer från Hubert Zandberg Interiors, liksom sänglinnet och sammetsgardinerna.  På väggen hänger bilder av  Dirk Stewen och den brasilianska konstnären Mauro Restiffe. Taklampan är från Stilnovo.

Han märkte att den brasilianska modernistiska rörelsen gjorde något unikt då den lekte med starka influenser från Bauhausskolan och modernismen. I stället för att liksom de flesta länderna på sydliga breddgrader, i såväl Afrika som Sydamerika, arbeta sig fram på en väg dominerad av rent tropiska teman, vände den brasilianska modernistiska estetiken upp och ner på det tropiska looken menar han.

Annons
Vardagsrummets voluminösa  soffa är Fardos av Fasanello, taklampor av Florian Schulz och bordet är  dansk design. Den andra soffan är ett 60-talsoriginal från Brasilien.  En fransk, skinnklädd stålrörsstol står framför skjutdörrarna som  kan öppnas mot gatan utanför  som kantas av lindar.

– Medan arkitekturen var rätt brutalistisk blev möbelstilarna här otroligt lätta och genomsyrades av en fantastisk sexighet. Brasilianarna har en förmåga att fånga upp dansrörelser i sin design, vilket resulterar i en kaxig, obekymrad bossanovakänsla, säger han.

Det tog inte lång tid innan Hubert började skeppa containrar med möbelfynd och samtida konstverk till London. För fem år sedan kom ett helt hem, tillhörande en samlare i Rio, ut till försäljning och Hubert blev självklart eld och lågor.

Badrummet är mörkt, stramt och maskulint med några kulörta inslag som livar upp. Afrikanska  fackelliljor knyter an till Hubert Zandbergs sydafrikanska ursprung.

– Det var en sådan fantastisk samling och jag kände att jag behövde göra något alldeles speciellt med den. Tanken på att ge dessa otroliga saker, som influerats av Bauhausrörelsen, ett hem och en kontext i Tyskland, var alltför tilldragande för att stå emot, berättar Hubert, som köpte lägenheten i Berlin för att husera samlingen.

Annons
En hörna i biblioteket  visar prov på Hubert Zandbergs mästerliga förmåga att  blanda genrer, som här med afrikanska artefakter,  samtida armaturer och en humoristisk brevpress  i form av ett däck.

– Det roliga för mig är att skapa en dialog mellan alla olika föremål, eror och stilar utan att det känns tillgjort. Mitt uppdrag är att arbeta samman dessa fantastiska saker till en helhet som är intressant och unik men även samtida och avslappnad.

Hubert Zandberg växte upp i den varma, torra regionen Karoo i Sydafrika, där det enligt honom finns väldigt lite förutom buskvegetation och en ändlös horisont. Han flyttade till London i tjugoårsåldern och började arbeta med inredning av en händelse. Där träffade han sin mentor, den framlidne inredningsdesignern David Champion, vilken han arbetade med, först som anställd och sedan som kompanjon i gemensamma företaget Champion Zandberg.

Annons
Ett stort print av sydafrikanske fotografen David Goldblatt agerar fond vid Hubert Zandbergs arbetsplats. Skrivbordet från 1950-talet är ritat av Geraldo  de Barros och stolen är en klassisk modell av Sergio Rodrigues.  Nedan: Från sitt berlinska hem kan  Hubert Zandberg höra kören och orkestern öva på skolan mitt emot. Det bidrar till att den Sydafrika- födde inredningsdesignern känner sig hemmastadd här.

Som fyraåring hade Hubert fyllt sitt första kuriosakabinett med diverse stenar, ben, fjädrar och olika delar från jordbruksredskap. Sedan dess har han fyllt många fler och större miljöer med föremål och i dag finns hans kuriosasamlingar i hans olika hem och lager runt om i världen.

I garderoben möts reseminnen och annat i en lika omsorgsfullt skapad mix som i lägenhetens övriga rum. Afrikanska korgarbeten,  en safaripall, samtida Coarse Art Toys av Mark Landwehr på översta hyllan och grafisk konst av Victor Vasarely. Rotting- spegeln är franskt 1950-tal och byrån är från Heal’s.

När han får frågan hur han summerar sin designfilosofi kastar Hubert Zandberg huvudet bakåt och skrattar.

– Folk frågar mig alltid det. Och så undrar alla hur jag kan få in så mycket saker på samma plats utan att det ser ut som en loppmarknad.

Han ger med andra ord inget rakt svar på frågan, men som många konstnärliga personer arbetar han på gehör och lyckas få saker och ting att hitta sin rätta plats.

– Det vackraste penseldraget är det som kommer direkt från magen, avslutar han.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons