Personlig drömoas hos designern i Paris

Färgstarkt och personligt hem i Paris

Maryam Mahdavi är stjärna på att med enkla medel få till miljöer som känns tunga, varma och svepta i lyx. I sin Parislägenhet utgick hon från klichébilden av konstnärernas och filmernas Montmartre.
05 oktober, 2019

Fransk-iranska designern, stylisten och scenografen Maryam Mahdavi är ofta på resande fot mellan Bryssel, Teheran och Paris. I Montmartre har hon en personlig oas, en plats att längta till och som fungerar som ett andningshål mitt i allt flängande.

– Som inredare arbetar jag alltid med en berättelse i centrum. Här valde jag att utveckla bilden av Montmartre som snuddar vid klichén och som ofta skildras i filmer. Samtidigt är Montmartre verkligen en spirituell ö i en urban djungel, förklarar Maryam Mahdavi som skapat en miljö som absolut är filmisk, mättad, nära på magisk.

Hem i Montmartre, palmtapeter

Färgstarkt på 90 kvadratmeter

Här är fullt av kontraster som skapar spänning och överraskar, trots att ytan inte är så stor, mindre än 90 kvadratmeter. Planlösningen är allt annat än praktisk, rummen är små och utspridda över två plan i ett gammalt bostadshus.

– Att göra små utrymmen njutbara och lyxiga är något jag ofta arbetar med så på sätt och vis är det här en förlängning av de projekten, berättar Mahdavi som gärna jobbar med “fattiglappslyx” där det gäller att få fram en glamourös känsla utan att behöva spendera enorma summor. På det temat gjorde hon ett inspirationsprojekt för Ikea 2018, några sidor i katalogen och en Youtubefilm där hon skapade ett stort sovrum i sann boudoirstil av saker från Ikea.

Hennes förföriska, eleganta stil uppskattas och väcker uppmärksamhet över hela världen och uppdragen kan variera mellan en villa på Capri, ett hotell i Dubai, eller som sagt, ett inspirationsjobb för Ikea.

Hem i Montmartre, rutigt golv
Hem i Montmartre, utsikt i Paris

Haute couture och barockinfluenser

I hennes lägenhet finns referenser till haute couture och blinkningar till barocken, inslag av ädla material men också saker som är ren kitsch. Ett annat kännetecken för Mahdavis inredning är en ständig lek med ljus och mörker. I vardagsrummet har hon till exempel arbetat med en mörk khakifärg som möter en grön nyans som ligger nära torkat anisfrö.

Maryam Mahdavi föddes i Iran, gick på internatskola i Schweiz och växte upp på franska Rivieran. Hon plockar gärna in influenser från hela världen i sin inredning men i den här lägenheten är det känslan av Paris och Montmartre hon vill framhäva. Och hon ser sig framför allt som en äkta Parisienne.

– Paris är mitt hem men jag älskar att resa. Men det är inte så att jag måste resa för att få inspiration, det handlar om att hålla öronen och ögonen öppna. Eller som vi säger i Frankrike: Épancher, vilket betyder att du måste andas in allt.

Hem i Montmartre, discokul
Hem i Montmartre, mönstrade tapeter

Kreativitet finns det gott om i hennes familj. Hennes kusin India Mahdavi är också ett stort namn i den internationella inredningsvärlden och är bland annat känd för den rosa inredningen i Sketch Gallery i London, en av världens mest instagrammade restaurangmiljöer.

Maryam Mahdavi vill gärna att hennes miljöer ska rymma några provokationer, det får inte vara inställsamt och uddlöst. Enklast åstadkommer hon en lätt provocerande udd genom okonventionella möten mellan färger eller föremål som inte “bör” blandas. En av hennes senaste fixeringar är bordeaux och pudrig ljusrosa, en kombination som kan ses som trendig eller frånstötande, beroende på vem du frågar. Leopard är också en vattendelare och det mönstret har Maryam Mahdavi använt där det är som mest oväntat – nämligen i köket.

Hem i Montmartre, sovrum med mönstrade tapeter
Hem i Montmartre, gästsovrum

– Min lägenhet är en riktig lya, ett litet krypin som lätt leder tankarna till fattigdom och låg social status. Det motiverar mina inredningsval. Jag kan känna igen mig i filmskaparen Pedro Almodóvars universum som är fullt av spänning skapad av balansakten mellan det vackra och det fula, konstaterar Mahdavi.

Av Jeremy Callaghan

Översättning Sophia Genitz

Foto Gaelle le Boulicaut

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Lätt bisarrt möte mellan en porslinspudel och en gigantisk insekt i plåt på var sitt bord Lövbacken från Ikea. Lägenheten ligger högt uppe på den kulle som Montmartre 
utgör och här serveras panoramautsikt över Paris.

Gästsäng i nedre hallen där generösa sammetsgardiner mjukar upp rummet. "Jag älskar sammet, den är sexig och känns skön mot huden. Sammet är väldigt sofistikerat!"

Maryam Mahdavi i den del av vardagsrummet som är lugn och elegant och domineras av mörk grön färg.

Köket är utrustat med såväl discokula och sammetsklädd taklampa som kylskåp klätt 
i leopard och ett draperi 
med en skeptisk Frida Kahlo.

Rummen vibrerar tack
vare den okonventionella 
blandningen av färger. Vintagestolen Little Tulip i fuschia av Pierre Paulin kontrasterar glatt mot olika gröna och blå nyanser.

Sovrummet har tapet från Mulberrys Kravet Edition och överkast från Frette.

LÄS MER:

Stilren elegans hemma hos designern i hjärtat av Paris

Personlig mix och vintage hemma hos designern i London

Glamorös maximalism hos världskända designern i New York