Övergiven 1800-talsgård i Stockholm till salu – för under 5 miljoner

16 maj, 2017 
Den här herrgården från 1800-talet är en riktig renoveringsdröm för den händiga. Efter att ha stått övergiven i flera är den nu till salu – för under 5 miljoner kronor. Ett riktigt klipp, med tanke på läget.
Annons

Björksättra herrgård är urtypen av ett spöklikt slott. Bortglömda och övergivna har herrgårdens 18 rum stått orenoverade i flera år och här har flera filmer spelats in, den senaste i raden en av filmerna i Beck-serien.

Huddinge kommun fick herrgården i gåva från allmänna arvsfonden för sju år sedan, skriver Stockholm Direkt.

Husets ägare hade inte några arvingar, men gåvan kom mot ett löfte om att herrgården skulle renoveras, bevaras och öppnas för allmänheten. Men så blev det inte. Renoveringen blev för dyr för kommunen och Björksättra gårds fönster spikades igen.

Nu har Huddinge kommun valt att sälja herrgården och utgångspriset ligger på 4 995 000 kronor. Trots sitt förfallna skick har intresset för herrgården varit enormt, enligt mäklaren Krister Florin på Fastighetsbyrån i Huddinge.

Annons

– Intresset är extremt stort. Telefonerna går varma och jag har pratat konstant i tre dygn om Björksättra gård, säger han.

Den som köper gården kommer att behöva renovera en hel del, men det går inte att göra vad som helst.

– Köparna kan renovera lite som de vill invändigt, men inte exteriört. Eftersom huset klassas som särskilt värdefullt av kulturhistoriska värden så finns varsamhetsbestämmelser.

Kort fattat innebär det att större förändringar på utsidan eller tillbyggnader kan vara svåra att få bygglov för. Rivningslov är inte heller aktuellt, om någon köpare endast skulle vara intresserad av det vackra läget vid sjön.

Kika in i herrgården:

Björksättra herrgård byggdes i mitten av 1800-talet och tornet är en tillbyggnad som upprättades under 1890-talet. Den nuvarande portalen med överliggande balkong på framsidan av huset byggdes 1953. Gården ligger i Orlångens naturreservat intill sjön.

Annons

I huset finns 18 rum, nio kakelugnar i olika kulörer och utformningar samt ett tornrum.

Planlösningen och den fasta inredningen härstammar från 1890-talet.

Annons
Annons