Nina Perssons magiska hem i New York

Se bilderna från lägenheten i USA här.

För tre år sedan publicerades ett hemma hos-reportage utöver det vanliga i ELLE Decoration. Från musikern Nina Perssons magiskt vackra hem i New York. Trots att det har gått mer än två år sedan bilderna togs känns hemmet trendigare och mer inspirerande än någonsin. De råa tegelväggarna i kontrast till den bohemchica inredningen med mörka träslag, ljusgrå vägar, kök och badrum i lantligt stil och massor av detaljer.
11 mars, 2017
Hemma hos vår nya bloggare Amelia Widell
0:53

Efter reklamen: Hemma hos vår nya bloggare Amelia Widell

(0:53)

Slå på ljud

På 28:e gatan på Manhattan ligger blomstergrossisterna tätt, mellan 6:e och 7:e avenyn upptar de i stort sett varenda butikslokal. Tidigt på morgonen är trottoarerna knökfulla av vagnar som dignar av snittblommor och olika plantor, den ena konstigare än den andra. Lastbilschaufförerna som kommer med dagens leveranser diskuterar högljutt med blomsterhandlarna och det luktar blommor och lite höst i morgondiset. Vi har köpt snittblommor i mängder och är nu på jakt efter en lämplig hängväxt. Nina Persson har nämligen köpt en virkad ampel av en ukrainsk man på Etsy och behöver någonting att fylla den med.

– Fast egentligen köper jag alldeles för många krukväxter, de dör ju när jag reser bort!

Ett öppet rum med både vardagsrum och kök i.

Det stora öppna rummet på det första av Nina och Nathans två plan har vardagsrum och stort matbord i ena änden och kök i den andra. Trappräckena är nytillverkade, men kopierade från de gamla originalen.

New York som den fasta punkten i livet

Med en nysläppt soloskiva i bagaget blir det under det kommande året fler resor än på länge för Nina, men New York och Manhattan är hennes fasta bas sedan snart ett decennium. De senaste sju åren är basen ett vackert brownstonehus i Harlem där hon bor med sin man Nathan Larson och treåriga sonen Nils.

– Vi letade länge efter ett liknande hus i Brooklyn, men det mesta var för dyrt för oss. Vår mäklare tjatade om att vi skulle kolla Harlem istället, så lite motvilligt gick vi till slut med på det, och vårt hus var det första vi tittade på. Vi kollade på andra efter det, men kunde inte släppa känslan vi hade fått här. Så vi lade ett bud och fick köpa det!

Mycket växter på matsalsbordet.

Vid det stora matbordet tillbringar familjen mycket tid: äter, leker och jobbar. Bordet kommer från Restoration Hardware och stolarna från Crate & Barrel i New York. Speglarna på väggen är köpta på E-bay och olika loppisar. Lampor från West Elm.

– När vi flyttade in sa mäklaren såklart att det inom kort skulle bli en ”boom”: priserna skulle gå upp och gentrifieringen starta på riktigt. Men det hände inte! Det är först de senaste två åren som det har känts av en förändring: man ser fler vita och hipsters på gatorna, man kan köpa flott kaffe och en Wholefoods ska öppna om ett år. Jag älskar att det fortfarande är väldigt mycket det ”gamla” Harlem och nu känner jag mig nästan lite rädd att det ska bli som Brooklyn.

Familjen Persson/Larson huserar på de två översta våningarna av det bruna tegelhuset, på de undre bor Nathans föräldrar.

– En av anledningarna till att vi gillade huset så mycket var att vi enkelt kunde dela upp det i två lägenheter utan att göra alltför mycket intrång på husets integritet.

Vardagsrummet i lägenheten.

Två platsbyggda bokhyllor tronar på var sin sida om den öppna spisen i vardagsrummet. Den franska soffan och bordet är antikviteter köpta på E-bay. Fåtöljen kommer från Anthropologie. Docksängen är även den ett fynd från E-bay.

Av Ninas och Nathans två plan består det första av ett gigantiskt öppet rum med kök i ena änden och vardagsrum i den andra och ett stort matbord längs ena väggen, Nathans studio och ett badrum. En våning upp finns sovrum, Nils rum, tv-hörna och ännu ett badrum. En del större förändringar i originalplanen krävdes för att huset skulle passa deras behov.

Köket i lägenheten.

Det öppna köket är platsbyggt i en stil som känns tidsenlig med huset. Köket är ritat av Nina i samarbete med den arkitekt som hjälpt dem med renoveringen. Överskåpen går ända upp till taket och underskåpen har fått en bänkskiva i klassisk carraramarmor. Lamporna ovanför köksön kommer från Moon River Chattel i Williamsburg.

– Vi tog ner många väggar för att få till det stora rummet med öppet kök på nedre våningen och satte upp väggar för att få två sovrum däruppe, så att man kommer till en mer privat del när man går uppför trappan. Vi flyttade också ett takfönster, kopierade och reproducerade alla originaldetaljer och ersatte allt modernt som förra ägaren satt in. Vi tog bort två av eldstäderna (det fanns fyra i vår lägenhet!) för att få mer möblerbara rum. Sedan ljudisolerade vi ett rum så det kan användas som inspelningsstudio. Vi behövde också göra mer strukturell renovering än vad vi först hade trott: ta upp golv, förstärka bjälkar och täta murbruket i tegelväggarna.

Sovrummet i lägenheten.

En trappa upp har även Nina och Nathan sitt sovrum. De gamla porträtten ovanför sängen är köpta på loppis och E-bay. Lakanen i linne kommer från Restoration Hardware och Matteo.

Resultatet av allt slit är smått magiskt – en klockren kombination av stora öppna ytor och mysiga mörka vrår. Och med en imponerande detaljrikedom, allt från dörrknoppar till fönstervred har behandlats med största respekt i renoveringen.

– Detaljerna var väldigt viktiga, jag hade snöat in på brownstonehus och townhouses ett tag, läst böcker och nördat loss. När vi köpte huset kunde man ana hur det hade sett ut innan det plastrenoverades på 90-talet, och hos våra grannar kunde vi kolla på originaldetaljer. Brownstones byggdes ofta som exakt likadana radhus runt sekelskiftet och det finns en lokal byggåtervinning i Harlem, Demolition Depot, som har räddat en massa fönsterluckor, pelare och spiskransar från när Harlemhus har rivits. Och vi kopierade och lät tillverka likadana fönsterlister, trappräcken, dörrar och snickerier som våra överlevande originaldetaljer.

Två handfat i badrummet.

Ett stort badrum ligger i fil med sovrummet och är även det renoverat tidsenligt i stilen, men efter moderna behov. ”Vi tolkade ursprunget, men satte in dubbelt handfat, utrymme för mycket förvaring och bra belysning”. Badkaren har klätts in med en skiva av marmor. Det dubbla handfatet är köpt på Demolition Depot i Harlem och duschdraperiet kommer från ABC Carpet & Home.

Med Ninas besatthet av hus och rumslighet och fina känsla för detaljer, är det svårt att inte bli nyfiken på hur resultatet skulle bli om hon en dag fick bygga ett hus från grunden.

– Som Michael Caines hem i filmen Children of Men, det är det finaste jag nånsin sett! Jag skulle vilja börja med ett litet ruckel i skogen och bygga på ett rum i taget efter behov och infall, i olika material, så att huset blir som en historia. En labyrint som bara jag och min familj kan bo och hitta i, och där grenar får växa in genom väggarna …

Det vackra sminkbordet köpte Nina och Nathan på E-bay.

Det vackra sminkbordet köpte Nina och Nathan på E-bay och fick köra ända till Pennsylvania för att hämta det. Dödskallen, som man egentligen är till för samla Halloweengodis i, kommer från John Derian och är en present till Nils från en vän till familjen.

Av Emma Persson Lagerberg
Foto Petra Bindel