Nedtonad elegans i naturnära toner

Nedtonad elegans i naturnära toner

Trendanalytikern Henrik Mattssons lägenhet har utvecklats från en överlastad stil med för mycket av allt till en nedtonad elegans som inte stjäl uppmärksamhet från människorna i den.
19 december, 2017

Visst finns det god smak! utropar trendanalytikern Henrik Mattsson.

– Det handlar om balans, en sorts harmoni mellan olika uttryck. Man känner mer än man ser och den där balansen får mig att må bra. Jag har ett behov av att inte utmanas så mycket. Har man jobbat med färg och form i några år så längtar man till slut efter att se människor, säger han.

Henrik Mattsson driver företaget Bloc Framtidsforskning och gör prognoser om trender och attitydförändringar, föreläser och ger ut trendböcker. Under åren har han räknat in H&M, Ikea, Volvo och många andra bland sina uppdragsgivare. Han bor sedan fyrtio år i en trerummare på nedre botten med utsikt mot en mycket vacker innergård med tegelfasader och uppvuxen grönska. Upplevelsen av grönt har han bättrat på ytterligare med buxbom och rhododendron i krukor utanför fönstren.

Från hallen leder ett fantastiskt fiskbensmönstrat ekgolv vidare in i lägenheten, utan att brytas av trösklar. Linnegardiner i rummen mot gården fångar upp och leder in dagsljuset.

Sedan han flyttade in har lägenheten antagit olika skepnader. Han beskriver det som en personlig mognadsprocess – från för mycket av allt fram till dagens nedtonade elegans.

– Jag började med ärvda saker. Sedan lekte jag slott. Sedan en dag kom jag hem och undrade vem fan det var som bodde här egentligen. Då slängde jag ut allt och började om, berättar han.

Först kom köket från Binova och kalkstensgolvet nedanför. Sedan ersatte han Ikeagarderoberna i sovrummet med en elegant garderobsvägg, som faktiskt är lika snygg öppen som stängd. Därefter gjorde han om badrummet och klädde det med diskret mellangrå italiensk marmor. Den senaste insatsen var det fantastiska, tröskellösa ekgolvet. Näst på tur står nya garderober i hallen.

Det har tagit sin tid och kostat en slant. Men resultatet är en inredning som förmedlar ett nästan öronbedövande lugn, en omsorgsfullt uttänkt och konsekvent genomförd formförenkling som ändå aldrig är i närheten av att kännas steril.

– Jag rör mig hela tiden i samma färgskala. Allt hör ihop, det får inte finnas några avbrott. För mig är det för enkelt att bryta av med någonting. Det finns en smakekvation, jag kan se min egen utveckling från konfrontativ till balanserande. Eller så är jag väl en jäkla snobb, haha!

Möblemanget kommer till stor del från den franske formgivaren Christian Liaigre som arbetar med exklusiva träslag och skinn.

– Med Christian Liaigre hittade jag hem. I hans design finns ett slags vuxenhet, ett utryck för sans och balans. Det är långsiktigt, internationellt och utan något behov av att sticka ut. Det finns någonting av revolt i det här med att sticka ut med färg och form. Jag tycker att det är puerilt. Arbeta för riktig förändring i stället!

Med Henrik glider ett samtal om inredningsdesign snabbt över till behovet av mer mänsklighet i världen. Det står i fokus i hans inredningsfilosofi, en minimalism som är till för att att lämna mer plats åt människan, och det är kärnan i hans framtidsanalys.

– För mig handlar framtiden om den mänskliga dimensionen. Vi måste vara mer mänskliga om det ska finnas någon framtid. Kanske handlar det om att vi måste sätta ett pris på vad det kostar att inte agera mänskligt på samma sätt som vi har gjort när det gäller ekologi. Då kommer det att hända saker.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Dekorativa päron från Tage Andersen.

Till badrummet 
ville Henrik ha en 
färg som varken 
var mörk eller ljus. Valet föll på en italiensk marmor. Dusch köpt på Planoform.

Den grå duken på en vägg i vardagsrummet döljer en skiva som satts upp för att dämpa ljudet från en högljudd granne. Skål och 
bricka i förgrunden 
samt karmstolar från 
Christian Liaigre. 
Henrik har valt att inte hänga någon konst 
på väggarna i rummet.– Konst kan också 
vara ett störande element. Det får inte vara för deprimerande eller för starkt, säger han.

Från matplatsen har 
Henrik utsikt över innergårdens grönska. Utanför sovrummet 
har han bättrat på utsikten med stora krukor med buxbom
och rhododendron.

Matplatsen vid fönstret får också göra tjänst 
som arbetsplats. Bord och stolar, Christian Liaigre. 
Gardiner från Interiörbutiken. 
Väggarna är klädda med en textil från Ian Mankin. 
Krokiteckning av Carl Milles.

Eftersom köket 
måste få plats på ett litet 
utrymme ville Henrik
 ha ett som påminde 
om en möbel. Han hittade 
rätt med ett kök från 
Binova i jakaranda, med 
skiva i grön marmor. 
Golv av kalksten.

Väggen vid sängens 
huvudända är klädd med linnetyg. Säng och skrivbordsmöbel 
i wengé från Christian Liaigre. Kuddar och överkast från Interiörbutiken. Skrivbordslampa Kelvin, design Antonio 
Citterio för Flos.

Garderobsväggen 
från Lema i sovrummet innehåller i stort sett allt Henrik äger: 
arbetsmaterial till 
vänster och personliga 
ägodelar till höger. 
Säng, Christian Liaigre. Överkast och kuddar 
från Interiörbutiken.

Skål och bricka från Christian Liaigre.

Över fönstren in mot gården hänger tre lager av gardiner från Interiörbutiken. Soffa och läderpuff, Christian Liaigre.

Karmstolarna, 
kubfåtöljerna och det runda bordet 
i träslaget wengé kommer 
från Christian Liaigre. Mattan är en 
tjock heltäckningsmatta som 
Henrik låtit kanta. Genom lägenheten löper ett vackert ekgolv, 
utan trösklar och lagt i fiskbens-mönster, från Unikt Golv.

Av: Gill Renlund

Text: Anders Bergmark

Foto: Johan Sellén