Nedtonad elegans i naturnära toner

19 dec, 2017 
AvELLE Decoration
Trendanalytikern Henrik Mattssons lägenhet har utvecklats från en överlastad stil med för mycket av allt till en nedtonad elegans som inte stjäl uppmärksamhet från människorna i den.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Stolar, grön och vinröd prydnadskudde
Christian Liaigre

Visst finns det god smak! utropar trendanalytikern Henrik Mattsson.

Annons

– Det handlar om balans, en sorts harmoni mellan olika uttryck. Man känner mer än man ser och den där balansen får mig att må bra. Jag har ett behov av att inte utmanas så mycket. Har man jobbat med färg och form i några år så längtar man till slut efter att se människor, säger han.

Nudefärgade inredningsdetaljer
Beiga gardiner och soffa

Henrik Mattsson driver företaget Bloc Framtidsforskning och gör prognoser om trender och attitydförändringar, föreläser och ger ut trendböcker. Under åren har han räknat in H&M, Ikea, Volvo och många andra bland sina uppdragsgivare. Han bor sedan fyrtio år i en trerummare på nedre botten med utsikt mot en mycket vacker innergård med tegelfasader och uppvuxen grönska. Upplevelsen av grönt har han bättrat på ytterligare med buxbom och rhododendron i krukor utanför fönstren.

Annons

Från hallen leder ett fantastiskt fiskbensmönstrat ekgolv vidare in i lägenheten, utan att brytas av trösklar. Linnegardiner i rummen mot gården fångar upp och leder in dagsljuset.

Kalklitir fondvägg

Sedan han flyttade in har lägenheten antagit olika skepnader. Han beskriver det som en personlig mognadsprocess – från för mycket av allt fram till dagens nedtonade elegans.

– Jag började med ärvda saker. Sedan lekte jag slott. Sedan en dag kom jag hem och undrade vem fan det var som bodde här egentligen. Då slängde jag ut allt och började om, berättar han.

Annons
Dekoration päron, prydnadspäron

Först kom köket från Binova och kalkstensgolvet nedanför. Sedan ersatte han Ikeagarderoberna i sovrummet med en elegant garderobsvägg, som faktiskt är lika snygg öppen som stängd. Därefter gjorde han om badrummet och klädde det med diskret mellangrå italiensk marmor. Den senaste insatsen var det fantastiska, tröskellösa ekgolvet. Näst på tur står nya garderober i hallen.

Träköksluckor

Det har tagit sin tid och kostat en slant. Men resultatet är en inredning som förmedlar ett nästan öronbedövande lugn, en omsorgsfullt uttänkt och konsekvent genomförd formförenkling som ändå aldrig är i närheten av att kännas steril.

Annons

– Jag rör mig hela tiden i samma färgskala. Allt hör ihop, det får inte finnas några avbrott. För mig är det för enkelt att bryta av med någonting. Det finns en smakekvation, jag kan se min egen utveckling från konfrontativ till balanserande. Eller så är jag väl en jäkla snobb, haha!

Slottslägenhet

Möblemanget kommer till stor del från den franske formgivaren Christian Liaigre som arbetar med exklusiva träslag och skinn.

– Med Christian Liaigre hittade jag hem. I hans design finns ett slags vuxenhet, ett utryck för sans och balans. Det är långsiktigt, internationellt och utan något behov av att sticka ut. Det finns någonting av revolt i det här med att sticka ut med färg och form. Jag tycker att det är puerilt. Arbeta för riktig förändring i stället!

Annons
Skrivbord i vinröd trä
Garderob

Med Henrik glider ett samtal om inredningsdesign snabbt över till behovet av mer mänsklighet i världen. Det står i fokus i hans inredningsfilosofi, en minimalism som är till för att att lämna mer plats åt människan, och det är kärnan i hans framtidsanalys.

Annons

– För mig handlar framtiden om den mänskliga dimensionen. Vi måste vara mer mänskliga om det ska finnas någon framtid. Kanske handlar det om att vi måste sätta ett pris på vad det kostar att inte agera mänskligt på samma sätt som vi har gjort när det gäller ekologi. Då kommer det att hända saker.

granitbadrum

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av: Gill Renlund

Text: Anders Bergmark

Foto: Johan Sellén

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons