Hemma hos inredningsarkitekten Nancy Geernaert i Paris

Inredningsarkitektens lägenhet i Paris

Knepig planlösning i 70-talshus gör ingen glad. Men, med rätt attribut att framhäva kan även en sjuttiotalist utan charm bli en åtråvärd fullträff. Och det hjälper såklart om där finns utsikt över Paris takåsar...
04 mars, 2020

Inredningsarkitekten Nancy Geernaert använder gärna alla sinnen i sina projekt. Det kan behövas, särskilt när uppdraget går ut på att blåsa nytt liv i en totalt avdomnad miljö som tappat sin historiska förankring och uppfattning om tid och rum.

Vardagsrum i Paris hos Nancy Geernaert
Matplats i Paris hos Nancy Geernaert

Tillsammans med sin kollega, Juliana Franklin, har Nancy Geernaert utformat den här lägenheten om 33 kvadratmeter, vars största attribut är dess terrass med panoramautsikt över Paris zinkklädda tak. Belägen i ett högst ordinärt hyreshus från 1970-talet var den lilla lyan tidigare tämligen oattraktiv.

Visionen att ”sudda ut gränsen mellan ute och inne”

Visionen inför dess förvandling var att förstärka närvaron av den stora terrassen och i största möjliga mån sudda ut gränsen mellan ute och inne. Någonstans inom de båda kreatörerna fanns idén om en vinterträdgård och dit skulle de nå genom att använda sig av ärliga, råa material, varma och naturliga färger och rikligt med levande växter.

– Jag ville skapa en plats med charm som samtidigt är i takt med tiden. Miljön skulle kännas självklar men ändå vara lite mjuk i kanterna, förklarar Nancy Geernaert.

Badrum i Paris hos Nancy Geernaert
Kök i Paris hos Nancy Geernaert

För att skapa enhetlighet lades ett svart parkettgolv i bränd ek i hela lägenheten, även i badrummet. Svärtan förstärktes av ett svart kök från Kvik, svartmålade element och en del möbler i samma färg. De mörka inslagen ger en känsla av utställningsyta och utgör en kontrast till den mjuka grönskan utanför och ljuset som flödar in genom fönstren.

Sovrum i Paris hos Nancy Geernaert

Genom entrén stiger besökare rakt in i denna distinkta miljö med kök i ena änden och sovrum i den andra. Ljuset från fönstren träffar en rakt i ansiktet när ytterdörren öppnas och rummets svarta inslag, som köket i hörnet, framstår som trygga, väl förankrade klippor i ett ljust hav.

Uteplats i Paris hos Nancy Geernaert

Investerar med kärlek

Vinträdgårdskänslan finns där hela tiden tack vare de stora fönstren och den lummiga terrassen utanför. Rotting, terrakottaklinker, linnetyger och broderade kuddar mjukar upp den hårda, basen i svart och vitt med mässingsblänk och armaturer i industristil.

Med flamländskt ursprung och ett hjärta som bultar för Paris, kombinerar Nancy Geernaert gärna influenser från olika håll i sina projekt.

– Jag har växt upp i Flandern i en familj full av entreprenörer och arkitekter. Att investera i ens plats på jorden, ens hem, det är nära på religion där jag kommer ifrån och inte något man kan avstå från att göra. Jag brukar kalla den inställningen för “det flamländska kynnet”, ler Nancy Geernaert.

Se alla bilder och lös allt om inredningen i bildspelet!

Innanför sovrummet finns badrummet som sjunger enkelhetens lov med handfat från Rue du Bain nedsänkt i en rå träplanka. Kran i matt svart från Tapwell. Terrakottaplattorna är samma som i köket och kommer från Carrelages du Marais. Spegel från Umbra och armaturer från Zangra.

För att binda ihop lägenhetens 
33 kvadratmetrar lades en svart parkett. Kök Mano Sera, Kvik. Arbetsytorna består av mikrobetong från Marius Aurenti. Stänkskyddet av rosatonat terrakottakakel och bandet av koppar mjukar upp det svarta. Kopparblänket fångas också upp i golvsocklar och i trådhyllorna på väggen från Made.com. Rottingfåtölj CL320, Yuzuro Yamakawa, kudde, Madam Stoltz.

Vardagsrummet och köksdelen separeras genom en låg vägg som också fungerar som ryggstöd för bänken. Bordet har en skiva av mikrobetong och kommer från Marius Aurenti. Stolar av trä och papperssnören, Billie Blanket för La Redoute Intérieurs. Broderade kuddar, Madam Stoltz. Taklampa Screen av rotting, Market Set. En bit av väggen är klädd med tapeten Square från Le Monde Sauvage.

Panoramatapet med tropiska träd i svart vitt, Isidore Leroym finns bland annat på Etoffe.com. Sänggavel från Made.com. Överkast från Le Bon Marché. Vägglampor Astro Enna Square från Dm Lights. Jutematta från Drawer. Vägghyllan Lea i trä och metall kommer från Bloomingville. Svart vas, Ailleurs. På terrassen står fåtöljen Acapulco från Selency.

Lägenheten öppnar upp sig mot den stora terrassen och dess gröna universum. På golvet ligger cementplattor med mönster som imiterar träplankor. Runt bordet i betong från Made.com står stolarna Luxembourg från Fermob. Glas på fot från Serax och karaff från Maisons du Monde.

Sammetssoffa Retro, HK Living. Kuddar, Madam Stoltz. Den kinesiska mattan är ett loppisfynd. Soffbord i teak och metall från DutchBone. Rottingfåtöljen CL320 av Yuzuro Yamakawa från Feelgood Designs. Golvlampa från Lambert Home.

Foto: Nicolas Mathéus
Stylist: Laurence Dougier
Översättning: Sophia Genitz

LÄS MER:

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

7 trendiga sätt att inreda med växter