Naturnära drömoas med trä i fokus

Magiskt naturnära trähus på Själland

Möbler i trä, lampor av papper och keramikvaser tillsammans med massor av ljus och smarta lösningar ger lugn både ute och inne i Nannas sommarhus.
29 juli, 2020

 

En armé av gräshoppor underhåller med sin knarriga symfoni. Finns det något somrigare ljud? Luften är het och havet, som ligger en bit bort, skänker svalka och bjuder på doft av tång och saltstänkta klippor.

Bakom träden som växer tätt in på stugknuten ligger Nanna Alsbjergs och hennes familjs sommarhus, klätt i mörka brädor och med en imponerande murstock mitt i huset.

Naturmaterial i fokus

Inuti sommarhemmet har väggarnas brädor målats vita och det bjuds på inredning i naturliga material som sten, trä och textilier i bomull.

Nanna och hennes man köpte huset med den vilda naturtomten 2012, de har renoverat det löpande alltsedan dess. Eftersom de köpte ett dödsbo, fanns precis allt kvar i huset. Det krävdes ett visst sorterande.

– De förra ägarna hade otroligt många saker, vi övertog det mesta. Vi sparade mycket fin brukskeramik, men vi fick också köra lass efter lass till återvinningen.

”Inredningen är inte klar, det är mer som en pågående process”

Bara några månader efter att de tog över sommarhuset i Odsherred på Själlands nordvästra del föddes sonen August, så projektet sattes på paus ett tag. Så här i efterhand skattar sig Nanna lycklig att det blev så, då fick de verkligen tid att tänka efter hur det ville ha det och drog inte igång en massa saker samtidigt som de först hade tänkt göra.

Men en del har de förstås gjort under de här åtta åren. Målat om hela huset invändigt, renoverat den öppna spisen, öppnat upp mellan kök och vardagsrum och gjort om två små sovkabysser till ett större sovrum.

– Inredningen är inte klar, det är mer som en pågående process. Vi lägger till och drar ifrån och känner efter. Men vi har många planer framåt för huset. Gärna några terrasser till och kanske ett gästhus?

De njuter för fullt hela sommaren av sitt lilla hus vid havet. Och allra helst på terrassen, där de äter och hänger kvar under taket även när det regnar.

– Jag älskar verkligen tillvaron här. Tiden går långsammare och jag får tid att se, känna och uppskatta alla små ting som verkligen betyder något i livet, säger Nanna.

Foto & text: Nicoline Olsen
Styling: Hanne Vind

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

Sommarhusets golv är alla omålade och bjuder på trägolvets nötta charm. De gör sig fint mot allt det vita i resten av inredning och möblerna kommer verkligen till sin rätt.

Kaare Klints Safaristol är en dansk klassiker som har apats efter många gånger. Nanna har två exemplar som hon köpt på Lauritz.

Den öppna spisen är murad i rött tegel men den har putsats till och fått en mer dämpad beige ton som passar bättre till resten av inredningen i Nannas sommarhus. Keramiken kommer från Schollert, Eslau och L. Hjorth och har fyndats på olika loppmarknader.

Det enkla, överdimensionerade verket i bast för tankarna till modevärldens trendsättande designer Jacquemus.

Eftersom man placerat köket mitt i rummet inbjuds det verkligen till umgänge här och köket blir mer ett allrum än ett rum bara för matlagning. Köket kommer från Ikea, hyllan på väggen är i björk och kommer från Atbo.

En stensamling från tomten blir ett fint stilleben på fönsterbrädan i hallen.

Smart idé att låta tåliga rullgardiner i bambu skärma av mot solljuset på husets charmiga terrass. De ger också känslan av ett riktigt rum. Rullgardiner, Color & Co, lampor från belgiska Bazar Bizar, stolarna är Børge Mogensens Folkstolen, och vasen på bordet lämnades kvar i huset vi köpet, från Hjorth keramik.

En gammal bokhylla med sina öppna hyllplan passar utmärkt i köket och blir som en fin, personlig utställning med vackra glas, keramik och reseminnen.

Måla lister, balkar, dörrar och väggar i vitt, det öppnar upp rummet och ger en känsla av att det är större än vad det är. Kaare Klints Safaristol visades första gången 1933. Den är inspirerad av den brittiska militären och vittnar om Klints känsla för proportioner och material.

LÄS MER:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus