Naturnära detaljer möter tidlösa designklassiker i Flandern

Hemma hos-reportage i Flandern. ELLE Decoration

I en gammal skola har familjen fritt utformat sitt drömhem. Naturmaterial, designklassiker, höns och bin möts nu i den urbana idyllen. Kolla in hemmet!
10 maj, 2019

I ett livligt bostadsområde i belgiska Gent bestämde sig några vänner för att ta sig an det gemensamma projektet att bygga om en gammal skola till bostäder. Resultatet blev ett kvarter med nio bostäder som varje familj utformat efter eget huvud och omgivande gröna ytor som grannarna delar på.

Arkitekten Wim Depuydt med familj i sitt hem

En av projektets initiativtagare var arkitekten Wim Depuydt som nu bor i ett av husen tillsammans med sin fru Valeria och barnen Juliette 21 och Joseph 17. Äldsta dottern Kamilla, 23 har flyttat hemifrån men hon kommer ofta hem för att umgås med familjen i det öppna och trevliga huset.

Inredning med naturmaterial, färg och designklassiker

Designen Wim har valt är naturlig och balanserad utan sensationella gester eller extrema designval. Han och Valeria har sedan inrett med naturmaterial, uppiggande inslag av stark färg och en hel del tidlösa designklassiker.

Valeria har gjort sin stora kärlek till djur och natur till en integrerad del av hemmet och har både höns och bikupor i trädgården. Hennes arbete som lärare på en skola som följer Freinet-metoden, där den sociala och känslomässiga utvecklingen hos barn sätts framför faktabaserad kunskap, speglas också till viss del i hemmets inredning som är varm, taktil och fylld av levande växter.

Entrévåningen är transparent och luftig med ett kök som är öppet mot såväl trädgården som vardagsrummet. Andra våningen är mer privat och mysig med sovrum och badrum och många väggar klädda med trä vilket förstärker den ombonade känslan. Entréplanet speglar Wims personlighet medan ovanvåningen mer reflekterar Valerias sätt att leva.

Matplatsen går i naturmaterial med färgglada lampor och växter som kontrast

– Vi tycker om båda delarna och ja, det känns som det fungerar i det här huset, säger Valeria.

Under renoveringsarbetet försökte Wim och Valeria hela tiden hitta balans mellan deras ibland lite spretande åsikter och viljor. De enades till exempel om att lägga klinker av terrakotta på entrévåningen men Wim ville ha grå plattor och Valeria propsade på rosatonad färg.

Lösningen blev grått i vardagsrumsdelen och rosafärgat i köket. I den intilliggande hallen möts en blandning av de båda färgerna. På ovanvåningen ligger ett furugolv, ett material inte helt vanligt i Belgien men ett träslag Wim använts sig av i tidigare byggnader och även till möbler, skåp och kök i familjens förra hus.

Ett miljövänligt och hållbart hem

Många arkitektoniska val i huset rimmar med parets respekt för naturen. Hela bostadsprojektet, där en stor skolbyggnad i slutänden blev nio bostadshus, är också i sin helhet miljövänligt och hållbart. När Wim och de andra tog över byggnaderna var de förfallna.

Sovrummet går helt i trä, utöver textilierna förstås

– Vårt hus bestod av två klassrum som delades av en korridor. Det var en kall och övergiven plats med trasiga fönster och ett alltför högt tak. Men å andra sidan var ljuset fantastiskt och utrymmet luftigt.

Wim kom att eliminera de negativa aspekterna och lyfta fram de positiva: Rummen fick nya proportioner genom att golvet höjdes 75 cm, betongbjälkar behölls synliga för att ge byggnaden personlighet och en ovanvåning byggdes till för att ge utrymme åt sovrum.

Med inspiration av japansk interiör

Ett bild av en japansk interiör inspirerade till sovrummet som klätts från golv till tak med träskivor. Till och med badkaret i badrumsdelen i sovrummet, är klätt i trä och smälter in i rummet på ett naturligt sätt.

Badrummet går även det helt i trä, med växter som bryter av

Det rum som används mest är ändå den inbyggda gården, så ofta vädret tillåter. Här odlar Valeria blommor som hennes bin tycker om, vilda växter och aromatiska ätliga örter. Här bor också hönsen som Valeria vårdar ömt och gärna pratar med.

– Mänskligheten är beroende av naturen och vi borde vara mer tacksamma över den och allt levande på planeten, avslutar hon.

Av Chiara Dal Canto
Översättning Sophia Genitz
Foto Helenio Barbetta/Living Inside

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Målbilden för det stora sovrummet var en japansk känsla. Sängen är en futon på tatami från Amala. En röd Componibili av Anna Castelli Ferrieri från Kartell fungerar som glatt utropstecken. Den gamla spegeln kommer från en släkting till Valeria.

Valeria och Wim Depuydt med sonen Joseph i vardagsrummet.

Stolar, F1 Chair av Willy Van Der Meeren. Pallen mellan kommer från Doorzon interior architects. Lampor, Akari Light Sculpures av IsamuNoguchi, Vitra. Soffa Axel från Montis. Bord designat av Charles Eames, Vitra. Mattan gjorde Valerias föräldrar när de var unga.

Matsalsdel med bordet Bella från Hay. Eames DSR Plastic Chair, Vitra. Lampor, Torch Light av Sylvain Willenz.

Läs mer:

Industriell modernism möter mysigt bohemisk i industribyggnaden från 20-talet

Designritad lägenhet med röda detaljer i Milano

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris