Naturligt modernt bland trädkronorna

01 jun, 2016 
AvSara Ångström Burling
Villa Åkerman svävar uppe bland trädkronorna på den nästan orörda naturtomten. Huset är ett möte mellan exklusiv amerikansk estetik och en svensk barnfamiljs leriga stövlar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Albert och Amanda Åkerman hade blivit förtjusta i tomten på Värmdö och fick redan vid första ögonkastet idén om att deras nya hus skulle ligga uppe bland trädkronorna.

Av: Charlotte Frey Svidén
Foto: Jonas Gustavsson

exterior_architecture_Foto_Jonas_Gustavsson

– Vi tycker om naturliga tomter och ställde oss frågan: Hur kan vi bygga på en kulle utan att förstöra naturen genom att börja spränga? Om vårt hus inte står här om 100 år så vill vi att bergknallen ska vara intakt, säger Albert.

vardagsrum_livingroom_soffa_sofa_Foto_Jonas_Gustavsson

Den påverkan huset gör på marken i dag är fästpunkterna för de nio järnbalkar som det vilar på. Till slut kom paret nämligen fram till att de ville prova att ”smyga in” huset i den befintliga naturen. Det skulle byggas av naturliga material, ha ett lätt svävande känsla och ha en arkitektur inspirerad av amerikanska Case Study Houses.

Annons
matplats_Diningroom_Foto_Jonas_Gustavsson

– Våra tankar gjorde att vi hamnade på mycket exklusiva arkitektkontor som inte riktigt tyckte att vår budget passade dem, skrattar Albert. Till slut fick paret höra talas om arkitekten Vasco Trigueiros och de förstod snabbt att de hittat rätt.

kok_kitchen_Foto_Jonas_Gustavsson

– Han är en excentrisk arkitekt med spännande idéer och vi föll direkt för hans estetik, säger Amanda.

Annons

Vasco och Albert jobbade tätt ihop med ritandet. Utmaningen var aldrig att göra huset unikt, det var att anpassa det för ett vardagsliv.

– Vi ville visa att det fanns plats för en barnfamilj även i ett arkitektritat hus, säger Albert.

kok_kitchen_gardin_curtain_Foto_Jpnas_Gustavsson

Villa Åkermans planlösning delar upp ytan i en privat och en publik del.

– Den bakre delen av huset är en välbehövlig retreat- avdelning eftersom andra halvan av huset består av en enda social mötesplats. Då känns det extra viktigt att kunna dra sig undan, säger Amanda.

Annons
forvaring_storage_hyllor_shelves_Foto_Jonas_Gustavsson

Överallt i huset finns dold förvaring, nästan ingen vägg är bara en vägg utan en skåpsdörr eller lådfront. De öppna, rena ytorna, skjutdörrarna och det tröskellösa golvet har visat sig ha tydliga fördelar för en familj med två barn, döttrarna Harriet och Hedvig.

– Det tar fem minuter att ”städa” det här huset varje kväll så vi behöver inte vara rädda för att det ska bli lite stökigt. På nolltid infinner sig vuxenfriden, säger Albert.

sovrum_bedroom_Foto_Jonas_Gustavsson

Två tredjedelar av husets tomt, som gränsar mot ett naturreservat, har paret lämnat helt orörda. Dagligen har familjen rådjur, rävar och skogsharar alldeles på andra sidan glasväggarna. Och landskapet där ute är verkligen föränderligt.

– Det råkarga vinterlandskapet, vårens liljekonvaljfält, det höga sommargräset och hösten då allting gulnar, säger Albert. Amanda har en tydlig favorittid:

– Jag tycker allra mest om våren när man verkligen suktar efter att det ska vända. Då kan man märka förändring på knopparna dag för dag, som en biologisk nedräkning till sommaren.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons