Första gången inredaren Pella Hedeby klev in i huset utanför Södertälje tyckte hon att det var det vackraste hon sett. Det är lätt att förstå. Den moderna enplansvillan ligger på en liten höjd vid en landsvägskorsning, inte långt från en av Mälarens sydligaste fjärdar.

Styling: Pella Hedeby
Text: Anders Bergmark
Foto: Kristofer Johnsson

Innanför ytterdörren möts man av vacker kalksten, som sedan lämnar över till ett grått trägolv. Svartmålade återvunna dörrar kontrasterar effektfullt mot en liggande träpanel. Och då har vi inte ens kommit in i det öppna vardagsrummet och köket med en betagande utsikt över ett öppet trädäck, trädgården med den stora eken nedanför, landsvägen, och på andra sidan delar av en mjukt böljande golfbana.

Stämningsfullt vardagsrum i gråa toner

Sambon Andreas, som har en bakgrund i byggbranschen, ritade och byggde huset innan de träffades. Sedan dess har de byggt attefallshuset där Pella arbetar och nu står ett orangeri på tur. Halva tiden delar de huset med Pellas båda söner Leo och Viggo och Andreas dotter Filippa.

Takhöjden på tre meter, materialen och den återhållna färgskalan skapar ett vilsamt lugn härinne.

”I avskalade miljöer blir inredningen desto viktigare”

– Jag jobbade med nyproducerade bostäder på JM i tolv år och lärde mig att skapa en sorts hemkänsla i ganska kala lägenheter. I avskalade miljöer blir inredningen desto viktigare: sköna material, behagliga färger och bra belysning, berättar Pella.

För ett inredningsproffs är det naturligtvis en utmaning att komma till ett ganska nybyggt hus utan att själv fått ha ett finger med i spelet.

– När jag flyttade in kände jag också att huset hade en ganska färdig, definierad stil. Det tog ett tag att låta det sjunka in att jag inte fick bestämma allt, säger hon med ett skratt.

Pella beskriver sin stil som en sorts mjuk minimalism. Samtidigt vill hon inte binda sig vid ett visst uttryck. Inredning måste få vara levande, förändras och utvecklas över tid. Om man utgår från vad man tycker om och bara väljer saker som man verkligen vill ha så blir helheten också bra.

– Jag försöker alltid hitta en balans. Jag vill inte ha någonting som skriker efter uppmärksamhet. Jag tycker om när saker är vad de är utan några stora gester, ett bord som är ett bord. Sedan adderar jag detaljer som jag tycker om: en pläd, en favoritbild.

Pella Hedeby utgår ifrån sig själv i inredningen

Som inredare kan man behöva förhålla sig till trender, men för Pella har trendintresset svalnat. I dag utgår hon mer ifrån sig själv.

– Jag har arbetat ett tag som stylist och känner att jag inte alltid måste vara precis på trend, jag skärmar gärna av mig lite från det där. Jag ser det mer och mer i sociala medier också.

Det har gått från att de mest gillade var de som hade det nya och coola till att det är de som har haft samma saker en lång tid.

I det här huset handlar uppdateringar oftast inte om att köpa nytt utan om små förändringar, som att variera mellan olika klädslar på soffan, byta ut bilder och accessoarer eller flytta på saker och låta dem få nya funktioner och nya sammanhang.

Med det här läget och den här utsikten behövs inte mer.

– När vi vaknar ser vi rakt ut över nejden. Det första jag gör är att öppna ut mot altanen. Sedan sätter jag på en kopp kaffe och går ut och plockar lite ogräs. Jag har ofta så högt tempo i jobbet, så att bo så här, i det här lugnet, är en härlig återhämtning. Vi älskar att vara hemma!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Soffan Le Grand Air från Decotique i vardagsrummet byter skepnad med klädsel i vitt eller grått beroende på årstid. Fotokonst på väggen av Carl Bengtsson. Vägglampa Bestlite från Gubi. Soffbordet med kalkstensskiva är måttbeställt av grannen som tillverkar de svetsade underredena under namnet 12piecesofmetal. Vas Pallo från Skruf. Taklampa från New Works. Tavlor lutade mot väggen: en reklamaffisch från en H&M-kampanj som Pella ramat in, Y:et från Playtype och en plywoodskiva som förvandlades till konst med lite väggfärg inför en fotografering. Fåtöljen CH25, från Carl Hansen & Søn, är inropad på nätauktion – en möbel som flyttat in för att stanna.

Kök med utsikt. Bänkskiva 
i kalksten Azul Valverde med stänkskydd av överblivna klinkerplattor från hall 
och badrum i samma material.

Familjens andra vardagsrum – eller det huvudsakliga under sommarmånaderna. Loungegrupp i teak från Muubs. 
Betongkrukor från Zetas. Hänggunga Renoir från Sika Design och soffbord med marmorskiva på ett gammalt underrede från ett Ikeaskåp.

Fönstret i badrummet släpper in ett 
ljuvligt morgonljus att vakna till. Kommod från Aspen, rullvagn från Domo Design och tavelvägg
med inramade sidor ur Carl Bengtssons fotobok Portraits. Handdukar från Vipp och 
hamamhandduk från Artilleriet.

Linnesängkläder från Dirty Linen. Arbetslampa Tolomeo från Artemide. 
Anslagstavla i brun kork, köpt på Jakobssons Möbler i Örebro. Pella fyller den med diverse inspirationsbilder, en ständigt föränderlig moodboard som blickfång. Vintagesideboard från Lily & Oscar, karmstol T14, design Patrick Norguet för Tolix.

De gamla dörrarna till sovrummet är inköpta från en renovering av en institution i Stockholm. 
Fiskbensvävd pläd från Vivarse/Posh Living. Taklampa Schooley Lamp av Mark Eden Schooley. Matta från Private 0204.

Pella Hedeby är 
inredare och stylist och har sin blogg Stilinspiration 
på elledecoration.se. De gamla dörrarna är inköpta 
från en renovering av en institution i Stockholm och tillför fin karaktär till det nybyggda huset.

eos och Viggos rum, det tidigare arbetsrummet, hade ett loft med gästsäng. Den undre delen tillhörde Filippas rum 
och fungerade som en walk-in-closet. Men när två personer blev fem i huset så fick planlösningen modifieras något och den undre slafen blev ett mysigt krypin. Sängkläder från By Nord, pläd Crinkle från Hay, stol från Tolix och arbetsbord från Habitat. Arbetslampa 
Loft från Jielde. Plåtskåpet fyndades på Blocket. Heltäckande sisalmatta ger rummet en naturlig värme.

Läs mer:

Tidlösa färger med naturen i fokus – stylisten Pella Hedebys bästa tips

Urbana vibbar möter industriellt hos designparet

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris