Bohemisk lyx hemma hos Malene Birger

31 jan, 2017 
AvSara Ångström Burling
Detta är Malene Birgers hem.
I Malene Birgers hem i London blandas arbete och privatliv. Med en lugn bas och en säker hand skapar hon balans i ett myller av föremål från jordens alla hörn.
Annons

Det är saker överallt. Vid första ögonkastet kommer känslan av att kliva in i en hemlig skattkammare. Här finns konst från golv till tak, skulpturer i all världens former, underfundiga saker och ting, mattor och möbler hämtade från kontinenter och kulturer långt borta.

Se bilderna från Malene Birgers hem

Huset är vårt liv berättar Malene Birger.

– Lägenheten är vårt liv, vårt hem, min studio och mitt arbete just nu, men vi flyttar ofta. Det är här jag är kreativ och arbetar på mina projekt för andras hem. De möbler, antikviteter och den konst jag har i dag behåller jag i många år. Det är saker jag håller av och som jag tycker om att titta på varje dag

Annons

Lägenheten, som Malene delar med sin man, ligger i hjärtat av South Kensington i London. Området är fullt av liv men här finns också lugna oaser, och lägenheten – som rymmer både bostad och studio – har utsikt över två små parker.

Lägenhet med stort ljusinsläpp.

Malene Birger är grundaren av en av Danmarks största internationella modesuccéer någonsin, modehuset By Malene Birger. Sedan hon lämnade företaget i januari 2014 är hennes nya inredningsmärke Birger 1962 hennes stora fokus. Hon är en nomad och resandet en del av hennes dna. Så har det alltid varit och alla sakerna, som hämtats hem från när och fjärran, bidrar till en speciell stämning av autenticitet blandat med en nypa exotism.

Annons
Mycket konst på väggarna.

– Jag har min stil, men jag flyttar också ofta och ändrar lite på hemmets uttryck varje gång vi byter miljö. Min man har accepterat villkoren och trivs.

Inspirationen kommer till henne på naturlig väg, som en del av det liv hon lever: genom hotell, restauranger, marknader hon besöker, tidningar, filmer, nya människor och, inte minst, de vintageböcker hon samlar på. – Ibland räcker det med att gå ut på gatan, för här finns livet alldeles utanför dörren.

Köket i lägenheten.

Estetik är viktigt för Malene Birger och hon lägger stor energi på att skapa ordning och reda i kompositioner i hemmet.

Annons

– Jag kan känna av en obalans i kroppen om saker inte är ”rätt” placerade. Jag försöker skapa lugn i ett hem med miljoner av saker.

Detaljer från lägenheten.

Konsten betyder mer och mer för Malene och hon målar så ofta hon kan. Hon säljer verk och använder sin egen konst som grafiska element i inredning, både privat, på uppdrag och i utställningar.

– Om fem, sex år vill jag gärna ägna mig åt konsten på heltid. Därför har jag köpt ett litet hus på en grekisk ö. Där kommer jag att få min havsutsikt, frihet och ateljé och finna den ro som behövs för att jag ska kunna fördjupa mig.

Annons

Styling: Pernille Vest
Text: Maja Hahne Regild
Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters agency

Läs mer:

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Annons
Innehåller annonslänkar