Mysigt och bohemsnyggt i 60-talsvillan

Avslappnat, mysigt och informellt är mode- och reklamfotografen Peter Gehrkes inredningsfilosofi. Lägg till en stark känsla och ett säkert öga för färg, form och coola detaljer.
11 mars, 2016

De skulle flytta från sekelskiftesvåningen på Södermalm i Stockholm och letade hus i olika förorter runt hela stan. När 60-talshuset på Solsidan, Saltsjöbaden, dök upp visste familjen Gehrke att det var rätt. Utsikten, läget vid vattnet, den perfekta solnedgången, stämningen i huset.

– Det hade känslan av ett enplanshus, lite Case Study, som vi gillar. Vi tyckte att det danska teglet var spännande. Det var lite Bondkänsla också, med ett intercomsystem i hela huset som säkert var väldigt hi-tech när det byggdes.

Intercomsystemet finns inte kvar, men den tydliga känslan av just 1960-tal har Peter och Julia Gehrke velat behålla.

Även om de har byggt om hela huset på insidan och ändrat planlösningen helt: de har rivit väggar för att få bort dörrar och små rum, tagit upp fönster och byggt ett nytt kök i vardagsrummet. De har höjt golvet och lagt in jatoba – även kallat brasiliansk körsbär – i både golv och tak för att få en genomgående känsla av mörkt trä.

Renoveringen tog tre och ett halvt år

Under matbordet och soffan har de lagt in skiffer som fortsätter genom det nya skjutdörrspartiet ut på uteplatsen. Tre och ett halvt år nonstop tog renoveringen och på frågan om han har snickrat något själv skrattar bara Peter.

– Ingenting! Ska man ha finish ska man inte göra det själv.

Däremot har han noga tänkt ut och ritat allting, förutom när det gäller köket där en arkitekt gjort ritningarna efter Peters idéer och där Svensson snickeri har byggt köket i palisander och carraramarmor.

Ett hem med internationell känsla

Känslan i huset är internationell: lite Kalifornien, Mexiko och Sydeuropa möter skandinaviskt 50-tal, surfigt och bohemsnyggt à la 60- och 70-tal. Var inredningsintresset kommer ifrån vet han inte riktigt.

– Kanske har det med yrket att göra. Jag skapar drömbilder även på jobbet, tänker ut hur det ska se ut och bygger sen upp det.

Peter Gehrke jobbar för många internationella kunder, med både reklam och modefoto. Det innebär att han är mer på resande fot än hemma, före jul hann han med 10 länder på 14 dagar. Och har han tid över på resorna shoppar han gärna grejer till hemmet. Som filtar, kuddar, detaljer.

Det stora intresset – att göra fynd

Ständigt på jakt efter saker som förstärker känslan han strävar efter – ”mysigt, avspänt, informellt: kom in barfota och släpp allt” – vare sig det är på en loppmarknad på andra sidan jorden eller på nätauktion hemifrån. Intresset för fynd har lett till att vissa föremål, alltifrån golv och kakel till byråar, har skeppats hem i containrar.

Det har också lett till ett stort behov av att sortera samlingarna då och då.

– Vi rensar konstant! Men det är också ett måste när man förändrar sin stil. I sekelskifteslägenheten hade vi en helt annan stil än här.

Och om Peter ska vara riktigt ärlig är det en annan sak som han ännu hellre letar efter på sina resor än inredning numera – skategrejer. Skateboard är det största intresset och något han delar med sönerna Vincent och Adrian. Så det är inte alls konstigt att den fantastiska terrassen mot Erstaviken domineras av en skateramp. Och att den får sällskap av en större ramp nere vid strandkanten.

– Att åka skateboard är det bästa som finns.

Text: Mari Janson
Styling: Gill Renlund  
Foto: Johan Sellén

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Kreativt, ombonat och personligt sekelskifteshem

Sober elegans möter hållbarhet i drömhus i Skåne