Naturnära inredning – och en helt makalös utsikt

De drömde om en liten stuga vid vattnet men hamnade högt upp bland tallarna på en bergstopp. Men inte sörjer Elisabeth och Sture Nilsson det. För där, på toppen av Tynningö med en magnifik utsikt över farleden, har de hittat sitt semesterparadis.
24 maj, 2017

När barnen flyttat ut och villan i Bromma bytts mot en lägenhet i stan började längtan efter ett lantställe att gro hos Elisabeth och Sture Nilsson.

– Vi ville gärna ha en plats där vi kunde umgås med familj och vänner, berättar Elisabeth.

Det var på Tynningö, mellan Vaxholm och Värmdö i Stockholms skärgård, som de lite oväntat hittade sin sommarpärla för fem år sedan. De hade kommit till Tynningö för att besöka några vänner på deras sommarställe. Vännerna hade spanat in ett fritidshus som de visste skulle säljas. Och när Elisabeth och Sture kom på besök passade de på att tipsa om det.

– Vi fick en privat visning men fick ingen direkt känsla för huset. Det låg till att börja med otillgängligt, högt uppe på ett berg. Tomten var väldigt eftersatt, marken var i obalans och huset med tillhörande gästhus var i dåligt skick och saknade charm.

Elisabeth och Sture tackade nej och tankarna på sommarhus lades på is. Men så en dag ringde ägaren och berättade att han gärna ville sälja huset till just dem.

– Då sa vi plötsligt ja. Bara så där. Där är vi väldigt lika – vi älskar projekt och tycker att det är kul med stora utmaningar.

En bergstopp med obalanserad mark och eftersatt växtlighet skulle avskräcka många. Men faktum är att det var just tomtens läge högt upp bland tallarna och med öppen vy mot farleden som avgjorde affären. Dessutom uppskattade både Elisabeth och Sture närheten till stan och möjligheten att kunna åka ut året om. De bestämde sig för att genomföra förändringarna i en lugn takt. De första två åren ägnades uteslutande åt utemiljön. Marken schaktades om och stora terrasser byggdes runt husen. På så vis skapades räta vinklar och tomten fick en balans som saknats tidigare.

– Arkitekt Ivo Akabaliev hjälpte till med att få huset att landa på sin höga plats. Han tog också fram passande materialval till både exteriör och interiör. Vi är så nöjda med träfasaden som behandlades med järnvitriol. Den grånade träytan smälter in naturligt i bergsmiljön.

Efter det att tomten och fasaden fått sig en rejäl omgörning var det dags för insidan på storhuset. Innan renoveringen drog igång bad Elisabeth sin vän, inredaren och arkitekten Per Söderberg, att titta på en ny planlösning för huset.

– Genom att bestämma plats och storlek på alla nya fönster gjorde Per underverk för känslan. Huset fick ett eget uttryck med alla sina gluggar och invändigt är ljusinsläppet fantastiskt. Per ritade även en ny öppen spis som han placerade mitt i köket på nedre plan.

Då huset var i dåligt skick blev en omfattande renovering nödvändig och ytskikt, våtutrymmen och kök fick bytas ut.

Elisabeth driver till vardags textilföretaget Astrid och jobbar dagligen med färg och form. I sitt sommarhus inreder hon gärna med lugna jordfärger och låter miljön utanför sätta fonden. I inredningen syns material och inslag från naturen som exempelvis ullmattor, linnegardiner, kvistar och gröna växter.

Drömmen om ett ställe där familj och vänner kunde mötas har onekligen gått i uppfyllelse. Här finns plats för många, både i storhuset, i gästhusen och i det charmiga lusthuset som ligger högt upp med utsikt över farleden.

– Vi hade tänkt oss en liten stuga nära vattnet men hamnade i stället i ett stort hus uppe på en topp. Och tänk så bra det blev!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Träfasaden är behandlad med järnvitriol och den grånande träytan smälter in fint i bergsmiljön.

Vardagsrummet ligger i öppen planlösning med köket och rummets utropstecken är den öppna eldstaden ritad av Per Söderberg. Framför soffan skymtar pallen NEB Stool Low från No Early Birds.

Från lusthuset finns bästa utsikten över farleden. Nere på däcket står utefåtöljer från Slettvoll i teak och matgrupp från Grythyttan.

Det ljusa sovrummet är inrett i lugnajordfärger. Fåtöljen Fox i rotting ritades 1936av Viggo Boesen, Sika Design. Rund spegel Circum från Posh Living och golvlampa Tab från Flos. På sängen och i fönstret syns textilier från Astrid.

Vy inne i sovrummet med kroken Hook från Hay i förgrunden.

Sovrummet i lillhuset invid stensötan. Väggar och inredning är tillverkade av björkplywood. Golvlampor Tab från Flos.

Med hjälp av stora fönster i köket blir matplatsen ett med uteplatsen. Bordet är 
gjort av golvplank från Dinesens och benbockar från Ikea. Runt bordet står Y-stolar från Carl Hansen & son och träpallar 
från Annuzza. I taket sitter spotlight belysning 
Star i kopparfrån Örsjö. I alla fönsterpartier hänger tyget Malva från Astrid.

Litet arbetsrum på övervåningen med en fantastisk utsikt.

Lillstugan ligger nedanför en slänt av stensöta. Där nere finns en speciell känsla och här vill alla sova!

Högt uppe bland tallarna på toppen av ett berg ligger Elisabeths och Stures sommarparadis.

Av: Gill Renlund

Text: Caroline Holmbom

Foto: Johan Sellén