Magisk färgeufori i centrala Stockholm

Emma och Alex satte bo i ett ståtligt sekelskifteshus, i en lägenhet som de varsamt öppnade upp för att den skulle nå sin fulla potential.
01 november, 2016

De slitna golvbrädorna lutar betänkligt i hallen, fyra trappor upp i det vackra sekelskifteshuset nära Odenplan i Stockholm. Genom dubbeldörrarna till det stora vardagsrummet flödar solljuset in och till höger vetter två sovrum mot en grön innergård. Det var ljuset och känslan som fick Emma och Alex Thorstrand att slå till. Då hade lägenheten tre rum i fil mot gatan med vardagsrum, kök och kontor.

Gröna väggar i vardagsrummet

”Det var som att hitta hem”

– Vi såg redan på visningen att vi skulle kunna ta bort väggarna mellan rummen ut mot gatan och skapa ett stort rum med fyra fönster i fil. Och det var väldigt lugnt och ljust i sovrummen. Det var som att hitta hem, berättar Emma.

Hon är modestylist med både svenska och internationella magasin som uppdragsgivare. Alex startade och driver Day Spa i Stockholm och har en bakgrund som set designer. För Emma finns det flera likheter mellan hur hon arbetar med att styla modebilder och hur hon tänker kring inredning.

Emma Thorstrand i sitt hem i Stockholm

– Jag vill skapa något som har egen karaktär, bygga en värld som jag tycker om. Och oavsett om det handlar om kläder eller inredning så gillar jag att hitta saker som alla inte omedelbart vet var de kommer ifrån, säger hon.

– Det handlar om att blanda – fina saker, färger och material. Jag vill ha en lagom avvägning av allt och plockar upp intryck överallt, ser saker som jag tycker om, former och färgkombinationer i olika miljöer och på film. Det blir mycket springa fram och ta en bild på tv:n.

Kök med öppen planlösning och platsbyggd förvaring

Möbler och belysning från resor utomlands

Flera möbler och lampor har de köpt utomlands och släpat hem, som ljuskronan i köket av turkiska Autoban, som de köpte i Istanbul, och golvlampan av Muller Van Severen, köpt i Antwerpen. (Lite som att bo i en lampaffär, konstaterar Emma.) Andra saker har Alex byggt, som köks- och soffbordet. Det är en inredning skapad i kreativt samspel.

Mörkgrön fondvägg i köket

Lägenhetens placering högt upp i huset och ljusinsläppen från de fyra fönstren gjorde det möjligt att välja en mörk färg på väggarna. Emma och Alex bestämde sig för en mörkgrön nyans. Emma berättar att kulören såg nästan svart ut när de provmålade med den första gången.

– Men det gröna skiftar över dagen och över årstiderna, från mörkgrön till nästan turkos. Det är väldigt häftigt.

Glasdörr leder in till sovrummet

Förutom att skapa det stora rummet ut mot gatan har de tagit upp ytterligare en dubbeldörr mellan det och hallen. I väggen mellan deras eget och treårige sonen Toms sovrum har de satt in ett glasparti med dörr, allt för att skapa ett naturligt flöde i lägenheten.

– Vi har utgått från hur vi lever. Det ska finnas öppna ytor och vara enkelt att gå runt och röra sig mellan rummen.

Av Gill Renlund
Text Anders Bergmark
Foto Johan Sellén

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

40 kvadratmeter stilfull elegans i lägenheten på Kungsholmen

Kreativt, ombonat och personligt sekelskifteshem