Magiskt ljus och nordisk svalka i sommaridyllen

Finslipade
detaljer, väl 
valda material och ett 
fantastiskt läge gör huset i Torekov till Bengts och Aliyas älskade tillflyktsort.
29 juni, 2017

Då Bengt Björklund och dåvarande hustrun letade sommarhus stack det svarta huset på Heden utanför Torekov ut. Med dess svarta färg, uppstramade design och glasklädda gavel mot havet utgjorde huset en kontrast till de mer traditionella sommarstugorna och gamla genuina fiskehusen i området. När de steg in i huset kände de direkt att det var rätt. Det kändes varmt och ombonat och framför allt var det ljust.

Av: Gill Renlund
Text: Sophia Genitz
Foto: Johan Sellén

– Det är något speciellt med ljuset i det här huset. Det kan vara soligt eller mulet – allt trä ger ett så vackert ljus, säger Bengt.

Invändigt är tak och golv av vitpigmenterad furu. Väggarna är delvis råspontade paneler och delvis vitmålad väv. Allrummet med öppen planlösning mellan kök, matrumsdel och vardagsrum har en härlig rymd med tak öppet upp till nock och generösa fönsterpartier. Byggåret är 1996 och arkitekten Olof Hultin har använt svart skiffer på delar av golvet för att effektfullt bryta av allt det ljusa träet och låta stengolvet breda ut sig mellan två entréer och in i köket, där furugolvet skulle ha blivit för känsligt.

I dag delar Bengt och sambon Aliya sin tid mellan en lägenhet i Stockholm och huset i Torekov. Aliya, som hela livet varit Gotlandsfrälst, har kommit att älska Bjärehalvön lika mycket som Bengt, som är uppvuxen i Skåne.

– Efter att ha tillbringat mer än 35 somrar på Gotland var det inte helt lätt att lämna, men på många sätt påminner landskapen om varandra och det tog inte lång tid för mig att känna mig hemma i den här vackra trakten – och förstås i det här härliga huset. Nu har jag varit här i över tio år och längtar ständigt hit, säger Aliya.

Om Bengt var den som fick introducera Aliya för Skåne så var det hon som fick övertala honom att flytta in till stan hemma i Stockholm. Tidigare har Bengt alltid bott i hus och mixen med sommarhus och stadsboende är således ganska ny för honom.

– Det är häftigt med den otroliga kontrasten mot stan och det blir så påtagligt med lugnet och tystnaden här. Det är alltid en otroligt positiv känsla som infinner sig så snart vi har parkerat bilen här utanför, förklarar Bengt.

Tillsammans har Bengt och Aliya fem barn från tidigare äktenskap och i dag, då några vuxna barn flyttat utomlands, har huset i Torekov blivit en viktig plats där alla kan samlas om sommaren.

– Den absolut bästa känslan är precis i början av sommaren då vi har hela den härliga tiden framför oss med alla barn, ungdomar och vänner i antågande, säger Bengt och Aliya.

Huset kräver inte så mycket underhåll; fasaden är målad med svart slamfärg och tomten har de fått hjälp av en trädgårdsarkitekt att planera. Den är planterad med växter som ger en vild känsla – ”vildvuxet, absolut inte en villaträdgård” löd uppdraget – och i dag finns här rosor, höga gräs, vilda blommor och många krukplanteringar. En tidigare gräsbelagd uteplats har blivit till ett enormt däck med pergola. Bengt och Aliya ville ha något som kräver minimalt underhåll och påminner om terrasserna på Ibiza eller Mallorca.

– Därför blev det vitpigmenterad betong omgärdad av sibirisk lärk. Och det blir verkligen Medelhavskänsla när solen lyser på den vita ytan, säger Bengt.

Det stora däcket är en perfekt plats för ett komplett utekök och pergolan som ramar in ett hörn av terrassen kommer om något år att täckas av blåregn.

– Det här är vår soliga oas. Här handlar livet om matlagning, bad, långa promenader och härligt umgänge, avslutar Aliya.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

I gästrummet hänger Bengts pappas morgonrock från 50-talet på väggen.

Rottingstolarna kommer från Bengts föräldrars sommarställe i Beddingestrand.

Hallens trappa leder upp till det lusthusliknande ”tornet” som byggdes till av de förra ägarna. En perfekt plats för att se solen gå ner bakom Hallands Väderö.

Köket är del 
av storstugan. Golvet här och mellan de två entrédörrarna är klätt med svart skiffer.

Furuträets gyllene ton lyser igenom den vitpigmenterade ytbehandlingen 
på väggar och tak och ger ett varmt ljus oavsett dager i det stora allrummet. 
Foto på väggen av Daniel Hertzell med motiv från Österlen. Matbord Sandra från Asplund. 
I förgrunden Yngve Ekströms Lamino i rotting med fotpall.

Hängande fåtölj i äggmodell, Sika Design, Asplund. Indigofärgad pläd från Nivå 125 i Båstad.

Serveringsvagnen som hör till uteköket är från Röshult.

Liksom för husets golv samsas olika 
material på den nybyggda terrassen, där vitpigment-erad betong och sibirisk lärk breder ut sig. Pergolan 
i ena änden av det stora däcket ger skön rumskänsla.

Balansen mellan tradition och modern 
form ger det svarta huset karaktär.