Magisk och stilren oas i hjärtat av Paris

hemma hos lauder i paris

Aerin Lauder har farmor Estée att tacka för att hon idag känner sig som hemma i Paris.
07 november, 2019
Aerin Lauder bland festklänningar i Paris

Första gången Aerin Lauder besökte Paris var som femåring tillsammans med farmor, amerikanska kosmetiklegenden Estée Lauder. Året var 1975.

– Vi bodde på hotellet Plaza Athénée, gick på restaurang Relais och åt den mest fantastiska grillade kyckling med pommes frites, berättar Aerin Lauder där hon sitter i soffan i familjens övernattningslägenhet.

Aerin Lauder i sin lägenhet i Paris

– Jag blev omedelbart helt betagen av Paris och helt uppfylld av allt det vackra här.

Så känner hon fortfarande då hon besöker staden. Men numera behövs ingen suite på Plaza Athénée. Tidigt 90-tal köpte Aerins föräldrar, Ronald och Jo Carole Lauder lägenheten med tre sovrum som blivit kvar i familjen.

– De förälskade sig i utsikten mot Eiffeltornet, vyerna över den dekorerade domen på Les Invalides, solnedgångarna och läget mitt i staden.

Vardagsrum med trägolv, växter och färgglada detaljer i Paris

Till renoveringen anlitades Antoine Stinco, arkitekten som då nyligen omarbetat konstgalleriet Jeu de Paume i Tuilerierna. Stinco suddade bort allt gammalt, klassiskt och franskt i lägenheten och fyllde den med inredning gjord av platanträ.

– All platsbyggd träinredning gör att det känns som om du är ombord en båt. Det är lugnt och rofyllt.

Arbetsplats i trä och förvaring i Paris

Den minimalistiska basen fungerar som en perfekt grund för familjens samling av modernistiska skatter som soffan av Jean Royère, George Jouves keramik, ovanliga möbler av Jean Prouvé och Yves Kleins skulptur Victory of Samothrace som tronar på Carlo Mollinos glasbord.

Sedan Aerin Lauders far Ronald pensionerat sig på halvtid spenderar han och hustrun Jo Carole allt mer tid i Paris. Farmor Estées minne lever också kvar här och Aerin har henne att tacka för många minnesvärda upplevelser.

Sovrum helt i trä i Paris

– Under många, många, många år besökte jag Chanels och Givenchys visningar tillsammans med henne. Farmor älskade också att besöka butiker och varuhus – vi gick genom skönhetsavdelningarna för att kolla hur hennes produkter sålde.

Idag gör Aerin likadant då hon spejar på sina egna produkter. Sedan hon grundade sitt företag Aerin 2012 har hon bland annat lanserat 22 dofter som numera säljs i Paris. Det ger henne anledning att ofta besöka staden.

Matplats i trä med utsikt mot Eiffeltornet i Paris

– Jag älskar att bara gå längs gatorna och se hur folk är klädda. Och så finns här museerna, inredningsbutikerna Talmaris och Casa Lopez och blomsterhandlarna… Jag känner mig konstant inspirerad när jag är i Paris!

Av: Dana Thomas/Cynthia Frank

Översättning: Sophia Genitz

Foto: Pascal Chevallier

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

Jean Prouvés Presidential desk, snurrstol och bokhylla trivs bra i vardagsrummet tillsammans med Jean Dubuffets konstverk och 
en vintage Serge Mouille-lampa på väggen.

Aerin Lauder i klänning av Giambattista Valli framför den öppna spisen som liksom resten av lägenheten omdesignades på 1990-talet av Antoine Stinco. På Carolo Mollinos glasbord står Yves Kleins skulptur. Vaser av Jouve och på väggen hänger ett verk av Piero Manzoni.

Nätta möbler från mitten av nittonhundratalet passar lägenhetens avlånga rum. Soffbord och fåtölj av Jean Prouvé. Längs väggen står Jean Royères soffa. Patrick Jouins runda bord och Agnes Martins skulptur bryter av mot rummets kantiga former.

Aerin Lauder sitter i bröderna Campanas teddybjörnsfåtölj iklädd Chaneljacka och Pradabyxor framför sin samling med klänningar av Valentino och Giambattista Valli och skor av Gianvito Rossi och Valli.

Sovrummet har väggpaneler av platanträ och vägglampor av Serge Mouille. Framför sängen står ett ställ för resväskor som är vintage Giò Ponti. Bilden på väggen 
är ett foto av Thomas Struth.

Kring det specialbeställda matbordet står Jean Prouvés stolar från 1930-talet. Akari-lampan av Isamu Noguchi är vintage.

LÄS MER:

Personlig drömoas hos designern i Paris

Experimentellt, funktionellt och estetiskt i Paris

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris