Ljuvligt trähus – omgivet av hundratals rosor

16 aug, 2016 
AvELLE Decoration
I ett över hundra år gammalt sommarnöje inbäddat i över hundra slags rosor bor David Carlson och Madeleine Carlson Ahnell. Den enkla, sköna stilen gör att vardagen känns som ledighet och sommaren skymtar runt hörnet året om.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den svenska sommaridyllen är nästan overklig i Falsterbo i slutet av juni. Det är inte svårt att förstå att det är just här David Carlson och Madeleine Carlson Ahnell har valt att skapa ett hem. Redan på gatan känner man doften av de 100 (!) olika sorters rosor som växer innanför staketet i en av de mest prunkande trädgårdar jag sett.

Rosengarden_entre_entrance_Foto_Petra_Bindel

Innanför grinden möter först blandrashunden Selma, ett svart och väldigt entusiastiskt yrväder, sedan ett vackert trähus målat i grått med vita snickerier. Huset byggdes 1901 av en bankdirektör och var Falsterbos tredje sommarhus.

Annons
Rosengarden_garden_tradgard_exterior_gray_house_Foto_Petra_Bindel

– Salta bad blev populärt vid den tiden och Falster- bo började växa fram som sommarort i början av 1900-talet. Huset var i samma familj i tre generationer innan vi köpte det 1998, berättar David.

Rosengarden_garden_tradgard_rosor_roses_utemobler_outdoor_furniture_Foto_Petra_Bindel

Mycket har hänt under de sjutton år David och Madeleine har bott i huset med sönerna Otto och Svante (tidigare även med Davids nu utflugna barn Kim och August) – utöver att rossamlingen utökats väsentligt.

Annons
Rosengarden_matplats_dining_room_Foto_Petra_Bindel

– Huset var ganska så rejält förvanskat när vi köpte det, men vi såg potentialen och kvaliteterna som gömde sig under lager av eternit, gipsväggar och plastgolv. Mycket var gömt under ytan och kunde plockas fram och renoveras till ursprungligt skick.Vi började med att riva bort lager av gips och tretex och ta fram originalsnickeridetaljer. Golven hade också många lager av beläggningar: korkoplast, plast och laminatgolv. När det var gjort började vi arrangera rabatterna i trädgården.

Annons
Rosengarden_livingroom_vardagsrum_Foto_Petra_Bindel

För den här familjen är huset ett åretruntboende, men de har ansträngt sig för att bevara den sommarhuskänsla som är husets själ. Ljust och luftigt med vita väggar och en och annan tapet och trärena, såpade trägolv. Att de gamla handfaten i sovrummen på andra våningen bevarats gör också sitt till.

– Vi har försökt skapa ett hus som har en tydlig ”Falsterbokänsla”, ett ledigt avslappnat boende nära hav och strand.

Rosengarden_matplats_dining_room_fonster_window_dark_wallpaper_Foto_Petra_Bindel

Inredningen känns tidlös och spåren efter innehavarnas förflutna inom modern design är försvinnande få – David startade i slutet av 80-talet David design och har sedan han lämnade företaget jobbat som designstrateg och kreativ ledare för en rad namnkunniga designföretag. Madeleine drev länge designbutiken Carlson Ahnell i Skanör.

Annons
Rosengarden_kok_kitchen_industry_industri_blac_white_floor_Foto_Petra_Bindel

– Vi är inte ”inredningsintresserade” i allmänhet. Vårt hem utvecklas långsamt och organiskt. Det är en mix av arvegods, loppis- och containerfynd, auktionsinköp och minnen från resor. Ett hem ska ge uttryck för dem som bor där. Generellt är nog många lite för nervösa för att inte ha rätt möbler eller hänga med i de senaste trenderna. Vi tycker att man helt kan strunta i det och i stället lita på sin egen intuition om vad som är rätt i sitt hem.

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av: Emma Persson Lagerberg  

Foto: Petra Bindel 

Annons