Ljus inredning med personlig touch i centrala Malmö

Sofia och Romeo minskade levnadsytan, men bara när man räknar kvadratmetrarna. I stället fick de njutbara utsikter och utrymme för studier, resor och annat gott i livet.
20 juni, 2017

Lägenhetens långa, fria vyer fick Sofia Vidner på fall och dem har hon strävat efter att behålla och framhäva i trerummaren i centrala Malmö.

– Jag älskar till exempel den fina siktlinje som går från köket hela vägen ner till sovrummet och gör att här inte känns instängt, förklarar hon.

Hon utgår från siktlinjerna som löper mellan rummen när hon inreder, iakttar hur ljuset faller och möblerar varsamt för att inte störa de fria vyerna.

– Det gör att lägenheten känns större än vad den är, säger Sofia som snart är färdig landskapsarkitekt.

”Rumskänsla kan skapas med ett tak ovan”

Hon tycker att det finns många likheter mellan inredning och hennes arbetsområde.

– Kontrast i material, blickfång, siktlinjer och djup arbetar jag med oavsett om det är hemma eller i en utomhusmiljö. Och rumskänsla kan skapas med ett tak ovan eller med hjälp av träd.

Flytten från 125 kvadrat till 84 kvadrat

Till lägenheten flyttade hon med mannen Romeo och barnen Adrian och Edith för fyra år sedan. Mitt under småbarnstiden då många andra familjer gör allt för att öka sin boendeyta gjorde de tvärtom och lämnade 125 kvadrat nära Drottningtorget för 84 kvadrat på charmiga Gamla Väster, nära Lilla Torg i Malmö.

Det var ett mycket medvetet beslut som hon och Romeo tog inför att Sofia skulle påbörja en fem år lång studietid. De ville få ner sina levnadskostnader och bo i just den här attraktiva delen av stan.

– Jag tycker att livet går ut på att äga upplevelser, inte saker. För oss innebär ett mindre boende till exempel att vi kan fortsätta resa några gånger per år trots att jag studerar, förklarar Sofia.

Redan på visningen av lägenheten kände Sofia och Romeo att den var rätt. Rätt del av stan, nära barnens skola, högt upp mellan takåsarna och med rätt stämning och fin planlösning. Här fanns dessutom önskelistans balkong, badkar, skafferi och gasspis.

Lägenhetens genuina material, vackra trägolv, bevarade detaljer och takhöjd på 3,3 meter är andra kvaliteter som gör lägenheten attraktiv.

– Det jag gillar mest är ljuset här på 4:e våningen och att fint ljus kommer in från två håll, berättar Sofia.

Hon är den i familjen som gärna håller i de stora dragen och fokuserar på förvaring när det gäller inredning. Romeo, som är grafisk designer och arbetar i Köpenhamn, är däremot bra på att välja ut enskilda vackra föremål och göra materialval till hemmet.

– Vi kompletterar varandra bra och de senaste åren har vi gått in för att äga färre saker, satsa på kvalitet och leva så giftfritt som möjligt, berättar Sofia.

Att leva så giftfritt som möjligt

Därför är numera sängarna bäddade med madrasser i kokosfiber och ull, golven är endast behandlade med såpa och när en soffa skulle inhandlas var det endast efter att ha fått bekräftelse på att den inte innehöll flamskyddsmedel.

De många rena träytorna är genomgående, från såpade parkettgolv och vägghängda, obehandlade furuskåp, till trappor och spjälor vid barnens sovloft. De största förändringarna familjen gjort är den avdelande halvväggen och de tillbyggda sovloften i barnens rum. Och så har de installerat en kamin i vardagsrummet.

Kakelugnarna som en gång fanns i lägenheten var tyvärr borta sedan länge och saknaden var stor efter eldstaden de hade i den förra lägenheten. De har också bredspacklat väggar, kaklat om, bytt en del köksluckor och slipat golv. Men själva övergången till färre kvadratmetrar var i övrigt odramatisk.

– Jag gillar compact living jättemycket. Det finns en befrielse i att inte äga så mycket och hålla på med en massa prylar hela tiden Vi bor ju inte så himla litet, men det är kul att se hur mycket man faktiskt kan skala bort men ändå ha ett fungerande liv, säger Sofia.

Och trots att de valt bort en hel del saker finns fortfarande hennes samling minnesföremål samt Romeos konstböcker och magasin. Kära ting som kräver utrymme men ändå måste få finnas kvar.

Av: Alexandra Ydholm
Text: Sophia Genitz
Foto: Andrea Papini

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Drömmigt hus med elegant och hållbar inredning i Skåne

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Rofylld oas med japanska influenser mitt i hektiska London