Laxrosa färgmagi i Saltsjöbaden

Laxrosa färgmagi i Saltsjöbaden

Note Designs Daniel Heckscher bjöd in husets laxfärgade fasad och gjorde något vackert av den. Välkomna in i hans trista 80-talslya som blev en riktig godisask!
31 oktober, 2018

En fyrkantig låda med betongkänsla, lågt i tak och total avsaknad av wow-faktor. Så ter sig ett ordinärt hus med lägenheter från 1980-talet. Vi har alla upplevt dem, om inte annat för att de exteriört gärna drar uppmärksamheten till sig med bjärt laxrosa putsfasader.

Av Maria Chiara Antonini
Text Sophia Genitz
Foto Johanna Lehtinen/House of Pictures

Inte ens den fashionabla gamla badorten och villaförorten Saltsjöbaden har kunnat värja sig mot dessa 80-talsskapelser och just i ett sådant hus bor inredningsarkitekten Daniel Heckscher. Som del av Note Design Studio skapar han till vardags färgmagi med en bred palett och det tog honom inte lång stund att bestämma sig för hur han skulle gå tillväga med sitt hem på 83 kvadratmeter i det laxfärgade huset.

– Jag kunde ha blockat ut den helt men i stället valde jag att lyfta in den orangerosa färgen. Och sedan kombinerades den med en mättad blågrön färg som jag också använde i ett tidigare hem, säger Daniel.

Att få en kontinuitet genom att åter använda den blå färgen var viktigt eftersom han flyttade till lägenheten efter en skilsmässa och ville att det nya hemmet skulle ha viss igenkänning med det förra.

Därigenom skulle det kännas tryggt och hemtamt, för honom själv, men framförallt för hans två barn, India och Otis, som bor här varannan vecka. Den blågröna färgen är också en fin komplementfärg till det laxrosa som går mot orange. Det blå lugnar ner och skapar en fin dynamik i lägenhetens sociala rum.

I sovrummet har en grön färg med lite blått i fått fritt spelrum och skapar lugn och trygghet. Daniel känner sig över lag trygg med mycket färg. Färg, mod och nyfikenhet har också alltid varit del av det som skapas av Note Design Studio. Motsatsen däremot, helt vita eller grå miljöer får nästan Daniel att må fysiskt dåligt.

– Med risk för att inte bli hembjuden till mina vänner längre så kan jag säga att vita rum ger mig en tom känsla i kroppen. Vita väggar känns tomma och döda och signalerar bara ickebeslut och rädsla. Livet är ju färg, så fort vi går utomhus så är det ju mycket färg. Även under de gråaste vintermånaderna är världen full av färg, att påstå något annat är nonsens, säger Daniel som tillbringar så mycket tid som möjligt utomhus.

På berg och hav, på cykel, surfbräda eller skidor, det är så han helst vill upptäcka världen.

– Det är i skidliften eller på cykelsadeln jag tänker som allra bäst och det är där de bästa idéerna kommer till mig.

Mot den bakgrunden är det enkelt att förstå att den helkaklade hallen inte bara är en god idé i ett hushåll med två barn. Den är förvisso perfekt för leriga stövlar men också suverän när det ska kånkas cyklar, resväskor och surfingbrädor ut och in genom ytterdörren.

– Jag jobbade en del med kaklet för att få det att kännas varmt och välkomnande. På diagonalen, med terrakottafärgad fog, får standardkaklet ett upplevt högre värde, en helt annan känsla och materialitet, säger Daniel.

Från första stund var den en gång fyrkantiga och intetsägande lägenheten en perfekt yta för honom att ta ut svängarna och testa idéer utan att behöva ta hänsyn till en beställande kund, budgetar eller tidsramar.

– Jag ville testa ett överdrivet färgpåslag, jobba med kakel, skapa effekter med trälister på väggarna och se hur mycket effekt man kan skapa med en relativt liten insats.

Nu har han levt med färgerna och designen några år och han upplever den varken som utdaterad eller som ett tillfälligt experiment.

– Men även bland färgfantasterna på Note är det få som skulle vilja ha det som jag hemma. Jag har ju ett väldigt högt färgpåslag här, lite överdrivet kan tyckas men jag trivs väldigt bra!

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Soffan Mags och soffbordet Don't leave me, båda Hay. 
Golvlampan Baklava, Örsjö, på golvet nedan lampan Cesta, Santa 
& Cole.Vägghyllan är ett formexperiment byggd med enkla konsoler och hyllplan i valchromat. Vaser på golvet, Hella 
Jongerius Jonsberg för Ikea PS 2005. Årorna beställde Daniel från Kanada under småbarnstiden. "De gav en känsla av outdoorliv som det inte fanns utrymme för då." Taket har en ljus blågrön ton och där sitter en skena med blå spotlighter, Foto från Zero.

Grafik Plötsligt blev det jul av Mari Helen Wahlberg, en konstfackskompis till Daniel. Bord, Agra av italienska Accademia som numera heter Potocco. Små vaser och bricka på bordet, Muuto. Taklampa Bell, Normann Copenhagen.

Daniel Heckscher är inredningsarkitekt på Note Design Studio, känt bland annat för sitt experimentella och orädda sätt att arbeta med färg. I sitt eget hem lyckades ändå Daniel skruva upp färgreglaget några snäpp extra.

Målningen kom till 
under Daniels 35-årsfest och då han och ungefär 50 kompisar målade den. 
Gul hund, Magis. Soffan Mags 
och soffbordet Don’t leave me kommer från Hay. Det mindre soffbordet
är Bowl, Fogia. Rutig filt på soffan, Ferm Living. Kuddar, Hay och 
Fibers & Friends.

Tittar man noga kan man ana lägenhetens ursprungliga utseende helt utan pulshöjande inslag. Men en så kallad "tom målarduk" är en perfekt utgångspunkt för en visionär kreatör. "Som formgivare gillar jag att skapa nytt och få skapa historia ihop med objektet. Får jag välja mellan att flytta in i en gammal villa eller rita ett eget hus så väljer jag alla gånger helst att skapa något eget."

Golvlampa Rosy Angelis, Flos. Överkast, Hay.
Kuddar från Hay och 
Fibers & Friends. 
Lampor Glo-ball, Flos. 
Bordet är en prototyp 
av Mats Theselius.

Se och häpna, kökets skåp och fronter är faktiskt i en rätt anonym ljusgrå färg! 
Furugolvet har fått rutor i en stark blå nyans och det ljusgröna standardkaklet har blå fog.

Daniels dotter fick välja 
det rosa kaklet. 
För att få materialet att kännas varmt, välkomnande och arbetat sattes det på diagonalen med en terrakottafärgad fog som lyfter 
färgen lite extra. Resultatet blev som önskat så långt
ifrån en klinisk kakelkänsla som möjligt. Pallen 
Sol från Hjelle och några 
enkla krokar är den enda inredningen.