Inspireras av stylistens gröna hem i jul

Inspireras av stylistens gröna hem i jul

Hemma hos Ulrika Grönlund i Limhamn är julen oftast grön. Hon njuter av den lilla trädgården året runt och smyckar den med vintergröna grenar och kvistar när löven fallit.
21 december, 2016

Innanför grinden till det lilla gatuhuset i Limhamn leder en stensatt gång fram till en vintergrön trädgård, som nästan ger känslan av ombonat vardagsrum. Här står en soffa med kuddar och varma plädar och en kamin som det sprakar i.

Styling: Ulrika Grönlund
Text: Ida Magntorn
Foto: PeterCcarlsson

Det lilla parhuset från slutet av 1800-talet är 75 kvadratmeter. Trädgården är omgärdad av murar. Ulrika har förstärkt den rumsliga känslan med nätta möbler som kan stå ute hela året och som blir sköna på vintern med extra plädar och filtar.

Just en trädgård var viktigt för Ulrika Grönlund när hon sökte nytt boende för snart två år sedan.

– Jag hade letat ett tag och när jag kom hit kände jag direkt att det här huset måste jag bara ha, berättar Ulrika. Trädgården var visserligen både liten och tråkig men potentialen att göra den trivsam med ganska små medel fanns. Jag är förtjust i gammal byggnadsstil och vill gärna bo i ett äldre hus där det ofta finns både själ och inbyggd charm som är lätt att bygga vidare på och utveckla.

Soffa och fåtölj, Tine K Home, kamin från Weltevree. Soffbord i trä, Sidsid, soffbord i metall, PB Home.

Det röda tegelhuset är från slutet av 1800-talet och utformat som ett parhus. Ulrika och hennes familj bor på 75 kvadratmeter, två sovrum uppe och ett stort rum på bottenvåningen. Vardagsrum, kök och matplats, allt i ett. Den ena väggen har tre stora fönster i rad som skapar vackert norrljus och gör hela känslan för rummet.

– Huset var i bra skick och helt okej renoverat, säger Ulrika, det har varit ganska enkelt att sätta en egen prägel här. Inredningsmässigt gillar jag krocken mellan hårt och mjukt, maskulint och feminint, men går mer åt det råare hållet än det romantiska.

De tre fönstren i rad ger fint norrljus i vardagsrummet. De gröna flaskorna som Ulrika samlat speglar ljuset. Pelargonskott kan stå året runt i flaskorna och med silvriga kulor i den stora grenen i damejeannen skapas enkelt vinterkänsla. Fiskgjusen har Ulrika ärvt av sin mormor. Soffan har Ulrika köpt på Lauritz.com, fåtöljen på Bukowskis. Soffbord och grön lykta på bordet från AB Småland. Golvlampa AJ, Louis Poulsen.

Ett exempel på det är den grå väggen i vardagsrummet, där Ulrika blandat flera olika grå nyanser av kalkfärg för att få till rätt ”öststatsgrå”, som hon skämtsamt kallar den.

– Och så har jag en passion för vaser och gamla champagneglas, fortsätter hon. Jag håller alltid ögonen öppna på loppisar, auktioner och i butiker. Jag använder mest de i klarglas, men ibland plockar jag fram de smått vulgära i rokokostil med knasiga färger och blomstermotiv. Jag har en förkärlek för fulsnygga saker som gärna får ha lite humor också.

Ovanför matbordet från 1700-talet hänger en stjärna, en stomme av grenar som Ulrika först virat buxbom runt och sedan en ljusslinga. Buxbom torkar snabbt men håller sig grön länge inomhus. Vänster sida: Ulrika har stammat upp det lilla buxboms- trädet från en vanlig buxbomsplanta.

Vaserna används året om till det som finns i säsong, så här års blir det mycket vintergröna kvistar. Eftersom huset är så litet blir trädgården viktig med ett par extra sällskapsrum. Med utekaminen och ett gäng plädar går det faktiskt att sitta ute året om.

– För mig är ute lika viktigt som inne och jag tycker mycket om att trädgården är insynsskyddad och omgärdad av murar. Limhamn är ju ursprungligen en gammal fiskeby och väggen här vid uteplatsen tillhör ett gammalt fiskrökeri.

gron_jul_vardagsrum

Ulrika har använt sig av murarna för att skapa en rumslig känsla med flera sittplatser, allt för att kunna njuta av solen eller skuggan alla tider på dagen. Olika typer av stenläggningar utgör grunden och förstärker rumsligheten. Hon valde att ta bort gräsmattan som fanns och gjorde i stället en plats med en stor vintergrön rabatt, singel och murade en väggfast bänk.

– Min pappa och farfar murade mycket, så jag tänkte att det ska väl jag också kunna. Jag fick hjälp med grunden av en kompis och sedan kollade jag in några Youtubeklipp och satte igång. Resultatet blev helt okej och bänken är perfekt placerad i lä och med eftermiddagssol.

Ulrika Grönlund skapar gärna stilleben ute. En gammal bakplåt blir en tavla med ståltråd över att fästa småkransar i. Vänster: Kaminen från Weltevree ger bra värme och fungerar dessutom som bakugn till pizza. Soffa och fåtölj från Tine K Home.

Redan i oktober–november börjar Ulrika göra vinterfint i trädgården. När löven fallit och det blir lite dött och tråkigt i trädgården är det perfekt att tillsätta grönska som grenar av tall eller gran och mossa.

– Om det varit en höststorm brukar jag passa på att ta en promenad i skogen, då finns det alltid fina grenar att plocka med hem. Grankvistar med vitmossa på till exempel – de är väldigt effektfulla att hänga på väggen. Massor med kottar kan fylla upp tomma krukor och korgar. Grönkål håller också utomhus hela vintern och är supervackert med frost. Och när julen kommer kan man lägga till lite fler detaljer som stjärnor och lyktor.

Utomhuskaminen går bra att använda för att laga mat, som små enkla pizzor.

Trädgården används även ofta som fotostudio och Ulrika har bland annat gjort fyra trädgårdsböcker. Hon började i reklambranschen men är sedan 12 år frilans med i huvudsak fyra typer av uppdrag: styling, skribentuppdrag, inredning och formgivning av trädgårdar.

– Jag älskar mitt jobb som kan vara allt från mitt senaste uppdrag att styla en servis ritad av Lars Wallin till kronprinsessan Victorias 40-årsdag, till att fotografera blommor, inreda en restaurang eller arbeta med reklamfilm och tidningsreportage. Jag uppskattar alla möten med härliga människor, men också dagarna då jag är helt ensam i trädgården. Ur tystnaden föds nya idéer.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!