Unik lägenhet med antika vibbar och design i fokus

27 apr, 2018 
AvELLE Decoration
Designerparet såg möjligheternas ljus i den antika våningen och skapade en pånyttfödelse där konst, arkitektur och design förenas i en alldeles unik miljö.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Gualtiero Sacchi och Elisa Calzolari bor i en vacker gammal våning mitt i norditalienska Reggio Emilia, en stad vars namn är lika med förskolepedagogik för oss här i Sverige. Det här paret arbetar dock med design, Gualtiero som arkitekt och designer i egen firma, och Elisa som visual designer på ett stort italienskt modeföretag.

Kika in i deras våning i Italien nedan

Gualtiero Sacchi och Elisa Calzolari våning i Italien.
En plats för middagar.

Från början ville de bo i den stora, gamla våningen med högt i tak och terrass utan att ändra den ursprungliga planlösningen, men när dottern Maria Luce anlände bestämde de sig för att bygga om och skapa två nya rum för att välkomna henne. I de renoverade rummen målades väggarna äggskalsvita, men en stor del av lägenheten lämnades också orörd med gamla tapeter, terrazzogolv och kassettak intakta.

Annons

När planlösningen ändrades ville de ändå bevara så mycket som möjligt av de vackra golven från tidigt 1900-tal i den 60 kvadratmeter långa korridoren som löper rakt igenom lägenheten. Nu fungerar den dels som ett filter mellan lägenhetens olika delar och separerar sovrummen från utrymmena som används under dagen, dels som utställningsyta för fotokonst, skulpturer, målningar och en samling asiatiska föremål.

Sovrummet i våningen.

I en lagom avskild del av lägenheten finns Gualtieros arbetsrum, där väggarna är klädda med damastmönstrade originaltapeter och golvet är lagt med terrazzo i olika färger. Stadigt som en monolit står Piet Hein Eeks bord mitt i rummet, och en bokhylla i industristil med vackra mässingsbultar är fylld med böcker om konst, design och arkitektur samt prototyper till föremål designade för Bosa Ceramiche och lampor för Viabizzuno. På det översta hyllplanet står en samling vaser från forna Västtyskland som inhandlats på marknader över hela Europa.

Annons
Vardagsrummet i lägenheten.

Bredvid arbetsrummet finns vardagsrummet, som också det utgör ett av lägenhetens orörda utrymmen och stoltserar med gammal parkett, sliten tapet och ett imponerande kassettak. Från vardagsrummet leds blicken, genom en stor glasvägg, ut mot den stora terrassens grönska. Terrassen är våningens hjärta och här spenderar Elisa och Gualtiero gärna vårkvällarna med gäster på besök, eller i sällskap av en god bok i gungstolen.

Köket i lägenheten.

Öppningen mellan vardagsrum och matrum har fått ett dörrfoder i polerad mässing, som markerar övergången och fungerar som en portal mellan den orenoverade delen av lägenheten och den del som genomgått förändringar och har ett mer samtida utseende med vita väggar.

Annons
Sällskapsrum i lägenheten.

I slutet av den generösa korridoren finns köket, som Gualtiero har ritat. Bland annat har han valt en lång bänkskiva av beige kalksten, handmålad majolika från Apulien och en köksfläkt i glas och järn i original från 1930-talet. De förändringar som paret gjort i lägenheten har de gjort med varsam hand. Det finns trots allt en hel del liknelser mellan hur Gualtiero och Elisa vårdar sitt hem och den berömda Reggio Emilia-pedagogiken, där olikhet ses som ett viktigt värde och lyssnande, dokumetation och reflekterande ges stort utrymme.

Av Francesca Davoli
Foto Fabrizio Cicconi/Living Inside

Läs mer:

Kreativ balans och röda detaljer i designritat hem i Milano

Färgsprakande italiensk våning i klassisk stil

Stilrent grått i majestätisk 1800-talsvåning

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons