Kreativt och ombonat sekelskifteshem i Malmö – kika in

Ombonat, personligt och kreativ sekelskifteslägenhet i Malmö

Andrahandsfynd, en liten näve Ikea och så ett stort mått kreativitet. Det är receptet till den nätta och lätta inredningen hos Kajsa och Samuel i Malmö.
07 maj, 2019

I Rörsjöstaden finns många av Malmös vackraste bostadshus. Området med sin breda boulevard Kungsgatan och Sankt Pauli kyrka som mittpunkt började anläggas på 1870-talet med inspiration från franska stadsplaneraren Haussmann.

Idag är det mest cyklar som trafikerar Kungsgatan och kvarteren med fyravåningshus rymmer stora innergårdar, därför är den centrala, grönskande och relativt lugna Rörsjöstaden populär speciellt bland barnfamiljer. Kajsa Haraldsson och Samuel Sjöblom med sönerna Frans och Knut är några av dem som trivs här.

– Vi haft tur med trevliga grannar och med själva lägenheten är det bästa den höga takhöjden och de djupa fönsternischerna som man kan sitta i, berättar Kajsa Haraldsson.

Från första våningen är det alltid lätt att ta sig ut på innergården för att leka eller umgås med grannarna.

– Huset har en mysig känsla, som ett gathus fast mitt i stan.

Lägenhet från 1900-talet

Lägenheten i huset som är byggt kring 1900 har Samuel och Kajsa inrett med andrahandsfynd, en del Ikea och många egna lösningar. Hon är produktutvecklare och Samuel UX-designer och de har båda kreativa intressen. Kajsa tycker om foto och att sy och sticka medan Samuel gärna illustrerar eller snickrar.

– Vi tycker det är kul att förverkliga idéer tillsammans. ”Kaffehyllan” i köket snickrade vi ihop i den trånga, mörka källaren i huset och den är byggd för att passa våra kaffeprylar exakt, vilket är roligt. Ingen annan skulle tycka att den är speciellt funktionell!

I barnrummet står en hemmasnickrad säng med förvaring under och ett litet bord som Samuel gjort. Soffbordet och det lilla minihuset för barn är också fina hemmabyggen som står i vardagsrummet. I det rummet finns också familjens finaste andrahandsfynd.

En blå fåtölj, mycket lik Bruno Mathssons Karin, som fyndades till det facila priset av 150 kr på Blocket och matsalsstolarna tillverkade av Dux och som Kajsa klätt om med nytt tyg i ull. De är också köpta på Blocket och och ovan matsalsbordet hänger ett par lampor från Ateljé Lyktan.

”De är våra bästa köp någonsin”

– De är våra bästa köp någonsin och ett spontaninköp under en kulturnatt i Malmö. Det var kärlek vid första ögonkastet. De lyser så fint genom den perforerade plåten, den smarta plåtkopp som gör att man inte bländas.

När paret inreder brukar det först vara Kajsa som researchar och samlar ihop inspirationsbilder.

– Jag är den petiga och går ofta igång på kontraster. Jag vill ha tungt och tunt, grovt och fint till exempel. Samuel är intresserad av funktion och vi kompletterar varandra jättebra.

Viktigt är att nya val och idéer passar lägenheten. Nätta möbler, mestadels äldre saker och mycket konst.

– Det ska vara den där perfekta blandningen av funktion, estetik och lättvättat, det sista är ju viktigt när man har småbarn. Och gamla saker med själ behöver nya kompisar så det blir en blandning av gammalt och nytt.

Vägglampan från Flos – ett välplanerat inköp

De impulsköp som görs är second hand medan dyrare inköp, som vägglampan från Flos till exempel, är mer planerade. Grundvisionen är att bara omge sig av saker de tycker om. Därför finns här många saker som har ett högt värde mer tack vare estetiska eller känslomässiga kvalitéer än vad prislappen visar. Tavlan som hänger till vänster om fönstret i vardagsrummet är ett sådant föremål.

– Den kommer från ett dödsbo som Samuel besökte. Han tyckte att han lärde känna den gamle mannen som hade dött genom att titta på hans gamla saker. Det känns fint att ge ett nytt liv till saker som någon annan tyckt om.

Av Alexandra Papini
Text Sophia Genitz
Foto Andrea Papini

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Fåtöljen är köpt begagnad på Blocket. Den äkta mattan klickades hem på nätauktion. Soffbordet är hemmasnickrat och soffan är Nockeby från Ikea. Ovan soffan hänger ett foto av sonen Knut och ett där Kajsa håller lilla Frans.

I det stora sovrummet skänker mörka, dova färger lugn och ro. Skåpet är köpt second hand. Mattan kommer från Ilva. Pläden på sängen har Kajsas mamma stickat.

Kökets stommar och lådor är Ikea. Bänkskivan är vit laminat från bygghandeln. Spegel, second hand. Gröna taklampor, Bolia.

Barnrummets platsbyggda säng, liksom det lilla bordet, har Samuel snickrat ihop. Lampan är köpt på nätauktion och mattan kommer från Ellos. Den översta tavlan med två figurer har Samuel tecknat.

Fåtöljen och matsals-stolarna är Blocketfynd. Mattan klickades hem på nätauktion. Soffbordet är hemmasnickrat och soffan är Nockeby från Ikea. Vägglampa från Flos.

Även den lilla hyllan för kokböcker är ett hemmabygge.

Den grå vägghyllan är ett hemmabygge som rymmer alla kaffesaker. Spegel, second hand.

Ett vackert stilleben med idel loppisfynd står att skåda på skåpet i sovrummet.

Kökets tegelvägg tog Kajsa och Samuel fram när de flyttade in.

De vägghängda skåpen är fläktskåp från Ikea som fått en skiva ovanpå av vitmålad mdf.

Spår av snickarglädjen syns på många ställen i lägenheten. I vardagsrummet står en liten mysvrå som Samuel snickrat till barnen.

Läs mer:

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Kontinentalt möter avskalat – i vackra 20–talsvillan