Kreativt och ombonat sekelskifteshem i Malmö – kika in

07 maj, 2019 
AvELLE Decoration
Ombonat, personligt och kreativ sekelskifteslägenhet i Malmö
Andrahandsfynd, en liten näve Ikea och så ett stort mått kreativitet. Det är receptet till den nätta och lätta inredningen hos Kajsa och Samuel i Malmö.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I Rörsjöstaden finns många av Malmös vackraste bostadshus. Området med sin breda boulevard Kungsgatan och Sankt Pauli kyrka som mittpunkt började anläggas på 1870-talet med inspiration från franska stadsplaneraren Haussmann.

Bild på köket genom entrén
Platsbyggd förvaring i det vitmålade köket

Idag är det mest cyklar som trafikerar Kungsgatan och kvarteren med fyravåningshus rymmer stora innergårdar, därför är den centrala, grönskande och relativt lugna Rörsjöstaden populär speciellt bland barnfamiljer. Kajsa Haraldsson och Samuel Sjöblom med sönerna Frans och Knut är några av dem som trivs här.

Annons

– Vi haft tur med trevliga grannar och med själva lägenheten är det bästa den höga takhöjden och de djupa fönsternischerna som man kan sitta i, berättar Kajsa Haraldsson.

Från första våningen är det alltid lätt att ta sig ut på innergården för att leka eller umgås med grannarna.

Tavlor på väggarna och fina inredningsdetaljer på förvaringsmöbeln vid matplatsen
Vardagsrum och matplats på samma öppna yta med ljusa väggar, gråa möbler och tavelvägg

– Huset har en mysig känsla, som ett gathus fast mitt i stan.

Annons

Lägenhet från 1900-talet

Lägenheten i huset som är byggt kring 1900 har Samuel och Kajsa inrett med andrahandsfynd, en del Ikea och många egna lösningar. Hon är produktutvecklare och Samuel UX-designer och de har båda kreativa intressen. Kajsa tycker om foto och att sy och sticka medan Samuel gärna illustrerar eller snickrar.

– Vi tycker det är kul att förverkliga idéer tillsammans. ”Kaffehyllan” i köket snickrade vi ihop i den trånga, mörka källaren i huset och den är byggd för att passa våra kaffeprylar exakt, vilket är roligt. Ingen annan skulle tycka att den är speciellt funktionell!

Vitmålat kök med grön belysning, träbord och spegel
Ljusmålat barnrum med tavelvägg, förvaring och platsbyggd säng
Annons

I barnrummet står en hemmasnickrad säng med förvaring under och ett litet bord som Samuel gjort. Soffbordet och det lilla minihuset för barn är också fina hemmabyggen som står i vardagsrummet. I det rummet finns också familjens finaste andrahandsfynd.

En blå fåtölj, mycket lik Bruno Mathssons Karin, som fyndades till det facila priset av 150 kr på Blocket och matsalsstolarna tillverkade av Dux och som Kajsa klätt om med nytt tyg i ull. De är också köpta på Blocket och och ovan matsalsbordet hänger ett par lampor från Ateljé Lyktan.

Annons

”De är våra bästa köp någonsin”

– De är våra bästa köp någonsin och ett spontaninköp under en kulturnatt i Malmö. Det var kärlek vid första ögonkastet. De lyser så fint genom den perforerade plåten, den smarta plåtkopp som gör att man inte bländas.

Detaljer i köket, så som spis och hylla
Sovrummet går i jordnära toner med väggar i ljusbrunt och textilier och möbler i olika nyanser av brunt

När paret inreder brukar det först vara Kajsa som researchar och samlar ihop inspirationsbilder.

Annons

– Jag är den petiga och går ofta igång på kontraster. Jag vill ha tungt och tunt, grovt och fint till exempel. Samuel är intresserad av funktion och vi kompletterar varandra jättebra.

Smådetaljer i hemmet som hundbädd, soffa och bord

Viktigt är att nya val och idéer passar lägenheten. Nätta möbler, mestadels äldre saker och mycket konst.

– Det ska vara den där perfekta blandningen av funktion, estetik och lättvättat, det sista är ju viktigt när man har småbarn. Och gamla saker med själ behöver nya kompisar så det blir en blandning av gammalt och nytt.

Annons
Stilleben med vaser, växter och tavlor i sovrummet
Bild på vardagsrummet och matplatsen med färgglada element och en personlig inredningsstil

Vägglampan från Flos – ett välplanerat inköp

De impulsköp som görs är second hand medan dyrare inköp, som vägglampan från Flos till exempel, är mer planerade. Grundvisionen är att bara omge sig av saker de tycker om. Därför finns här många saker som har ett högt värde mer tack vare estetiska eller känslomässiga kvalitéer än vad prislappen visar. Tavlan som hänger till vänster om fönstret i vardagsrummet är ett sådant föremål.

– Den kommer från ett dödsbo som Samuel besökte. Han tyckte att han lärde känna den gamle mannen som hade dött genom att titta på hans gamla saker. Det känns fint att ge ett nytt liv till saker som någon annan tyckt om.

Av Alexandra Papini
Text Sophia Genitz
Foto Andrea Papini

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Läs mer:

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Kontinentalt möter avskalat – i vackra 20–talsvillan

Annons