Kreativt och personligt på 48 kvadratmeter

28 sep, 2018 
AvELLE Decoration
Hemma hos Stina Löfgren och Mattias Chrisander är allt måttanpassat och uttänkt in i minsta detalj. Visst syns det att det är två designers som bor i den smart planerade lägenheten.
Annons

Produktformgivarna Stina och Mattias har gjort den tidigare så anonyma Södermalmsettan till en unik tvåa anpassad efter just deras behov. Inte en vägg står där den gjorde när paret flyttade in. Att förvalta ljuset som bara kommer in från ett håll var av hög prioritet och målet var ett öppet vardagsrum med soffa, matplats och arbetsplats, en stor garderob, ett öppet kök och ett sovrum där det gick att stänga dörren – allt på 48 kvadratmeter.

Snyggt vardagsrum i ljusrosa toner
Produktformgivarna Stina och Mattias

Oväntat mycket i lägenheten har återanvänts under renoveringen. Ett platsbyggt serveringsskåp har flyttats och fått ny färg. Bänkskivan i Carramarmor ligger även i det nya köket. Köksstommarna från Ikea sitter nu i en L-form i stället för i en korridor. För att få ihop helheten har paret byggt bland annat ett eget hörnskåp.

Annons

Att köpa nya luckor till de gamla Faktum-stommarna var dock inte aktuellt eftersom de inte tillverkas längre.

– Då tänkte vi att om vi ändå måste bygga egna luckor kan vi passa på att göra något unikt. Vi tyckte att mötet mellan den obearbetade plywooden och den traditionellt lyxiga marmorn var intressant, berättar Mattias.

Olika nyanser av rosa. Köksfläkt rund

Luckorna i furuplywood är behandlade med hårdvaxolja med lite vitt pigment adderat för att undvika att plywooden gulnar. Stina och Mattias valde bort björkplywood som naturligt är lite vitare då de gillar strukturen i furuplywooden bättre.

Annons

Paret mätte och ritade noggrant hur luckorna skulle se ut och var hålen för gångjärnen skulle sitta. De tog med sig måtten ner till Skåne där de lånade Mattias pappa snickeri för att såga ut alla luckor ur ett enda stycke plywood för att få en mönsterpassad luckvägg.

Stilrent kök i trä

– Vi hade ingen möjlighet att kontrollera att vi tänkt rätt förrän vi kom hem sent på söndagskvällen, så det var lite nervigt att se om alla delar skulle passa, konstaterar Stina.

De tre rummen på rad – sovrummet, köket och hallen – går alla i torra terrakottatoner. Den mörkaste kulören är i rummet närmast fönstret och sedan är det allt ljusare kulörer ju längre in i lägenheten och ju längre bort från ljuset rummen kommer. Att det blev just denna färgskala berodde slutligen på hur fint den mötte all furu i hemmet.

Annons
Hall målad i ljusrosa, målad dörr
Stämningsfull sovplats i rosa med industriglas i vitt

Det är inte bara lägenhetens planering och fasta design som Stina och Mattias påverkat i detalj. De har även både designat och byggt flera av möblerna. Matbordet skapade de av en gammal Blocket-fyndad bordsskiva i furu och halvmåneformad väggpanel som monterats utanpå en stomme i plywood. Soffan med inspiration från såväl skandinavisk som japansk designtradition skissade paret länge på.

Annons

– Vi ville skapa en unik soffa som kändes stor och inbjudande men samtidigt inte var klumpig. Ribborna monterades med distans för att ge en luftigare och mer arbetad känsla än en hel skiva, berättar Mattias.

Dynor och kuddar kommer från Ikea-soffan Delaktig och har klädsel från Bemz. Benen kommer från Prettypegs.

Illustrationer

– Eftersom dynan bara ligger på nakna träribbor och inte på någon mjuk botten var det viktigt att den både skulle hålla formen och vara skön att sitta på i sig själv, berättar Stina. De få möbler i lägenheten som paret inte designat och byggt själva är väl utvalda och mycket är ärvt.

Annons

Stina arbetar sedan ett drygt år som produktdesigner på Prettypegs. Där designar hon ben och knoppar till möbler, med fokus på Ikea. Prettypegs produkter har traditionell enbart varit i trä men den senaste tiden har allt mer metall letat sig in och i höst lanseras för första gången produkter i keramik.

Matplats och kök i rosa toner

Mattias arbetar också som produktdesigner och är ansvarig för designen i H&M Homes nya satsning på möbler och belysning som lanseras i augusti. Den första kollektionen innehåller mindre möbler som soffbord, speglar och hyllor.

Annons

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Annons
Innehåller annonslänkar