Kreativt och personligt på 48 kvadratmeter

Kreativt och personligt på 48 kvadratmeter

Hemma hos Stina Löfgren och Mattias Chrisander är allt måttanpassat och uttänkt in i minsta detalj. Visst syns det att det är två designers som bor i den smart planerade lägenheten.
28 september, 2018

Produktformgivarna Stina och Mattias har gjort den tidigare så anonyma Södermalmsettan till en unik tvåa anpassad efter just deras behov. Inte en vägg står där den gjorde när paret flyttade in. Att förvalta ljuset som bara kommer in från ett håll var av hög prioritet och målet var ett öppet vardagsrum med soffa, matplats och arbetsplats, en stor garderob, ett öppet kök och ett sovrum där det gick att stänga dörren – allt på 48 kvadratmeter.

Av Charlotte Frey Svidén
Foto Jonas Gustavsson

Oväntat mycket i lägenheten har återanvänts under renoveringen. Ett platsbyggt serveringsskåp har flyttats och fått ny färg. Bänkskivan i Carramarmor ligger även i det nya köket. Köksstommarna från Ikea sitter nu i en L-form i stället för i en korridor. För att få ihop helheten har paret byggt bland annat ett eget hörnskåp.

Att köpa nya luckor till de gamla Faktum-stommarna var dock inte aktuellt eftersom de inte tillverkas längre.

– Då tänkte vi att om vi ändå måste bygga egna luckor kan vi passa på att göra något unikt. Vi tyckte att mötet mellan den obearbetade plywooden och den traditionellt lyxiga marmorn var intressant, berättar Mattias.

Luckorna i furuplywood är behandlade med hårdvaxolja med lite vitt pigment adderat för att undvika att plywooden gulnar. Stina och Mattias valde bort björkplywood som naturligt är lite vitare då de gillar strukturen i furuplywooden bättre.

Paret mätte och ritade noggrant hur luckorna skulle se ut och var hålen för gångjärnen skulle sitta. De tog med sig måtten ner till Skåne där de lånade Mattias pappa snickeri för att såga ut alla luckor ur ett enda stycke plywood för att få en mönsterpassad luckvägg.

– Vi hade ingen möjlighet att kontrollera att vi tänkt rätt förrän vi kom hem sent på söndagskvällen, så det var lite nervigt att se om alla delar skulle passa, konstaterar Stina.

De tre rummen på rad – sovrummet, köket och hallen – går alla i torra terrakottatoner. Den mörkaste kulören är i rummet närmast fönstret och sedan är det allt ljusare kulörer ju längre in i lägenheten och ju längre bort från ljuset rummen kommer. Att det blev just denna färgskala berodde slutligen på hur fint den mötte all furu i hemmet.

Det är inte bara lägenhetens planering och fasta design som Stina och Mattias påverkat i detalj. De har även både designat och byggt flera av möblerna. Matbordet skapade de av en gammal Blocket-fyndad bordsskiva i furu och halvmåneformad väggpanel som monterats utanpå en stomme i plywood. Soffan med inspiration från såväl skandinavisk som japansk designtradition skissade paret länge på.

– Vi ville skapa en unik soffa som kändes stor och inbjudande men samtidigt inte var klumpig. Ribborna monterades med distans för att ge en luftigare och mer arbetad känsla än en hel skiva, berättar Mattias.

Dynor och kuddar kommer från Ikea-soffan Delaktig och har klädsel från Bemz. Benen kommer från Prettypegs.

– Eftersom dynan bara ligger på nakna träribbor och inte på någon mjuk botten var det viktigt att den både skulle hålla formen och vara skön att sitta på i sig själv, berättar Stina. De få möbler i lägenheten som paret inte designat och byggt själva är väl utvalda och mycket är ärvt.

Stina arbetar sedan ett drygt år som produktdesigner på Prettypegs. Där designar hon ben och knoppar till möbler, med fokus på Ikea. Prettypegs produkter har traditionell enbart varit i trä men den senaste tiden har allt mer metall letat sig in och i höst lanseras för första gången produkter i keramik.

Mattias arbetar också som produktdesigner och är ansvarig för designen i H&M Homes nya satsning på möbler och belysning som lanseras i augusti. Den första kollektionen innehåller mindre möbler som soffbord, speglar och hyllor.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Taklampan har Mattias designat för H&M Home. Fåtöljerna från Knoll är arvegods från Mattias farmor och farfar. Bordslampan
har Stina designat. 
Den säljs numera av Aveva Design. Filt, H&M Home.

Illustrationerna är gjorda av vännen Ella Rennéus.

Sovrummet är måttanpassat, men känns luftigt tack vare glaspartier mot övriga lägenheten. Ampel, Aveva Design. Furuhyllan är hemmabyggd. Läslampa, Hay. Taklampan är arvegods från Mattias farmor. Vägghyllorna från String har målats in i samma färg som vägg och lister. Sjal, H&M. Under sängen står Ivar-byråar som vitbetsats.

Intill sängen sitter en vägghylla som nattduksbord. Bordslampa, Menu.

Stina Löfgren och Mattias Chrisander är båda produkt-designer.

Köksluckor i 19 mm furuplywood, behandlade med hårdvaxolja 
med lite vitt pigment i. Kruka, och liten vas, 
H&M home. Blandare, Tapwell. Fläkt, Ikea. Handtvål, Byredo. Vasen i rosa sten är köpt på en marknad på Hötorget.

Spis och ugn, Ikea.

Hallen är målad med färgen Jotun Lady Supreme Finish 
05 NCS S2010-Y50R. Hatthyllan satt i lägenheten när paret flyttade in. Skohyllorna är Ikeas Frän som paret sprejmålat 
för att matcha väggen. Mattan är köpt i Indien. Knopparna på väggen är 
Bill i ask från Prettypegs.

Av: Charlotte Frey Svidén

Foto: Jonas Gustavsson