Kreativ balans och röda detaljer i designritat hem i Milano

28 jan, 2019 
AvELLE Decoration
Designritad lägenhet i Milano.
Clara Ceccherinis inredningsstil är spontan, kreativ och öppen för intryck – hennes mans däremot beskriver hon som pragmatisk och rationell. Lägenheten, som är designad av italienska Eligo Studio, är en spegling av parets motpoler – i perfekt, väl avvägd balans.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jag älskar gamla hus, där spår från det förflutna märks tydligt. Så jag hade lovat mig själv att jag aldrig skulle bo i ett hus med en fasad täckt av klinker, säger Clara Ceccherini, grundare av kommunikationsstudion Baboon. Lyckligtvis ändrade hon sig när hon letade efter ett hem till sig och sin familj, och sprang på lägenheten där hon bor idag.

Av Chiara dal Canto
Foto Helenio Barbetta/Living Inside

Clara Ceccherini i sin färgstarka lägenhet

Den är belägen på översta våningen i en byggnad från sent 1960–tal, med utsikt över en trädkantad allé. Clara och hennes man blev förälskade i den, tack vare det naturliga ljuset och den vackra terrassen.

Annons

– Vi hade inte haft några tankar på en terrass, det ingick inte i våra planer, men nu njuter vi verkligen av det här utrymmet. Att ta hand om växterna har avslöjat några gröna fingrar i vår familj.

Ett skräddarsytt projekt

Clara och hennes man ville att Eligo Studio skulle renovera lägenheten. Studion är en av de mest intressanta unga milanesiska designbyråerna just nu, med ett unikt formspråk och kunskap om italienska traditioner och dess rötter. Lägenheten är ett skräddarsytt projekt, då byrån inte bara har ritat rummen utan även många av möblerna.

Ljusblått kök med röd marmor

Lägenhetens ursprungliga planlösning har bara modifierats på vissa ställen, men förändringarna har gjort utrymmet öppnare och gör att rummen nu kommunicerar bättre med varandra. Det är en öppen planlösning, varje rum erbjuder avskildhet, men den generösa rymden gör att ljuset kan spridas från ena sidan av huset till den andra.

Annons

Platsbyggda lösningar

Flyttbara, roterbara paneler och skärmar leker med teman som se och gömma, öppna och stänga. Där det tidigare låg en vanlig korridor finns nu en skärmvägg som delar av utrymmet utan att stänga det. På ena sidan av väggen finns garderoberna, som vetter mot sovrummen, på andra sidan hänger en vacker platsbyggd bokhylla. På båda sidor finns ett senapsgult sidentyg, målat av konstnären Elena Carozzi.

– Jag bad dem att använda konst av Elena. Vi blev vänner när vi arbetade ihop och jag älskade hennes konst direkt. Hennes färger är oftast intensiva och den konstnärliga stilen är tydlig. I det här fallet använde vi specifika, utvalda färgtoner, med fantastiskt resultat tack vare sidentyget.

Vacker matplats i ljusa toner

Här kan blicken vandra från vardagsrum till matrum, till tv–rum och kök, utan hinder. Och tack vare glasdörrarna finns en öppenhet och en transparens, samtidigt som de olika rummen är egna enheter, med egna funktioner.

Annons

– Slutresultatet av renoveringen är ett lyckat samspel mellan min mans förväntningar, med tanke på att han är rationell och pragmatisk, och mina – jag ser mig själv som öppnare för intryck och oförutsedda händelser, säger Clara.

Unika inredningsdetaljer

Den tvåsidiga förvaringsmöbeln som separerar matrummet från vardagsrummet är ett tydligt exempel på det samspelet. Den är designad av Valentina Giovando, en originell och eklektisk designer vars arbete uttrycker ett gediget konstnärligt hantverk och kombinerar tradition och modernitet. Hon ligger även bakom den vackra skärmen i sovrummet.

– Jag älskar att omge mig med verk skapade av konstnärer och designer som jag arbetar med.

Sovrum i blåa toner

Lägenhetens färgpalett är en viktig del av dess uttryck. Den blå tonen som täcker väggarna utan att nå taket, den bordeaux–röda tonen på soffan och entrépanelerna, den senapsgula färgen på skärmväggens målade sidenkonst, som också återkommer i tv–rummet. Allt känns balanserat och genomtänkt, en känsla som förstärks av de vita golven som framhäver de olika kulörerna.

– Färgerna har vi valt helt på känsla, de är verkligen ett uttryck för vad vi gillar.

Unikt vardagsrum i olika toner och nyanser

Förnuft och känsla, rationalitet och dekoration – det är motpolerna som har byggt det här designprojektet från start, tillsammans med en stilsäker italiensk designstudio och lyhörda ägare med kreativa idéer.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Fler hemma hos-reportage på ELLE Decoration:

Kontinentalt möter avskalat – i vackra 20–talsvillan

Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet

Unikt och färgstarkt hemma hos konstnären

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons