Oslipade diamanten blev en vintagedröm

18 mar, 2016 
AvSara Ångström Burling
Fotograferna Kalle och Sara hittade en oslipad diamant i ett sekelskifteshus på Kungsholmen och inredde med vintagemöbler, resfynd och egen design.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ibland visar tillfälligheter vägen. Kalle Gustafsson och Sara Bille hade varit på visning av en lägenhet som inte visade sig vara vad de hoppats på när de passade på att slinka in på en annan visning i grannhuset. De hade sett den senare lägenheten i en annons utan att ha blivit speciellt intresserade, men väl på plats såg de potentialen.

Vitrinskåp för vägg med prydnadssaker i, marinblå soffa, korgstolar

Det var en etagelägenhet med entré i båda planen. Kök, vardagsrum och matsal låg på det nedre planet och sovrum och gästrum en trappa upp.

Annons

– Det var mycket som vi tyckte om, berättar Kalle. Föreningen har ett torn med ett gemensamt rum som jag förälskade mig i och det finns ett snickarrum i källaren där jag bland annat har gjort några hyllor.

Gräddvitt vitrinskåp


Huset är byggt 1905 och bostadsrättsföreningen bildades redan 1971. Mycket av hippieerans ideal har levt vidare i föreningen, som i de generösa gemensamma lokalerna och att det är fritt fram att välja sin egen färg på dörrar och fönster.

Matsal med liten trappa, Massivt träbord

När de flyttade in var lägenheten ganska opersonligt inredd med standardlösningar på det mesta. Kalle och Sara gjorde om köket, satte in ett nytt tvättställ i badrummet och brunbetsade golven på övervåningen för att lyfta helheten. Den stora bokhyllan i vardagsrummet ritade Kalle för att den skulle rymma skrivbordet under.

Annons
Matplats. Träbord med nedfällbara sidor

Kalle är etablerad modefotograf och gör kampanjer och modejobb för både svenska och internationella magasin. Sara är i början av sin fotografkarriär och plåtar också mode, så att båda har starka estetiska preferenser kommer inte som någon överraskning. Vad som däremot inte syns på bilderna är att preferenserna inte riktigt överensstämmer. Om Kalles smak ligger åt mörkt trä, 40- och 50-talsmöbler och industrilampor så är Sara mer förtjust i lite ljusare och luftigare inredning, marmor och mässing. Ett stort intresse för fotokonst har de gemensamt. Och de skilda preferenserna tycks inte ha varit något större problem.

Annons

– Ens smak utvecklas och man inspireras av varandra, konstaterar Sara.

Unik bokhylla i mörk körsbärsek. Gamla resväskor, kakelugn

Kalle har också ett sommarställe i Dalarö där lampor och stolar som han samlar på sig på jobbresor och som inte ryms i lägenheten får plats.

Jobbresor blir det mycket av. Kalle berättar att han ibland har haft upp mot 200–300 resdagar om året. Då blir det desto viktigare att ha en plats att kunna koppla av på och lediga dagar åker de ofta ut till Dalarö. Men de behöver inte åka dit för att ta tillvara de fina kvällarna under sommarhalvåret. Via badrummet på övervåningen har de nämligen en egen utgång till den gemensamma terrassen på taket.

– Där har vi haft många middagar på sommaren med utsikt över takåsarna, säger Kalle.

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Styling: Edin Memic Kjellvertz

Text: Anders Bergmark

Foto: Andrea Papini

 

Annons