Färgstarkt och klassiskt hemma hos galleristen i Köpenhamn

29 apr, 2020 
AvELLE Decoration
Hemma hos Alice Folker
Alice Folker är gallerist och bjuder på konstutställning hemma i sin villa på Själland. Den färgstarka konsten möter klassiska möbler i en sällsamt mix. Kika in!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020Brand logo
Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020

 

Alice Folker driver galleri i eget namn och bor med sin man och deras två söner på 8 och 10 år i ett hus i Charlottenlund utanför Köpenhamn.

Hemma hos Alice Folker tavla bokhylla

Här är det minsann inte så kliniskt med vita, avskalade väggar som vi är vana vid från både hem och i galleri- och museivärlden. I stället poppar den väl valda konsten fram på vackert färgsatta väggar, ton i ton. Och Alices konstsamling hänger lite överallt och vågar ta plats i det 278 kvadratmeter stora huset.

Annons
Hemma hos Alice Folker vardagsrum öppen spis
Hemma hos Alice Folker tavla lampa

– Vi har haft klassiska, vita väggar, men för ett par år sedan fick jag lust att testa färg och göra om här hemma. Vi har valt olika färger i hall, vardagsrum och kök.

Annons

Unga konstnärer i Danmark

Hemma hos Alice Folker safaristol sovrum
Hemma hos Alice Folker sovrummet

Och hon om någon borde veta hur konst bäst träder fram eftersom hon dagligen vistas i gallerimiljö. På Alice Folker Gallery ställer hon ut verk av unga konstnärer från både Danmark och internationella konstskolor.

Annons

– Det är fascinerande att följa med i det nytänkande som jag ser hos de unga konstnärerna. Deras mod och nyfikenhet att pröva nytt är väldigt inspirerande, säger Alice Folker.

Hemma hos Alice Folker porträtt vid öppna spisen

Det är också de nya, oprövade konstnärernas verk som har fått sin givna plats hos Alice och hennes familj. Tillsammans med verk hon redan hade i sin samling. Alice började samla konst tidigt, när hon läste juridik på universitet i 20-årsåldern. De flesta av väggarna hemma hos henne är täckta av allt från målningar till skulpturer och keramik. Keramiken är gjord i så kallad raku-teknik, som ger ytan en krackelerad, vacker look.

Annons

Med tanke på att konsten får ta mycket plats och sticker ut har Alice valt klassiska, stilrena möbler som fint vävts in i hemmet.

Hemma hos Alice Folker matsal Sjuanstolar parkettgolv
Hemma hos Alice Folker matsalen

Matbordet är en gammal dörr

– Vi har många stora och tunga möbler som vi har köpt för att de är funktionella. Till exempel kan vi sitta 14 personer runt matbordet som egentligen är en gammal dörr från Kina, inte det minsta bräckligt alltså! Det praktiska betyder mycket för mig, säger Alice.

Annons

Det finns ett rum i hemmet där färger och intryck skruvats ner ordentligt, och det är i parets sovrum. I stället har man satsat på gråa och vita nyanser, tillika ett rum utan tavlor. Här hägrar ett stilla lugn som tilltalar.

Hemma hos Alice Folker kök rosa väggar
Hemma hos Alice Folker kök rosa

– Jag behöver luft och lugn när jag ska sova och har inrett sovrummet med den inställningen. Och i sovrummet får mina ögon vila, säger hon med ett skratt.

Annons

Och trots att det kräver mycket av både ögon och hjärna att omge sig med så mycket konst som Alice och familjen gör kan hon inte tänka sig att leva på något annat sätt. Hennes samling är en del av både hennes själ och hjärta.

Hemma hos Alice Folker trappa i hallen

– Konst är för mig kommunikation och var man än befinner sig i livet kan den verkligen skänka dig både tröst och insikter. Och lära dig om tillvaron. Därför mår bra jag bra av tavlor och skulpturer i mängder!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

Text: Emilie Jensdóttir
Styling: Mette Seerup
Foto: Carina Krüger

LÄS MER:

Personligt och ombonat i Vasastan

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons