Färgstarkt och klassiskt hemma hos galleristen i Köpenhamn

Hemma hos Alice Folker

Alice Folker är gallerist och bjuder på konstutställning hemma i sin villa på Själland. Den färgstarka konsten möter klassiska möbler i en sällsamt mix. Kika in!
29 april, 2020

 

Alice Folker driver galleri i eget namn och bor med sin man och deras två söner på 8 och 10 år i ett hus i Charlottenlund utanför Köpenhamn.

Hemma hos Alice Folker tavla bokhylla

Här är det minsann inte så kliniskt med vita, avskalade väggar som vi är vana vid från både hem och i galleri- och museivärlden. I stället poppar den väl valda konsten fram på vackert färgsatta väggar, ton i ton. Och Alices konstsamling hänger lite överallt och vågar ta plats i det 278 kvadratmeter stora huset.

Hemma hos Alice Folker vardagsrum öppen spis
Hemma hos Alice Folker tavla lampa

– Vi har haft klassiska, vita väggar, men för ett par år sedan fick jag lust att testa färg och göra om här hemma. Vi har valt olika färger i hall, vardagsrum och kök.

Unga konstnärer i Danmark

Hemma hos Alice Folker safaristol sovrum
Hemma hos Alice Folker sovrummet

Och hon om någon borde veta hur konst bäst träder fram eftersom hon dagligen vistas i gallerimiljö. På Alice Folker Gallery ställer hon ut verk av unga konstnärer från både Danmark och internationella konstskolor.

– Det är fascinerande att följa med i det nytänkande som jag ser hos de unga konstnärerna. Deras mod och nyfikenhet att pröva nytt är väldigt inspirerande, säger Alice Folker.

Hemma hos Alice Folker porträtt vid öppna spisen

Det är också de nya, oprövade konstnärernas verk som har fått sin givna plats hos Alice och hennes familj. Tillsammans med verk hon redan hade i sin samling. Alice började samla konst tidigt, när hon läste juridik på universitet i 20-årsåldern. De flesta av väggarna hemma hos henne är täckta av allt från målningar till skulpturer och keramik. Keramiken är gjord i så kallad raku-teknik, som ger ytan en krackelerad, vacker look.

Med tanke på att konsten får ta mycket plats och sticker ut har Alice valt klassiska, stilrena möbler som fint vävts in i hemmet.

Hemma hos Alice Folker matsal Sjuanstolar parkettgolv
Hemma hos Alice Folker matsalen

Matbordet är en gammal dörr

– Vi har många stora och tunga möbler som vi har köpt för att de är funktionella. Till exempel kan vi sitta 14 personer runt matbordet som egentligen är en gammal dörr från Kina, inte det minsta bräckligt alltså! Det praktiska betyder mycket för mig, säger Alice.

Det finns ett rum i hemmet där färger och intryck skruvats ner ordentligt, och det är i parets sovrum. I stället har man satsat på gråa och vita nyanser, tillika ett rum utan tavlor. Här hägrar ett stilla lugn som tilltalar.

Hemma hos Alice Folker kök rosa väggar
Hemma hos Alice Folker kök rosa

– Jag behöver luft och lugn när jag ska sova och har inrett sovrummet med den inställningen. Och i sovrummet får mina ögon vila, säger hon med ett skratt.

Och trots att det kräver mycket av både ögon och hjärna att omge sig med så mycket konst som Alice och familjen gör kan hon inte tänka sig att leva på något annat sätt. Hennes samling är en del av både hennes själ och hjärta.

Hemma hos Alice Folker trappa i hallen

– Konst är för mig kommunikation och var man än befinner sig i livet kan den verkligen skänka dig både tröst och insikter. Och lära dig om tillvaron. Därför mår bra jag bra av tavlor och skulpturer i mängder!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

Arne Jacobsens Sjuan-stolar är den mest sålda möbeln i Fritz Hansens produktion, och har fått sitt namn efter det serienummer den fick, 3107, och inte för att den liknar en sjua. Matbord från Rosmosegaard, lampa från Anour. Målning i grönt av Asger Harbou Gjerdevik, golvlampa från Gubi.

Safaristolen ritades av Kaare Klint redan 1933. Golvlampa av Isamu Noguchi 
i Akariserien, fotografiet på väggen av Casper Aguila. På soffbordet en vas från Menu och glasskulpturen av Helle Mardahl, finns hos Stilleben.

Konst behöver inte hänga på väggen. Målning 
av Frederik Naeblerød, bänken är köpt på loppis 
och lampan kommer från Green Square.

Alice Folker har inrett efter färgteman som binder samman alla målningar med inredningen. Färgstark tavla av Asger Harbou Gjerdevik, mässingslampa av Piet Hein Eek och bord från Okayoak. Safaristol, Kaare Klint

Böcker kan vara som konstverk i sig själva, 
men de kan också smälta samman utmärkt väl med konsten du har på väggarna, precis som här. Genom dörren till höger anas köket.

I sovrummet vill Alice Folker ha det lugnt och rofyllt. Hon har valt att inreda det i mer dämpade färger än i resten av hemmet för att få en stilla oas. Både taklampan och nattlamporna är från Rue Verte, skulpturen på väggen av Anna Stahn och affischen är från Galerie Maeght.

Teckningen med en hand 
av Olaf Breuning och det rosa verket av Emilie Iman. Kudden i den loppisfyndade stolen är från I Blame Lulu.

Sjuanstol i fokus i matsalen. Vacker stavparkett på golvet.

Ett kök behöver verkligen inte vara varken tråkigt eller kliniskt. En skarp färg på väggen lyser upp, liksom luckorna med sina vackra ådringar. Barstolen är från Frama, och det lilla inramade pappersarbetet är gjort av Mathias Malling Mortensen.

Vill du undvika att din entréhall ska kännas alltför steril, kan du alltid måla om den i en fin färg. Alice Folker har valt en gulgrön nyans, som passar bra till det blyinfattade fönstret.

Text: Emilie Jensdóttir
Styling: Mette Seerup
Foto: Carina Krüger

LÄS MER:

Personligt och ombonat i Vasastan

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn