Klassisk jul och blåa toner i perfekt kombination

21 dec, 2017 
AvELLE Decoration
Så juldekorerar Frida och Ludvig sin lägenhet.
I Fridas och Ludvigs lägenhet i området Sibirien i Stockholm är det allt annat än kyligt om julen. Vänner och vänners vänner välkomnas lika varmt som familjen till det julmysiga hemmet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Lagom till första advent börjar julen för Frida Renlund och hennes sambo Ludvig Eriksson.

– Så fort vi fått upp adventsstakarna är det okej att sätta på julmusiken, ta fram nötterna och pynta med julblommor, berättar Frida, som gärna bjuder stort och öppnar upp sitt hem till jul.

Se bilderna på deras hem

Frida och Ludvig bjuder in många vänner till julen.

På självaste julafton förra året var det 15–16 personer som trängdes och trivdes i hennes och Ludvigs 60 kvadratmeter stora sekelskiftesdröm i Vasastan.

Annons
Julgranen hos Frida och Ludvig.
Ljusslinga vid fönstret.

– Det var ett litet hopplock av folk – en blandning av familj och vänner och vänners vänner, flera vars släktingar befann sig utomlands. Väldigt kul, avslappnat och lite annorlunda var det, med mycket värme.

Annons

Frida har inte vuxit upp i någon stor familj med storslagna jultraditioner. Däremot har det ofta figurerat många ”gästspelare” om jularna, så traditionen att ha dörren öppen kring jul kommer hemifrån, liksom känslan och intresset för inredning. Fridas mamma, Gill Renlund, är en välkänd stylist vars namn många gånger synts i ELLE Decoration. Inför den här julen har hon haft ett finger med vid julfixandet hemma hos Frida och Ludvig, men utöver en del pynt är inredningen deras egen.

Mörkblå hal i lägenheten.

– Vi har bott ihop sedan vi flyttade hemifrån som 19–20-åringar och har skaffat det mesta tillsammans, berättar Frida.

Annons

Köket genomgick den största förvandlingen när de flyttade in för två år sedan. Då försågs Ikeastommar med specialbeställda, måttanpassade luckor för att matcha takhöjden. Tvårumslägenheten med hög takhöjd, vackra gamla golv och fönster gör sig väldigt bra i julskrud ovan en lugn, inbjudande bas med många naturmaterial.

Köket i lägenheten.
Blåmålade köksluckor.

– Viktigast är att det är hemtrevligt och att man känner sig välkommen. Det får gärna vara lite rörigt, det gör mycket för trivselkänslan. Till jul köper jag massor av julblommor – som tyvärr ofta hinner dö före julafton – men vi tar också gärna in granris i vaser och flaskor, säger Frida.

Annons
Ett ljust sovrum.

Men allra helst firar hon faktiskt julafton hemma hos sin mamma, som bor kvar i föräldrahemmet. Där finns så många minnen, en mysig öppen spis och lite mer plats.

– Det finaste med julen är att alla sammanförs: mina numera skilda föräldrar, min storasyster med sin dotter och Ludvigs föräldrar. Annars är vi alla lite utspridda, men till jul samlas vi alla – och ofta några till, berättar Frida.

Juldekorationer.
Juldetaljer.
Annons

Och redan den 25 december känner hon sig ganska färdig med julen.

– Då är jag supermätt och klar, efter en månads jul. Men oftast väntar vi ändå någon vecka innan vi plockar bort julen från lägenheten, för det lite stökiga och ”julmysiga” är det ändå lite svårt att bara göra sig av med.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av Gill Renlund Text Sophia Genitz Foto Johan Sellén

Läs mer:

8 sätt att fira en miljövänligare jul

11 smakfulla sätt att inreda med julbelysning 

7 trender julen 2018 – enligt butikskedjorna

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons