Kika in i modechefens uppdaterade 1960-talsdröm

10 jan, 2018 
AvELLE Decoration
Det arkitektritade sextiotalshuset i Djursholm har en filmisk kvalitet som inte liknar någonting annat. För mode- och skönhetsjournalisten Emma Unckel och hennes familj blev det perfekt match.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriterBrand logo
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
Jordnära färgpaletter, nytänkande silhuetter och statementbelysning. Spana in hur våren och sommaren 2021 ser ut enligt våra danska inredningsfavoriter som Hay, Ferm Living och Menu.
Rottingstol med stor växt

I bland verkar det nästan som att ett hus har väntat på sina nya innehavare och att de, ovetande, har väntat just på det huset. Innan mode- och skönhetsjournalisten Emma Unckel och hennes man Nils flyttade in i tegelvillan i Djursholm bodde de i en nybyggd lägenhet på Gärdet.

Emma Unckel bostad
Emma Unckel
Annons

– Vi trivdes där, men vi ville ut från stan. Det intressanta är att vi köpte möbler som egentligen inte passade speciellt bra i den lägenheten, designklassiker som vikväggen av Alvar Aalto till exempel. Men här passar våra möbler perfekt, konstaterar Emma lite förundrat.

Tegelbrasa

Emma är mode- och skönhetschef för livsstilskonceptet Daisy Graces onlinemagasin The Routine. Nils är advokat och tillsammans har de sönerna Harry och Frank, 3 och 6 år gamla. När familjen flyttade in i huset julen 2016 kändes det som att komma hem.

Annons
Spiraltrappa, tegelväggar

– Man skulle kunna inreda det här huset superminimalistiskt, men det är inte vi. Vi vill att det ska kännas välkomnande och ombonat. Hellre lite saker som bryter av än att det blir för perfekt. Vi bara längtar efter julafton när vi får sitta tillsammans allihop, här vid den öppna spisen.

Hall, träsoffa

Emma bjuder på kaffe i vardagsrummet. Det skulle kunna vara en lite otypiskt mysig scen ur Tom Fords melankoliska mästerverk A Single Man, filmat i ett hus ritat av John Lautner 1949 i Glendale, Kalifornien. Förmiddagssolen skiner in genom fönsterpartierna mot trädgården och ger en varmt gyllene lyster åt träbjälkarna i taket och tegelväggen ut mot gatan. På stenläggningen utanför rör vinden om bland gula och röda höstlöv.

Annons
Stora fönster
Stor ek

Huset ritades av arkitekten och finansmannen Adam Backström i slutet av sextiotalet som tjänstebostad åt en direktör inom skogsindustrin. Det är format som ett L, vänt in mot trädgården. Mot gatan finns ljusinsläpp högt upp men inga fönster – en fristad med ryggen vänd åt vardagen som pågår på andra sidan tegelväggen. Vikdörrar av trä som kan skärma av delar av bostaden skvallrar om att det använts till representation. Mitt i huset reser sig en liten lanternin där ljuset strömmar ner från fönster åt alla håll. Där uppe finns en vilstol och en generös hög med kuddar, en perfekt plats för att dra sig undan med en bok eller kanske dela på en flaska champagne i solnedgången.

Annons
Spiraltrappa

Någon gång på nittiotalet gjordes köket om, men i övrigt var huset i stort sett orört när Emma och Nils flyttade in. Eftersom den tidigare ägaren rökt flitigt inomhus blev de tvungna att ytrenovera hela huset, men ambitionen var hela tiden att inte göra någonting som skulle kunna förstöra husets unika karaktär. Tvärtom. Vid ett tillfälle när den tidigare ägaren var på besök hörde Emma de vuxna barnen prata om ”det fina stengolvet som mamma och pappa hade i entréhallen”. Hantverkarna varnade för att att ett eventuellt stengolv under parketten kunde vara förstört och att hon i så fall skulle bli tvungen att bryta upp det och lägga om hela golvet. Men Emma bestämde sig för att ta risken. Under parketten uppenbarade sig ett fantastiskt golv av naturskiffer.

Annons
Arbetsrum
Kruka med ansikte

– Vi känner en väldigt tacksamhet för att vi fick göra det här huset till vårt. Och det känns som om huset är tacksamt att det blev just vi som flyttade in, säger Emma.

Annons
Ljust sovrum

Efter jul ska de påbörja den första renoveringen. När det här skrivs lutar det åt badrummen. Emma och Nils har tagit hjälp av arkitektkontoret Studio Abirascid Hemlin för att skapa en löst hållen sjuårsplan. Den omfattar bland annat en utbyggnad och en ny trappa som öppnar upp huset på ett fantastiskt sätt. I trädgården vill de så småningom ha ett orangeri och kanske en pool.

Uteplats inredningen

– Det är så mycket att göra men jag känner ingen stress. Vi tar lite åt gången. Vi ska ju bo här hela livet!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Foto: Stellan Herner

Av: Lo Bjurulf

Text: Anders Bergmark

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons