Hemma hos vår bloggare Helena Nord med bloggen Mormorsglamour

Hemma hos vår bloggare Helena Nord med bloggen Mormorsglamour

I dag är vi stolta och glada över att kunna presentera en ny bloggare hos här på elledecoration.se – DIY-bloggaren Helena Nord med bloggen Mormorsglamour!
18 augusti, 2016

H

ej och välkommen till ELLE Decoration! Vi är så glada att du börjar blogga hos oss. Berätta – vad kan vi vänta oss för typ av innehåll i din blogg?

– Det är så otroligt kul att få börja blogga hos er! Det är en stor ära att få hamna bland så talangfulla bloggare, många av dem har varit mina förebilder i många år och på en tidning som alltid inspirerar mig massor.

– Min bloggresa började för snart 9 år sedan, då som en liten dagbok för att samla inspirerande saker inför vårt husbygge. Under tiden så har den utvecklats till en blogg där jag vill inspirera läsarna till att våga börja arbeta och skapa med händerna. Om det är så genom att pyssla, snickra, laga mat eller inreda. Det spelar ingen roll! Jag vill bara att andra ska få upptäcka hur lustfyllt det är att använda händerna i ett samhälle där vi mer och mer sitter stilla framför en dator. 

Vi är så klart väldigt nyfikna på hur du bor. Kan du berätta lite om ditt hem?

– För 11 år sedan när vi flyttade till vårt nuvarande hus, så var det ett hus på två rum och kök. När vi sedan fick barn väldigt tätt, så blev huset plötsligt alldeles för litet för oss. Då bestämde vi oss för att ta hjälp av en arkitekt Walter Druml för att rita en utbyggnad på huset.

– Så vi byggde helt enkelt ut huset! Genom att förlänga det befintliga och bygga en övervåning på det, med ett litet extrarum som vi kallar tornrummet. I takt med att jag bestämde mig för att starta eget företag, insåg vi vart efter tiden gick att det skulle vara skönt att kunna ”gå till jobbet”. Så då tog vi kontakt med vår arkitekt igen och sen maj förra året står nu en ateljé/studio med tillhörande garage på tomten också.

– Det är oerhört lyxigt att bara få ta några steg ut i ateljén och arbeta hemifrån även fast man inte sitter direkt i hemmet. Det blir så otroligt mycket lättare att sätta en gräns för när man är på jobbet och inte.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Det är alltid så svårt att beskriva ens stil. Jag är dessutom född i tvillingarnas tecken. vilket innebär att jag är ganska velig av mig och har svårt att bestämma mig för just en stil.

– Men jag gillar att blanda loppis, second hand och saker från det stora varuhuset. Färgskalan är mycket vitt och grått i olika nyanser, med träinslag. Jag hade gärna önskat att jag vore mer färgglad, och jag har testat flera gånger men faller hela tiden tillbaka till det mer neutrala. Det gör att jag inte tröttnar lika lätt.

– De flesta saker i hemmet som är nyproducerade har fått sig en omgång kärlek och fungerar oftast som något annat än vad det är tänkt från början.

Vilket är ditt favoritrum i huset och varför?

– Det är faktiskt inte i huset utan det är i ateljén. Det är något särskilt med det stora rummet med mycket fönster. Det är en speciell energi där som man bara mår bra av. Det slår nästan aldrig fel, för allt som oftast när vi har folk över i ateljén så får jag väldigt ofta höra att ”Vilken bra energi det är här” även från folk som i vanliga fall inte använder de orden. Det är en speciellt lugn där som inte går att ta på.

Vilket är ditt bästa inredningstips?

– Jag upplever allt som oftast att det är svårt för folk att beskriva eller veta vilken inredningsstil man har eller vill ha. Så mitt bästa tips måste vara att öppna ett Pinterest-konto och börja pinna saker som inspirerar dig. Då får du ganska snabbt koll på vilken stil du gillar och hur du skulle vilja ha det där hemma.

– Ett annat sätt är att riva ut inspirerande bilder från inredningstidningar. Lägga ut dem på bordet och se vad den gemensamma nämnaren är.

Du är ju expert på DIY och pyssel, vilket av alla dina projekt är du mest nöjd med?

– Det måste nog vara min sons vägg som är målad med Stockholmsmotiv och en siluett av Stålmannen.

Finns det något DIY-projekt du drömmer om att göra och i så fall, vad?

– Jag vet inte om det är något speciellt jag drömmer om. För de flesta saker jag vill göra genomför jag. Men det skulle vara att få lite mer tid på dygnet och sen drömmer jag om en stor snickarsal med alla möjliga verktyg som man kan tänkas behöva och inte. Såsom en pelarborrmaskin, kap, svets och svarv.

– Som barn stod jag ofta bredvid min morfar Harry och tittade på när han svarvade allt möjligt i trä. Han var så snäll och lät även mig svarva och jag var så fascinerad över hur man kunde skapa så fina mönster i trä. Det var en speciell känsla att stå där med svarven och se hur trästycket ändrades beroende på hur man vinklade verktygen.

Och så en sista fråga– hur kommer det sig att bloggen heter just  ”Mormorsglamour”?

– Jag bestämde mig för att byta namn på bloggen för fyra år sedan när jag läste ”Recycle design” på Eskilstuna folkhögskola. Där lärde vi oss skapa nya saker av sådant som ingen längre ville ha. Vi fick lära oss att arbeta i metall, trä, plast, textil och papper och det var ett av de bästa åren i mitt liv!

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle byta till för namn, men så en dag läste jag en artikel om en trend i USA där man gjorde om gamla kläder till nya och de kallade den ”Gran glam” – så jag direktöversatte det uttrycket på min knackliga engelska och kom fram till Mormorsglamour. Och namnet har fått följa med sedan dess!

Och se alla bilder från hennes snygga hem i bildspelet nedan!

Läs Helenas blogg på mormorsglamour.elledecoration.se!

Foto: Helena Nord